Mert megérdemled?

Már a mindennapi etetés és a tápok körül is hatalmas a vita. Hát még a különféle jutalomfalatok kérdésében! Különösen azért élesednek ki ezek a viták, mert napjainkban a cicák nagy része túlsúlyos, vagy komolyan elhízott.

A jutalomfalatkák adagolásával tehát óvatosan kell bánni. A macska napi kalória bevitelének maximum tíz százaléka lehet jutalomfalat, a további kilencven százalék mindenképpen valamilyen egészséges tápból kell álljon.

A megfelelő jutalomfalat kiválasztása közel sem olyan egyszerű, ha jól akar dönteni, nem lehet csak úgy lekapni a polcról a boltban. Ráadásul annyiféle jutalomfalatka van, és mind-mind más célt szolgál.

Az egyik puha, a másik kemény, van, amelyik a szőrlabdát segít a gyomorból eltávolítani, a másik megelőzi a fogkövesedést, némelyik az ízületek egészségét szolgálja, és így tovább.

Hogyan válasszon?

A válasz összetett, hiszen figyelembe kell venni a macska egészségügyi szükségleteit, súlyát, életkorát, mentális igényeit. Egy apró jutalomfalat munkába induláskor és hazaérkezéskor például megnyugtató és kellemes lehet a cica számára. Egy ízületre ható falatka nem csak finom, de segít az idősödő macska ízületeinek karbantartásában.

Ha tisztában van azzal, melyik jutalomfalat milyen összetevőkből áll, és ezt szembeállítja kedvence szükségleteivel, figyelembe véve, hogy el szeretné kerülni az elhízást, a cukorbetegséget és egyéb egészségügyi problémákat, akkor jól tud dönteni.

A jutalomfalatok összetevői

A rossz hír az, hogy a legtöbb jutalomfalat tartalmaz nem feltétlenül egészséges összetevőket. Egyesek nem igazán hasznosítható töltőanyagokat tartalmaznak, másoknak magas a zsírtartalma.

Ha kedvence csak száraz tápot eszik, akkor bizony ezekből az összetevőkből több mint eleget vesz magához. Célszerű tehát alacsony zsírtartalmú, proteinben gazdag jutalomfalatot választani. Ilyenek például a szárított hús- és halfalatkák. Ügyeljen arra, hogy a proteinforrás mindig állati eredetű legyen, és első helyen szerepeljen az összetevők listáján.

egy naréknyi jutalomfalat, műcsonttal a tetején

Ha olyan falatkák keres, amely a cica leheletét frissíti, válasszon klorofill tartalmút. Amennyiben a kellemetlen szájszag tartós, érdemes felkeresni az állatorvost, mert lehet, hogy a tünet hátterében fogbetegség, emésztési probléma vagy más egyéb gond áll.

Ne feledje, hogy a fogápoló falatkák adagolása nem helyettesíti a rendszeres ellenőrzést.

Halas falatok

Nem kétséges, hogy a szárított vagy egyéb formában tálalt halas falatok az első helyen állnak a cica-kedvencek listáján. Mivel ezek fehérjetartalma magas, míg a zsírtartalom alacsony, kiváló kiegészítői a napi étrendnek.

Ezeket a jutalomfalatokat általában tonhalból készítik, és sajnos a tonhalak egészen magas arányban tartalmaznak nehézfémeket. Ez pedig ártalmas a macska egészségére, a halban gazdag étrend pedig komoly húgyúti betegségekhez vezethet. Bár általában ez a veszély nem fenyeget, hiszen a jutalomfalatból a cica csak keveset kap, de ha korábban volt gond kedvebce húgyutainak egészségével, érdemes óvatosnak lenni.

Szőrlabda eltávolító falatkák

A legpraktikusabb a szőroldó adalékot tartalmazó táp etetése, szőroldó paszta adagolása és a rendszeres szőrápolás. Ám ha a cica mégis rendszeresen szőrlabdától szenved, érdemes elgondolkodni az esetenkénti falatkák adagolásán, a többi módszer kiegészítéseként.

Ízületvédő falatkák

Az ízületvédő falatkák kondroitint és glükozamint tartalmaznak, ezek pedig segítenek az ízületek egészségének fenntartásában. Jó választás lehet idősebb macskák számára, melyek ízületi merevségtől vagy gyulladástól szenvednek.

Ne feledje, hogy egyetlen táplálék-kiegészítő vagy falatka sem pótolhatja a rendszeres állatorvosi ellenőrzést vagy kezelést.

Házi készítésű jutalomfalatok cicáknak

Sok gazda keresi a recepteket, hogy valamilyen otthon készített finomsággal egészíthesse ki kedvence étrendjét. Céljuk általában az, hogy tiszta és egészséges alapanyagokból állíthassanak elő finomságokat kedvencüknek.

Az internet bővelkedik receptekben, némelyik egyszerűbb, más bonyolultabb, de érdemes keresgélni, hogy megtalálja a mindkettejük számára ideális falatokat.

A kulcsszó: mértékletesség

A jutalomfalatkák vonatkozásában egyikről sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy jó vagy rossz. Mindegyikük finom és kicsit sem ártalmas, ha mértékletességgel adjuk. Használatuk hasznos is lehet, például jutalomfalatként gyógyszer beadása után, vagy ha valamilyen elfogadhatatlan viselkedés elhagyására szeretné kedvencét rábírni. Vannak cicák, melyek képesek bonyolult trükköket elsajátítani, csak hogy kedvenc falatukhoz hozzájussanak. Így ezek az apró ételdarabkák a nevelés hatékony eszközei is lehetnek.

Ha figyelmesen elolvassa az összetevőket és következetesen adagolja a falatkákat, akkor biztos, hogy jól választ és macskája boldog, egészséges életet élhet.

Ajánlott cikkek