Hogyan várjuk az új cicát?

Egy apró kölyökmacska befogadása a házba nagy öröm. Az édes, bájos, aprócska jószág sok örömöt hoz a család életébe, hiszen annyira cuki. No és igen kíváncsi! Érdemes tehát megérkezése előtt biztonságossá tenni számára a házat, lakást.

Induljon tehát az őrjárat a lakásban!

Biztonság

A kiscicák, akárcsak a kölyökkutyák, mindent fel akarnak fedezni. Képesek apró réseken átpréselni magukat, felmászni a kéménybe, vagy belebújni bármelyik csőbe. Ellenőrizzen minden nyílást a ház falain, kerítse el a kandallót, ellenőrizze a szekrények ajtajait, és a lakás minden ablakát, ajtaját.

Tegyen el minden törékeny tárgyat, mert a cicák előszeretettel játszanak mindennel, ami az asztalon vagy a polcokon van. A tollak kerüljenek a fiókba, a varróeszközök egy jól záródó dobozba, a borotvák a fürdőszobai szekrénybe, stb. Nézze át szobanövényeit, és ami mérgező, vigye ki vagy ajándékozza el. Szedje le az asztalterítőket, rejtse el az elektromos vezetékeket.

cirmos cica fonalgombolyaggal játszik

Kényelem

Van néhány dolog, amiről érdemes gondoskodni, mielőtt a kiscica új otthonába kerül. Megkönnyítheti számára a beilleszkedést néhány aprósággal.

Minden kiscicának más a természete. Egyikük igen gyorsan alkalmazkodik, másikuk félénkebb. Ne feledje, hogy minden változás érzékeny hat a macskákra, szükségük van a megszokásra, a rutinra. Határozzon meg egy napirendet még a cica megérkezése előtt.

A kiscicának búvóhelyre van szüksége, mégpedig sokra. Ez lehet akár az ágy vagy a kanapé alatt, a macskabútorban, a lényeg, hogy érezze a biztonságot.

Célszerű korábbi helyén kérni egy takarót vagy törülközőt, ami őrzi az anyamacska és az alomtársak szagát – ez megkönnyíti beilleszkedését, hiszen az ismerős szag megnyugtató a számára. Legyen egy nyugodt, csendes hely, ami csak az övé. Tegye ide, ágya mellé az etető. és vizes tálját, valamint egy alomtálat. Ügyeljen arra, hogy bizonyos búvóhelyek veszélyesek lehetnek a kicsi számára. Ezeket rekessze el.

Bevásárló körút a kisállat áruházban

Mielőtt hazaviszi a kiscicát, érdemes minden szükséges felszerelési tárgyat beszerezni.  Vannak alapvetően szükséges tárgyak és kifejezetten kényelmi célokat szolgáló termékek is – az, hogy mit vesz meg, csak öntől függ.

Érdemes az eladóktól segítséget és tanácsot kérni, így biztos semmi sem marad le a listáról.

fekete-fehér cica a bidé kagylóban pihen

Alapvető felszerelések

Alomdoboz – A legtöbb cica már igen kicsi korától alomra jár. Nagyon fontos, hogy megfelelő alomtálat válasszon. Először érdemes fedél nélkülit venni, mégpedig a lehető legkisebbet. Ha nem talál olyat a boltban, amelynek az oldala elég alacsony lenne a cica számára, egyelőre maradjon a sima kartondoboznál, és várjon az alomtál vásárlással addig, amíg a cica „belenő”.

Alom – Válasszon apró szemű, illatmentes almot. Ebből pár centi vastagságban öntsön az alomtálba.

Eledel – Tudja meg, mit evett a cica és abból a tápból szerezzen be elegendő mennyiséget. Ha más tápra szeretné rászoktatni, akkor is fontos, hogy a beilleszkedés időszakában a megszokott eledelét kapja.

Jutalomfalatok – Egyelőre megteszi a bébiétel vagy apróra vágott csirkehús is. Ne adjon a cicának sertéshúst, sem pedig más, csontos húst. Amíg idősebb nem lesz a cica, ne kínáljon neki kereskedelmi forgalomban kapható jutalomfalatokat.

Tálak – Keressen kisebb kerámia tálat. Egyet a víznek, egyet pedig az ételnek célszerű választani, vagy külön egyet a száraztápnak és egyet a konzervnek, ha vegyesen akarja etetni. Ne válasszon rozsdamentes acél vagy műanyag tálkát egyelőre.

Nyakörv – Jó ötlet lehet egy nyakörv vásárlása, ha a cica ki fog járni. Érdemes időben elkezdeni a szoktatást.

Játékok – A kiscicák imádnak játszani! Válasszon olyan játékot, amelyen nincsenek apró, könnyen leváló részek. Jók a felhúzható cicajátékok is, a botvégre erősített tollas darabok. Ne feledjen el beszerezni néhány kaparófát is!

Ágy – A pici cicák szeretik, ha az ágy körbeöleli őket. Ez kicsit az alomtársakra emlékezteti. A lényeg, hogy az ágy puha és kényelmes legyen.

A nevelés eszközei – Vannak olyan nevelési eszközök, melyeket könnyen meg tud vásárolni. Például egy keserűalma spray segít távol tartani a cicát a nem kívánatos helyektől. Érdemes beszerezni még egy olcsó permetező flakont, ezt akár virágboltban is kap.

Egyebek – Szerezzen be egy karomvágót, bár erre a célra egy sima körömcsipesz is megteszi -  a lényeg, hogy legyen. Ne feledje el, hogy könnyen képződnek szőrlabdák a cica gyomrában a mosakodás következtében. Érdemes tehát időben beruházni egy szőroldó pasztára. Az állat szőrtípusának megfelelően válasszon kefét és fésűt is, valamint nem árt egy szemtisztító folyadék vásárlása.

Ha minden készen áll otthon, az új jövevény érkezése a családba nyugodtabb és stressz mentesebb lesz.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az