Mi teszi boldoggá a cicát?

A macskák igazán érzékeny lények, mindez megspékelve titokzatossággal és eleganciával mivel ennyire szenzitívek, hát biztosan jó hosszú listájuk van azokról a dolgokról, amiket szeretnek, és még ennél is hosszabb mindarról, amit nem. Az esetek legnagyobb részében mindaz, amit a macska kedvel vagy szeret, megegyezik azzal, amit a gazdi is. Ilyenek a finom, ízletes étel, pihenés és lustálkodás egy kényelmes helyen, sok móka és játék.

Ahogy az embereknél, úgy a macskáknál is változik a kor előrehaladtával, hogy mi az, ami érdekes, mókás vagy éppen izgalmas. Lehet, hogy egyik nap még a világ legizgalmasabb játéka a tollas pálca, de másnap már rá sem hederít. Amikor kölyökmacska kerül a családba, a gazdi egyik feladata, hogy megfigyelje, mi az, ami igazán érdekli az állatot, mi okoz neki örömet. Így könnyűszerrel tudja boldoggá tenni, ami alapfeltétele a hosszú és egészséges életnek.

Bár lehet, hogy macskánként és életkoronként változik, hogy mit kedvel a macska, de van pár dolog, ami az ő életükben is örök szerelem.

A lustálkodás

Nem titok, hogy a macskák szeretnek lustálkodni. A Garfield mesék óta ezt még az is tudja, akinek sosem volt macskája. Egy átlagos cica napi 12-16 órát alszik. Mivel a macskák éjszakai lények, a nap nagy részében szundikálnak, aztán éjjel magukra találnak. De hát ki tudna ezért haragudni rájuk? Ha őszinték vagyunk magunkhoz, ha tehetnénk, mi is lustálkodnánk néha napközben.

Nem szabad elfelejteni, hogy a kölyökcicák és az idősebb macskák több időt töltenek alvással. Ha mégis aggódik, és úgy gondolja, többet alszik kedvence a normálisnál, érdemes elvinni állatorvoshoz, bár lehet, hogy mindez a fajtájával, korával, aktivitási szintjével van összefüggésben.

vörös-fehér macska mosakszik

A mosakodás

Tudta, hogy egy felnőtt macska ébren töltött idejének nagyjából felét mosakodással tölti? Nos, ebből elég egyértelműen következik, hogy ez a tevékenység igencsak fontos a cica számára.

Ime, néhány ok, miért is szeretnek annyira mosakodni a macskák:

  1. Tisztán tartja őket: A mosakodás nem csak a szenyeződések eltávolítsa miatt olyan fontos a macskáknak, de segít megelőzni azt, hogy akár a zsákmányállatok, akár a rájuk vadászó ragadozók beazonosítsák őket. Hogyan? A szőrzet nyalogatásával eltávolítanak minden, a bundájukban megtapadt szagot is.
  2. Egészségesen tartja a bőrt és a szőrzetet. A rendszeres tisztálkodással a macska a nyalogatás által eloszlatja bundáján a természetes bőrolajokat, melyek ápolják azt. A bunda így mindig egészséges, fényes és kellően hidratált lesz.
  3. Megnyugtatja őket. Nincs annál kellemesebb és pihentetőbb, mint egy frissítő masszázs, igaz? A cicák ugyanígy éreznek, ezért a stressz levezetésére, önmaguk megnyugtatására is a mosakodást választják, ha már nem mehetnek masszőrhöz.
  4. Segíti a kötődést más macskákhoz. A macskák egymást is szokták mosdatni, sőt, akár szeretett gazdájukat is. Ez segít nekik a kötődés kialakulásában, erősítésében. Aki több cicával él együtt, megfigyelheti, hogy az egymással jó viszonyban levő állatok gyakorta segítenek egymásnak a nehezen elérhető testtájak mosdatásában.
  5. Hűti őket. Az emberek izzadnak, a kutyák lihegnek, a macskák mosdanak, amikor melegük van. Kánikulában a cica nyállal nedvesíti a szőrét, hogy lehűtse magát.

Nem midnen macska szereti, ha  a gazda kezdi el kozmetikázni, de ha engedi, vagy akár élvezi, akkor mindenképp szánjon időt a szőrzet kikefélésére, átfésülésére. Ez nem csak segít a szennyeződések eltávolításában, de kifejezetten nyugtató, kellemes érzés is lehet.

A friss, tápláló eledel

Senki sem szereti az ízetlen, rossz ételt, ugye? Miért szeretné hát a macska? Ezeknek nem csak rossz az íze, de a romlott ételben baktériumok is lehetnek, akár szalmonella vagy staphylococcus.

A macska számára ugyanolyan fontos, hogy mindig tiszta, baktériumoktól mentes tálkában kapja az ételét, és az is elengedhetetlen, hogy a gazda ellenőrizze a tlkába öntött étel szavatossági idejét, függetlenül attól, hogy konzerv vagy száraz eledel. Azt már, remélhetőleg, mondani sem kell, hogy az étel legyen tápláló, teljes értékű, az állat táp- és ásványi anyag igényét teljes mértékben kielégítő.

cica az asztalnál nyalja a száját, az asztalon alma félbevágva

A vízcsap

Talán nincs is olyan cica, amelyik ne próbált volna még meg vizet inni a folyó csapból, amikor csak lehetősége adódott rá. Az ivókutak, melyeket macskáknak gyártanak, lehetőséget adnak arra, hogy kedvence mindig friss, hideg, folyó vizet ihasson, amikor csak akar.

Akár hiszi, akár nem, vannak macskafajták, melyek kifejezetten szeretnek a vízben és/vagy a vízzel játszani. Az ilyen macskák számára érdemes esetenként megtölteni a kádat, vagy egy gyerekmedencét, hadd játsszon kedvére. Ez a fajta elfoglaltság kifejezetten jó testmozgás a cica számára, és segít neki a forró, nyári napokon teste lehűtésében.

A kaparás

A macskák egyik alapvető, ösztönös cselekedete a karmok élesítése különböző felületek karmolásával, kaparásával. Nem  mellékesen ez rengeteg örömöt is okoz számukra.

Azon túl, hogy a kaparás élesíti a karmaikat, segít nekik megnyugtatni és ellazítani magukat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a macska számára a kaparás olyan, mint nekünk egy kiadós nyújtózkodás, amikor izmaink már elfáradtak. Ha fáradt a cica, egy kis kaparás a macskabútoron vagy kaparófán pikk-pakk felébreszti.

A játék

A játék, kérem, nem vicc. Ez komoly dolog a macska számára, és nem csak kölyökként, de idősebb korban is. Ráadásul nem is kell túl sok beruházás ahhoz, hogy a macska játszani tudjon, hiszen eljátszik szinte bármivel. Ám maga a játék elemi része az egészséges és teljes életnek.

Nem túlzás azt állítani, hogy több százezer féle macskajáték található a boltok és webáruházak kínálatában. Igazából teljesen mindegy, mit választ, vagy mit engedhet meg magának, a lényeg az, hogy minden nap jusson legalább egy kevés idő a közös játékra.

cica az ablak előtt, klaviatúra mellett ül

A repkedő madarak

Gyakran látni, hogy egy macska szoborként, meredten figyelve ül az ablakban, szinte meg sem mozdul. Hogy miért szeretik ezt annyira? Nos, azért, mert onnan tökéletesen figyelemmel lehet kísérni a madarakat. A madarak repkedése akár azért élvezetes a cica számára, mert zsákmányként tekint rá, akár pusztán a mozgás ragadja meg a figyelmét, órákon át tartó, átható figyelmet képes kiváltani a macskából.

Ha kedvence szeret az ablakból leselkedni a madarakra, ügyeljen arra, nehogy a túl erős nap ártson neki. Próbálja meg korlátozni a madárlessel töltött órák számát, leginkább az erős, déli napsütés idején.

A gazdi és a család

Annak ellenére, hogy gyakorta ábrázolják a macskákat magányos élőlényként, nekik is szükségük van szeretetre, figyelemre és társaságra. Akkor a legboldogabbak, ha mindezt a gazdájuktól és a családtól kapják meg. Az, hogy mégis magányosként jellemzik őket, azért lehet, mert ők az ember felé irányló szeretetet nagyon másként fejezik ki, mint mi, vagy akár a kutyák. Ne hagyja magát megtéveszteni, a cicák igenis szeretik a gazdájukat, és ragaszkodnak a családjukhoz!

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az