Kopasz macskák

Míg a legtöbb macskát éppen puha, selymes, cirogatnivaló szőre miatt kedvelik, van pár fajta, mely híján van eme ékességnek. Sőt, teljesen szőrtelenek, csupaszok. Ezek a macskák bizony teljesen másféle törődést, ápolást, és bizony, kozmetikázást igényelnek, mint szőrös barátaik. Teljesen másként reagálnak a hőmérséklet változásaira, más táplálkozási igényeik vannak, és bizony nem teljes mértékben hipoallergének, még ha a közhiedelem ezt is tartja róluk.

Kozmetika

Egyes szőrtelen macskafajták teljesen csupaszok, míg másoknál előfordulnak apró pamacsok, szőrpihék a testen. Mind a két eset megegyezik abban, hogy a szőrzet hiánya miatt nincs, ami megkösse a bőrolajokat, így bizony rendszeres fürdetést igényelnek. Amennyiben ez elmarad, az olaj lerakódást képez a bőrön, ez pedig hosszabb távon komoly bőrbetegségeket okozhat. A fürdetésnél mindenképp macskák számára készült sampont kell használni, és célszerű legalább heti egy alkalommal megfürdetni a cicát.

szfinx macska

Egyes szőrtelen macskáknál a szempilla is hiányzik, ezáltal könnyebben jutnak a szembe szennyeződések. Érdemes a szemeket gyakrabban tisztogatni: nedves vattapamaccsal áttörölni, kívülről befelé haladó mozdulatokkal, lehetőleg naponta.

A hőmérséklet változásai

Le tudnak-e égni tűző napon a kopasz macskák? És vajon megfáznak-e hideg, téli időben? Hát persze.

A szőrtelen macskák mind a napsütésre, mind a hideg időre érzékenyek.

Amikor elkezd hűlni a levegő, érdemes kabátkát húzni a cicára, ha kijár, akár csak a teraszra vagy az erkélyre. Ha pedig elkezd sütni a nap, jön a nyári jó idő, bizony be kell kenni fényvédő naptejjel, de még jobb, ha rendszeres árnyékot biztosít neki, könnyű kabátkát ad rá, vagy csak olyankor engedi ki, amikor már nincs ereje a napnak. Ha napvvédő krémet használ, csak olyat kenjen a macskára, amelyet kifejezetten cicáknak gyártottak. A humán termékek nem megfelelőek a számukra!

Az egészséges táplálkozás

A szőrtelen macskák anyagcseréje igen gyors, kicsivel többet is esznek, mint a többi macskafajta.

Ennek oka, hogy a szervezetük sokkal több energiát fogyaszt annak érdekében, hogy melegen tartsa magát.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy minőségi eledelt kapjon a cica, olyan tápot, amit megfelelően tud hasznosítani.

A hipoallergén macska mítosza

Bizony az, hogy a szőrtelen macskák hipoallergének, csak mítosz. Az ő szerveztük is termeli ugyanis azt a Fel d1 nevű proteint, amire általában allergiásak azok, akik az úgynevezett macskaallergiától szernvednek. Tény, hogy ők ebből a fehérjéből jóval kisebb mennyiséget szekretálnak, és mivel nem vedlenek, nincs a bútorokon, szőnyegeken, ruházaton megülő szőr-tenger. Ez az oka annak, hogy egyébként macska-allergiában szenevő emberek nagy része egész jól tolerálja a kopasz macskákkal való együttélést.

szfinx macska

Milyen kedvencek lehetnek a kopasz macskák?

A szőrtelen macskák kiváló házi kedvencek. Lehet, hogy kissé fura a kinézetük, de a ráncos bőr alatt csodás kis szenélyiség lakik. Kedvesek, szeretetteljesek, kíváncsiak és általában igen jó természetűek.

Talán a legismertebb kopasz macskafajta a szfinx, de ezen kívül van még néhány igen érdekes, különleges kinézetű, szőrtelen cicafajta is.

 1. Szfinx

Édes, bolondos és mindig lelkes – ez a szfinx. Alapvetően mozgékony, eleven fajta, szeret a gazda, a családtagok közelében lenni, sőt, ha van kedves kutya a családban, azt sem bánja, vele is jól elvan. Mindenkivel kedves és barátságos. Nem minden szfinx teljesen szőrtelen, némelyikükön található könnyű, selymes szőr, ami miatt olyan a tapintásuk, mintha bársonyt simogatna az ember.

 2. Peterbald

A mindig elegáns peterbald kiemelkedően intelligens és igencsak kíváncsi. Ez a fajta abban különbözik a szfinxtől, hogy esetében a szőrtelenséget okozó gén dominánsan és nem recesszíven öröklődik. Többféle változat ismert, a teljesen szőrtelentől a szőrösig, és jellemzően finomabb a peterbald csontozata, mint rokonáé, a szfinxé. Karaktere barátságos, ragaszkodó és alapvetően nyugodt természetű.

kopasz macska

3. Donskoy

A Donskoy, a Peterbald és a sziámi keveréke, jellegzetessége úszóhártyás lábujja. Bőre kissé ráncosabb, mint a szfinxé. Karaktere ugyanolyan kedves, emberközpontú és barátságos.

4. Minskin

Ez a cuki fajta a szfinx és a munchin keveréke. Bár lábai hihetetlenül rövidek, hatalmas személyiséget cipel rajtuk. Barátságos, kedves, társaságkedvelő fajta, emiatt pedig kiváló társ. Még felnőttként is úgy néz ki, mint egy édes, szőrtelen kölyökcica. Szőrzet előfordulhat az arcon, a füleken, a farkon és a lábakon.

 5. Elf

A fülei teszik igen különlegessé ezt a macskafajtát, mely a szfinx és az amerikai göndörszőrű keveréke.Ez a fsjta igen aktív, élénk, barátságos és játékos, akárcsak a többi, szőrtelen társa. Emellett igencsak hűséges és ragaszkodó fajta is.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci