Miért bámulják a macskák az alvó gazdit?

A legtöbb cicagazdi ébredt már arra, hogy kedvence a mellkasán ül, az arcába szuszog vagy vadul nyalogatja. Ez a macska szokás elég gyakori, bár tény, hogy esetenként igencsak bosszantó tud lenni.

Pedig a cicák nem csak alvás közben hajlamosak bámulni az embereket, hanem egyébként is előszeretettel tesznek így. A bámulás oka minden esetben ugyanaz, tehát nincs semmiféle különleges oka az éjszakai akciónak. De nézzük, mi lehet az oka, ha a macska bámul alvás közben, és lássunk néhány hasznos tippet, amelyekkel véget vethet ennek a viselkedésnek (már ha akarja!).

Éhség

Az éhség az egyik leggyakoribb ok, amiért arra ébred a gazdi, hogy a macska bámul rá alvás közben. Egyszóval, ha reggel arra kel fel, hogy a cica a mellkasán trónol, nyalogatja, és bámulja, esélyes, hogy kedvence éppen látványosan éhen halni készül. Szinte semmi sem motiválja jobban a macskát, mint egy üres edény.

Amennyiben tehát azt tapasztalja, hogy macskája rendszeresen felébreszti a kora reggeli órákban, majd száguld a tálkájához, és sértődötten les vissza, ha nem robog azonnal, biztos, hogy éhes.

De nem kell elkeseredni, van megoldás! Az egyik ezek közül, hogy zárva tartja a hálószoba ajtaját, a macskával annak túloldalán. Persze ez sem tökéletes megoldás, mert ha mindenképp ébresztőt akar tartani a cica, garantáltan kaparni fogja az ajtót, és/vagy hangosan nyávog, amíg el nem éri a célját, azaz fel nem adja a gazdi az alvást és meg nem eteti.

cica felfelé bámul a sötétben

Ezért talán jobb a másik lehetőség, azaz ha beruház egy automata etetőbe. Ennek időzítójét pontosan be tudja állítani, így akkor fog kinyílni a cicának, amikor elérkezik az etetési idő. A jó hír, hogy a macska hamar megtanulja ennek működését, és onnantól legfeljebb a tálnak fog nyávogni és dorombolni reggelente. 

Unalom

Ha arra ébred az éjszaka közepén, hogy a macska mereven nézi, nagy eséllyel játszani szeretne. Mivel a cicák éjszakai állatok, azaz hajnalban és alkonyatkor a legéberebbek és legaktívabbak, az éjszakai játék számukra teljesen természetes, és majd akkor mennek el aldnu, amikor a gazdi felkel. A macskák egyébként sokat alszanak, átlagosan akár napi 13-14 órát is, csak nem éppen akkor, amikor a család. Azért persze vannak az éjszakának is alvással töltött időszakai, ám a legtöbb cica a pihenés óráit azzal tölti, hogy mászkál a házban, pofozgatja az etetőtálat, ugrál a macskabútorra és játszik. Ám vannak cicák, amelyek képtelenek ellenállni a kísértésnek, hogy felébresszék a gazdit, hadd játsszon ő is velük.

A megoldás ahhoz, hogy a cica többet aludjon éjszaka, és ne ébressze fel a gazdit az, hogy a kora esti órákban több mozgásra és játékra van szükség.

Amikor hazaér a munkából, legyen az a küldetése, hogy játsszik egyet vele.  A tollpálca, a felhúzható egér, a labda vagy a lézermutató kiváló szórakozás, ráadásul mozgásra ösztönzi az állatot. Elengendő mentális és fizikai stimulációval a cica édesdeden fog aludni éjszaka.

Félelem vagy fájdalom

Ha a cica fél vagy szorong, akkor közel ül a gazdihoz, és bámulva próbálja közölni félelmét. Ugyanígy tesz akkor is, ha fájdalmat érez. Tehát ha a cicának egyébént nem szokása az éjszakai bámulás, ám mégis váratlanul meredten bámulni kezd, érdemes elgondolkodni, mi lehet az ok. Megeshet, hogy új cica került a házba, és esetleg nem igazán férnek még meg egymás mellett, így az állat fél vagy stresszes. Amennyiben bármilyen egyéb változást is tapasztal az állat viselkedésében (nem eszik vagy iszik, megváltoznak alomhasználati szokásai, nem tűri az érintést, stb.), mielőbb vigye el állatorvoshoz.

fehér-fekete cica fekszik és bámul

Szeretet

Nem kizárt, hogy szeretetét és ragaszkodását szeretné kifejezni a cica az éjszakai bámulással, különösöen, ha ehhez dorombolás, fejdörgölés, lassú pislogás is társul.

Összegzésként: az okot, amiért a macska bámul alvás közben, nehezebb megfejteni, de ha az állat nem zavarja az éjszakai pihenést, és egyébként minden rendben van vele, talán nem is kell ezen elmélkedni.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci