Ízek, melyeket a macskák nem érzékelnek

Közismert, hogy a macskák igen kifinomult érzékszervekkel rendelkeznek. Kiváló a hallásuk, nagyon jól látnak sötétben is, és a szaglásuk is jó. Azonban a macskák ízérzékelése sokkal kevésbé bonyolult, mint az embereké, vagy sok más állaté. Például a macskák alig vagy egyáltalán nem ízlelik az édes ízeket, de sokkal jobban érzékelik a keserűt. Ennek oka az evolúcióra vezethető vissza, és bizony magyarázatot adhat arra ,miért tartják a macskákat válogatósnak.

A macskák ízérzékelése

A macskák húsevők, tehát az egészséges és teljes élethez húsfogyasztára van szükségük. Ízlelőbimbóik úgy fejlődtek, hogy táplálkozási igényeiknek és szokásaiknak megfeleljenek. Mivel a macskáknak nincs szükségük szénhidrátokra, így az édes ízeket nem érzékelik. Annak ellenére, hogy nyelvük sok hasonlóságot mutat más emlősök nyelvével, van pár figyelemre méltó különbség.

A macskák sokkal kevesebb ízlelőbimbóval rendelkeznek, mint az emberek, sőt a kutyák is. Míg a növényevő állatoknak 25.000 körüli, embereknek megközelítőleg 9.000 ízlelőbimbójuk van, a kutyáknak pedig csak 1.700, ezzel szemben a macskáknak körülbelül 473. Úgy gondolják, hogy a macskák ízlelőbimbói hasonlóak az emberekéhez; ezek képesek észlelni az édes, savanyú, keserű, sós és umami ízt.  Ez utóbbi az alapvető édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”. Bár a macskák ízlelőbimbói technikailag képesek némiképp észlelni az édes ízt, de hiányzik belőlük az "édességreceptor", amely lehetővé teszi az agyuk számára az édes ízek felismerését.

macska az orrát nyalja

A keserű ízek tekintetében úgy tűnik, hogy a macskáknak előnyük van. Bár ugyanannyi keserű ízt észlelő receptoruk van, mint az embereknek, úgy tűnik, hogy ezek közül hét  jóval fejlettebb. Ez a keserű ízészlelési extra képesség segítheti a macskákat, hogy távol tartsák magukat a méreganyagoktól a környezetükben, ugyanis ezek közül a letgtöbbnek igencsak keserű íze van.

Tehát annak ellenére, hogy kevesebb ízlelőbimbójuk van, mint más állatoknak, úgy tűnik, hogy a macskák képesek a savanyú, a keserű, a sós és az umami ízeket érzékelni. Ez valószínűleg részben a macska rendkívül jó szaglásának köszönhető. Mivel a táplálék élvezeti értékét nemcsak az íz, hanem a szaglás is befolyásolja, így elképzelhető, hogy a jobb szaglással rendelkező állatok (amilyenek általában a húsevők, tehát a macska is), hiába kevesebb az ízlelőbimbójuk, intenzívebbenn élik meg az ízeket.

cica fán kapaszkodva a száját nyalja

Ízek, amiket a macskák nem érzékelnek

Tudományosan elfogadott tény, hogy a macskák nem érzékelik úgy az édességek ízét, mint az emberek vagy a kutyák. Ennek oka az, hogy hiányzik belőlük egy fontos ízreceptor gén, amely lehetővé teszi az agy számára az édes ízek felismerését.

Az ízreceptorok az ízlelőbimbók sejtjeiben található fehérjék, amelyek lehetővé teszik az agy számára, hogy bizonyos ízeket felismerjen. A kutatók azonosították a DNS-szekvenciákat és megvizsgálták a két ismert, „Tas1r2” és „Tas1r3” gén szerkezetét, amelyek más emlősökben a „T1R2 / T1R3” édes ízreceptor-heteromert kódolják. Arra jutottak, hogy a macskák csak a két ismert ízreceptor közül csak az egyikkel rendelkeznek, és a macskák általában nem érzékelik és nem élvezik az édes ízeket, pontosabban csak nagyon magas koncentrációban képesek észlelni bizonyos édességeket, de nem képesek teljes mértékben élvezni azok ízét.

macska néz és az orrát nyalja

Ételek, melyeket a macskák szeretnek

Alapszabályként kell kezelni, hogy a macska húsevő, tehát húsra van szüksége, hogy táplálkozása kiegyensúlyozott legyen. (Mindez tehát kizárja azt, hogy a vegán táplálás a macska számára megfelelő lenne.) Persze emellett sok cica kifejezetten szeret más dolgokat is enni, sőt, nem kizárt, hogy megkóstolják az édes falatokat is, még akkor is, ha azok ízét nem tudják értlemezni. Feltételezhető, hogy az édes termékekben is megtalálható zsír az, ami vonzóvá teszi számára az adott falatot. Emellett megfigyelhető, hogy vannak cicák, melyek kifejezetten szeretik a gyümölcsöket, márpedig azok jó része édes ízű. Ez azonban nem bizonyít mást, minthogy a kivétel erősíti a szabályt.

macska az orrát nyalja

Annak ellenére, hogy a macska szeretné megkóstolni, megenni ezeket a számára nem karakteres ízű ételeket, azok még nem feltétlenül jók vagy egészségesek a számára. Persze egy kicsi gyümökcs, vagy nem mérgező (azaz nem csokis) édesség még nem árt meg, de nem is szabad rendszeresen kínálni nekik. Még a halas és húsos alapú jutalomfalatokkal, nasikkal is csínján kell bánni, és ezek nem tehetnek ki többet a macska étrendjében, mint 10 %. Csak így lehet fenntartani étrendjükben a megfelelő tápanyag- és kalóriaegyensúlyt.

Mindenképp olyan macsaeledelt válasszon, amely gazdag állati fehérjékben, de a szénhidrát tartalma alacsony. Minden száraz eledel több szénhidrátot tartalmaz, mint amennyire a macskáknak szüksége van, ezért sok állatorvos javasolja, hogy a konzerv eledelt részesítsék előnyben a cica gazdák, a fehérjebevitel növelése és a szénhidrátbevitel csökkentése érdekében.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci