Lehet-e egy macskát túlzottan szeretni?

Közismert, hogy az egyiptomiak nagyon tisztelték a macskákat, voltak köztük, akik istenként tisztelték őket. De mennyi az esélye annak, hogy ezért a túlzott szeretetért háborúval fizessen valaki?

Pedig megesett ilyen, mégpedig a 2. században, amikor Egyiptom és Perzsia háborúzott. Képzelje el, hogy ön egy egyiptomi katona, akit kiképeztek a gyilkolásra. Egy magas városfal tetején áll, védelmezi királyát és országát a megszálló perzsáktól. Egyszer csak egy hihetetlen képet lát: a perzsa sereg közelít, kezében kardokkal és macskákkal.

Kambüszész Kambüszész Adrien Guigent képén (kép forrása: wikipédia)

Csatakiáltás, kardcsattogás és macskanyávogás

Polyaeunus, macedón szerző szerint a megszálló perzsák ravasz módon macskákat használtak, hogy megvédjék magukat az egyiptomiak nyilaitól. A perzsa király, II. Kambüszész vette rá harcosait, hogy a misztikus állatokat magukkal vigyék a csatába, így előzve meg, hogy az egyiptomiak visszatámadjanak. Sőt, még a pajzsokra ia macskákat festettek, hogy a cicahadsereg létszáma nagyobbnak tűnjön. Az uralkodó abban bízott, hogy az egyiptomi katonák, meglátva a szent állatokat, megtagadják a támadásra kapott parancsot, nehogy a macskák megsérüljenek.

A csel sikerrel járt és a perzsa seregek elfoglalták a várost, megnyerték a csatát. Igencsak hatékony lehetett a módszer, ugyanis a történetíró Herodotus feljegyezte, hogy 50.000 egyiptomi esett el a harcban, szemben a 7.000-es perzsa áldozattal. Kambüszész az i.e. 525-ben lezajlott pelusiumi csatával el tudta foglalni Egyiptomot, és kivégezték a a XXVI. dinasztia utolsó fáraóját, III. Pszammetiket is.

 MS. Codex 109

MS. Codex 109 (kép forrása: uniqueatpenn.wordpress.com)

De nem csak a perzsák használták a macskákat a haditechnikában. Már a 16. században német kutatók keresték a módját a mérges gázok terjesztésének, mégpedig macskák és galambok által. Az elgondolás az volt, hogy a mérges gázokat apró üvegfiolákban az állatokra erősítik, és így küldik be őket az ellenséges erődökbe. A problémák ott kezdődtek, hogy a macskák gyakorta visszatértek a kiinduló erődbe….

A világháború során sok brit család használta a macskákat a német bombázók érkezésének jelzésére. Amikor a macskák érzékeny radarjai a repülők érkezését jelezték, azonnal fedezékbe szaladtak, hát így tett a család is.

macska hadi páncélzatban

Macska harci páncélzatban ( kép forrása: awesomestufftobuy.com)

 

(Nyitókép forrása: mult-kor.hu)

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci