Mennyire pszichopata a macskája?

Vajon hányan élnek egy háztartásban egy igazi pszichopatával? Nos, a Journal of Research in Personality szerint elég sokan, ugyanis kedves, doromboló négylábú barátainknak van egy másik oldala is, amely már annyira nem is bájos.

A minden macskatulajdonos számára online elérhető felmérés 46, a macskákra jellemző viselkedést mért, ezek segítségével igyekeztek azonosítani, mennyire jellemző a pszichopátia a macskákra. A teszt elkészítésének során összesen 549 gazdát kérdeztek meg arról, mennyire merész, aljas vagy gátlástalan a macskája, ugyanis ez a három tulajdonság alkotja az emberek pszichopátiájának triarchikus modelljét. A válaszok összesítése után 40 viselkedési formát vettek alapul egy előzetes, 58 tételből álló kérdőív elkészítéséhez. Ezt a kérdőívet 1463 macskatulajdonosnak adták oda, és a válaszaik elemzése után tovább finomították a kérdéseket.

krémszínű cica lapít és gonoszan néz

40 viselkedési témát azonosítottak, amelyek alapján elkészítettek egy előzetes, 58 elemből álló macska pszichopátia kérdőívet. Ezt követően további 1463 macskatulajdonosnak adták oda, és elemezték a válaszokat a felmérés finomítása érdekében.

A CAT-Tri+ tesztként ismert kérdőív végső változata 12 különböző viselkedésformára kérdez rá, amelyek hozzájárulnak egy macska merészségének szintjéhez, például, hogy megkínozzák-e az egereket és más zsákmányállatokat, mielőtt megölnék őket. Méri továbbá a kérdőív az állat gátlástalanságát, amely magában foglalja az olyan viselkedéseket, mint például a laptopokon, könyveken és más, olyan tárgyakon való ücsörgés, amelyeket a tulajdonosok használni próbálnak. Ezután a kérdőív az aljasságot igyekszik felmérni azáltal, hogy olyan tendenciákra kérdez rá, mint a rossz viselkedés utáni bűntudat nyilvánvaló hiánya. E triarchikus vonások mellett a CAT-Tri+ kérdőív kitér arra, milyen a macska viszonya más állatokhoz és az emberekhez. Ennek keretében olyan kérdések vannak, hogy például a macska hajlamos-e kiszorítani más állatokat az ágyból, kanapéról, vagy például hogy dorombol-e, miközben az emberre támad.

cirmos macska papírzacskóban lapít

A teszt kitöltése után megkérdezték a gazdákat arról, hogy milyen a kapcsolatuk a cicával, majd arra jutottak, hogy minél gátlástalanabb a macska és minél kevésbé toleráns más állatokkal, annál jobb a viszonya a gazdájával, míg ha az aljas és merész vonások dominálnak, akkor ez a kapcsolat kevésbé erős.

A kutatók szerint egyébként ez a kérdőív a gazdák segítségére lehet abban, hogy jobban megértsék kedvenceiket, ezzel pedig nagy mértékben hozzájárulhatnak az állat életminőségének javításához.

Például ha a cica magas pontszámot ért el merészségben, akkor magas macskabútorokkal és kaparófákkal lehet boldoggá tenni, hiszen ezek a cicák élvezik a mászást, ugrálást és a kaparást.

Hasznára lehet ez a teszt az állatmenhelyeknek is, hiszen segítségével könnyebben kiválaszthatják egy ott élő cica jövendőbeli ideális családját, például ha a teszt alapján a macska jól tolerál más állatokat, nyugodtabb szívvel adhatják örökbe olyan helyre, ahol barátságos kutya, vagy másik macska is él.

cirmos macska fára mászik és közben nyávog

Bár első pillanatban elég ijesztőnek tűnhet egy pszichopata húsevővel való együttélés gondolata, azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a jelzett tulajdonságok közül igen sok a legtöbb állatban megtalálhatók. A régmúlt időkben ezek a személyiségjegyek segítettek a macska őseinek természetes környezetükben túlélni, szaporodni, vadászni, megvédeni területüket. Manapság a következmény pusztán annyi, hogy néha levernek valamit az asztalról, a szekrényről, vagy esetenként nem kívánatos ajándékot hoznak a gazdának.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci