Miből tudhatja, hogy cicája valóban boldog macska?

Miből tudhatja, hogy cicája valóban boldog macska?

Aki igazán szereti a cicáját, az fontosnak tartja, hogy a macska igazán boldog és teljes életet tudjon élni. Igaz, a macskák érzelmei általában korántsem olyan nyilvánvalóak, mint a kutyáké, ám ez nem jelenti azt, hogy ők nem képesek velünk tudatni, hogyan és mit éreznek. Pusztán csak tudni kell értelmezni testbeszédüket, és máris képet kapunk pillanatnyi kedvükről, állapotukról. Visszajelzést kapunk arról, hogy valóban boldogok és elégedettek állataink.

A jó étvágy

Ha a cica izgatottá válik étkezési időben, és mindig az utolsó falatig megeszi, amit kapott, akkor biztos lehet benne, hogy boldog. A friss, tápláló, teljes értékű eledel mindig boldoggá teszi a macskát, az etetési idő számára pedig a nap fénypontja. A boldog cica már a konyhában várja a gazdát, amikor közeleg az etetés időpontja, kedveskedve nyávog és a gazdi lábához dörgölőzik, míg az tálalja a finomságot. Amint az eledel elkészült, szinte vezeti a macska a gazdát a megszokott étlezési helyre, és azonnal nekilát, amint a földre kerül a tálka.

A jó alvás

Ha hiszi, ha nem, sokat elmond a cica állapotáról az, hogyan alszik. A legfontosabb azt megfigyelni, hány órát alszik a macska. Általánosságban elmondható, hogy a cicák napi 12-16 órát töltenek alvással. Amennyiben azt tapasztalja, hogy 16 óránál többet alszik, vagy sokkal többet, mint korábban, az akár betegség jele is lehet, szóval érdemes felkeresni az állatorvost. Érdemes figyelni arra is, milyen helyet választ a cica az alvásra. A boldog macska örömmel alszik olyan helyen, ahol a család tartózkodik, mert számára megnyugtató olyan közegben pihenni, ahol biztonságban és kényelemben érezheti magát. Ha pedig a macska előszeretettel alszik a gazdával vagy a család más állataival, az boldogsága tökéletes kifejezése.

macska lelpulva les

A játék

A játékos macska boldog macska. Az a cica, amelyik levert, szorong, depressziós, egész nap csak alszik, nem akar játszani. Ám a boldog cica az ébrenlét óráit a környezet felfedezésével és játékkal tölti. Ez a játék lehet közös játék a gazdával, vagy akár önálló tevékenység egy játékszerrel, esetleg szimplán a ház különféle pontjainak aprólékos átvizsgálása, felfedezése. Egyszóval bármi, ami jelzi, milyen kíváncsi és eleven kis lény a macska. Persze a cicák energiaszintje is csökken az életkor előrehaladtával, de még az öreg cica sem vén cica, és bizony boldogan tud játszani, élvezni ezeket a a játékkal töltött perceket a gazdival.

A testbeszéd

Amikor a cica teljesen ernyedten, szinte szétfolyva ül, mancsait teste alatt tartva, farkát maga köré csavarva, szemeit félig vagy egészen becsukva, akkor biztosak lehetünk abban, hogy teljsesen boldog és elégedett. Mozgásban a farka egyenesen felfelé mered, csak a vége hajlik be kérdőjel módjára? Nos, esélyes, hogy éppen boldogan üdvözöl egy hazatérő családtagot.

macska kitekeredve ül, vicces pózban

A tisztálkodás

A boldog cica ápolt. Amennyiben azt veszi észre, hogy a macska elkezd kevesebb időt tölteni a tisztálkodással, a szőre pedig borzas, rendetlen, akkor az állat vagy boldogtalan, vagy beteg, de lehet, hogy megsérült. Az elégedett cica meglehetősen sok időt tölt bundája karbantartásával, sőt, akár cica-barátja ápolásával is. Persze ehhez kell, hogy a két macska szeresse egymást, és bízzanak egymásban, ám ez esetben a kölcsönös mosdatás, kozmetikázás akár szertartásos is lehet. Sőt, megeshet az is, hogy a macska a gazdát kezdi el ápolgatni: nyalogatja a fejét, karját, ez pedig egyértelműen a bizalom és a szeretet jele. Ráadásul, mivel a tisztálkodó nyalogatás közben endorfin szabadul fel, a kapcsolat csak erősödik állat és gazdája között.

A dorombolás

Általában akkor dorombol a cica, ha elégedett, például amikor a gazda simogatja, vagy éppen önfeledten napfürdőzik. Ám nem szabad elfelejteni, hogy a dorombolás ennél sokkal összetettebb viselkedés, és bizony nem csak akkor produkálja a cica, ha éppen boldog. Sőt, dorombolnak olyankor is, ha éppen vigasztalják magukat, ha fáj valamijük, vagy idegesek. Amennyiben ennek gyanúja felmerül, azaz a cica nem várt helyezetekben kezd el dorombolni, lehet, hogy érdemes felkeresni az állatorvost.

szép cica mókás pózban hasalva néz

Az öröm

A macska boldogságának legáltalánosabb jele nem más, mint hogy boldognak tűnik. Az a cica, amelyik lelkesen üdvözli a hazatérő gazdit, amelyik reggel az arcához dörgölődzik, mintegy jó reggelt kívánva, vagy kíváncsian követi figyelemmel minden lépését a házban, néha megmosdatja a gazdi fejét vagy karját, hozzádörgölődzik a lábához, vagy a kanapén fekvő karjához, az biztosan boldog macska. Mindezzel a macska nem tesz más, mint megjelöli a gazdát sajátjaként (hasonlóan a terület megjelöléséhez), márpedig a cicák csak akkor tesznek ilyet, ha valakit igazán szeretnek. Szintén a szeretet és boldogság jele, ha simogatás közben a macska elkezdi a fejével bökdösni a gazdi kezét, hogy még intenzívebben simogassa, és semmiképp se hagyja abba. Ők ilyen módon fejezik ki azt, hogy élvezik a gazda társaságát, szeretik őt, és szükségük van rá.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az