Karakál, mint házi kedvenc?

A macskabarátok számára temérdek lehetőség áll rendelkezésre, hogy milyen cicát válasszanak társuknak. A házi macskák és keverék fajták mellett sokféle fajtatiszta cica is választható, tulajdonságaik alapján. A perzsa, a main coon, a brit talán a legismertebb macskák, de mi a helyzet a sokkal egzotikusabb és ritkább fajtákkal? Azt mindenki tudja, hogy az olyan nagymacskák, mint az oroszlán, a tigris, a leopárd csak állatkertekben tartható, ám vannak olyan kisebb vadmacska félék, melyek házi kedvencként való tartása nem kizárt.

Nem csak Amerika egyes államaiban, de sok országban is lehetséges már egyes vadmacska fajok tartása, természetesen szigorú engedélyekkel, és szabályozott körülmények között. Ám mivel ez is divat lett, hát sokan áldoznak rá.

karakál

Mi az a karakál?

A karakál (Caracal caracal), azaz a sivatagi hiúz egy közepes termetű, homokszínű vadmacska, mely Dél-Afrikától az Arab-félszigeten át egészen Közép-Ázsiáig megtalálható. Kilenc alfaja létezik. Legszívesebben olyan félsivatagokban, szavannákon, bozótosokban, felföldi területeken tartózkodik, ahol megfelelő rejtekhelyet talál. A karakál egyébként török eredetű szó, jelentése: fekete fül.

A sivatagi hiúz elnevezés ellenére sem közeli rokona a hiúzoknak, pusztán hegyes, pamacsban végződő füle és viszonylag rövid farka nagyon hasonlóvá teszi hozzájuk. Sőt, a karakál a sivatagos területeket kifejezetten kerüli, hiszen ott kevéssé tud elrejtőzni.

Rendszerint egyedül jár, magányos állat, bár megfigyeltek már kisebb csoportokat is, ez kevésbé jellemző. Erősen territoriális faj, területének határát – a legtöbb macskafajhoz hasonlóan - vizeletével jelöli ki.

Éjszaka aktív állat, de időnként nappal is vadászik, nagyon gyorsan fut. A nap java részét a talajszinten tölti, bár kiválóan mászik és ugrik, akár 3 m magasra is képes felugrani. Elsősorban rágcsálókat és madarakat fogyaszt, de esetenként kisebb antilopokat is elejt. Az alacsonyan repülő madarakat mesteri ügyességgel kapja el. Zsákmányát esetenként a leopárdokhoz hasonlóan a fákon rejti el, így tartalékolva a maradékot későbbre. A nappali időszakot leggyakrabban árnyékban, sokszor földimalacok elhagyott üregében tölti.

DNS-vizsgálatokkal megállapították, hogy a karakál legközelebbi rokona a szervál.

karakál

Karakál otthonra?

Egy karakál tartása korántsem olyan, mintha egy házi macskát tartana valaki. Ez egyetlen vad faj esetében sem mondható el.  Nem csak az állat beszerzésének költségei mások, hanem a tartásuk is. De csak hogy a költségeknél maradjunk, érdemes elgondolkodni, hogy míg egy házi macskát akár jelképes összegért is örökbe fogadhatunk, és egy törzskönyves macska megvásárlása is pár tíz-, vagy esetleg százezer forint, addig Justin Bieber 2019-ben két szavanna macskát (mely a házimacska és a szervál keresztezéséből származik) egyes hírek szerint 35 ezer dollárért vett meg. De bármilyen egzotikus macskafajta ára alapesetben is 1.500-20.000 dollár között mozog.

Minden állat tartása költségekkel jár, hiszen az eledelen, a macskaalmon kívül számolni kell a rendszeres állatorvosi költségekkel és az esetleges váratlan kiadásokkal is. Egy egzotikus állat tartása ennél jóval többe kerül. Egy növendék karakál képes akár napi másfél kiló húst is megenni, és sokkal magasabb a protein igénye, mint amennyi a kereskedelmi forgalomban kapható macskatápokban van. Ha valaki egy karakált szeretne teljes mértékben helyesen táplálni, biztosítani számára a kiegyensúlyozott és komplett étrendet, akkor komoly táplálási tervet kell kidolgoznia, szoros együttműködésben az állatorvossal.

A karakál mindig is vadmacska marad, attól, hogy beköltözik egy család otthonába, még nem felejti el vad gyökereit. Esetükben a függetlenség és a féktelenség azt jelenti, hogy csakis saját feltételeikkel szocializálódnak. Vad ösztöneik és kirobbanó energiájuk eredménye a bútorok, az otthon egyéb felszereléseinek sérülései lehetnek, ez pedig szintén növeli a költségeket.

karakál

Az egzotikus macskák tartása

Mindig is voltak és lesznek viták arról, hogy etikus-e egy vad állatfajt otthoni körülmények köözött tartani. Nem mellékes körülmény az sem, hogy a vadmacskák tartása nem igazán ajánlott olyan családok számára, ahol kisgyermek és/vagy más háziállat is él. Minden országban, sőt, egyes helyeken államonként eltérő szabályozások vannak az egzotikus állatok tartására vonatkozóan.

Magyarországon a „85/2015. (XII. 17.) FM rendelet a veszélyes állatfajokról és egyedeik tartásának szabályairól” írja le a különféle, engedéllyel tartható állatokra vonatkozó tudnivalókat, tartási felételeket, így ebben találhatók meg a karakál beszerzésére és tartására vonatkozó előírások is.

Miután ezeket megismerte, érdemes átgondolni, hogy életkörülményei és életstílusa alkalmassá teszi-e egy ilyen állat tartására és nevelésére, valamint anyagi körülményei megengedik-e, hogy élete végéig teljeskörűen gondoskodni tudjon róla, különösen annak figyelembevételével, hogy hosszú éveken át az állatorvossal szoros együttműködésben kell dolgoznia. Egy karakál tartása tehát lehet, hogy divatos dolog, és emellett nagy kihívás, érdekes feladat is, hihetetlenül nagy felelősséggel is jár.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci