Hogyan kommunikának egymással a macskák?

A macskák titokzatos lények, és számunkra, emberek számára lenyűgöző figyelni, ahogy egymással viselkednek. Minden, amit tesznek, ilyen vagy olyan módon a kommunikáció egyik formája. A macskák non-verbális jelekkel és vokális hangokkal egyaránt kommunikálnak, ám a kétféle kommunikációs módszert nem egyformán használják.

Amikor egymással kommunikálnak, hajlamosak vizuális és különféle szagjelekkel „beszélgetni”, ezzel szemben a vokális kommunikációt – sziszegés, morgás, nyávogás -  leginkább az emberek számára tartogatják.

Ahogyan a cicák mozgatják a testrészeiket, ahogy a szemük, tekintetük mozog, ahogy a farkukat tartják vagy mozdítják, mind-mind mást üzen. Még amikor leülnek és kinéznek az ablakon, az is sok információt közvetít egy másik macska felé.

bájos kölyökmacska felfelé néz

A macskák egymás közötti kommunikációjának jelei

Vizuális kommunikáció – A macskák heves pillantással tudják közölni az agressziót, a vadászat vagy a ragadozó viselkedés pedig intenzív nyomkövető pillantással jár. Ugyanakkor a cica nyugodt pislogással nézhet a gazdájára, ezzel közvetítve felé a szeretetet és a bizalmat. A tágra nyílt szemek öntudatot, magabiztosságot, míg néha félelmet üzennek, a félig csukott szemek lazításra, nyugodt, relaxált állapotra utalnak.

Vokális kommunikáció – A macskák különféle hangokat tudnak kiadni, legyen ez morgás, sziszegés, köpködés, sikításra hasonlító hang, nyávogás, nyögés. Ezen hangok mindegyike különböző dolgokat közöl. A morgás, sziszegés, és a sikoly az agresszió hangjai, míg a fokozódó sikítás általában az agresszió súlyosbodását jelzi. Vannak cicák, amelyek nyikorgásra hasonlító hangot adnak ki, amikor izgatottak, például várják az ételt vagy meglátják kedvenc játékukat. Csettegő hangot hallathat az állat, ha az ablakon kinézve potenciális zsákmányt, például madarat lát. A klasszikus „miau” olyan gyakori hang, amelyet a macskák akkor használnak, amikor emberekkel „beszélgetnek”. Ennek a hangnak a célja, hogy a cica felhívja magára a figyelmet vagy egyszerűen köszönjön a szeretett gazdinak. A nyávogás leginkább akkor hallható, amikor a kiscica az anyjával, vagy a macska a gazdájával akar valamit közölni. És végül, de nem utolsó sorban a legkedvesebb hang, a dorombolás. Ez lehet a kényelem hangja, az elégedettségé, vagy akár vigasztaló, esetenként önvigasztaló hangadás.

Fizikai érintés – A macskák ápolják magukat, úgy mondjuk, mosakszanak, de ezen kívül más macskákat és az embereket is előszeretettel tisztogathatnak. Ez lehet öngondoskodás, vagy akár nyugtató tevékenység, ha a másik macska, esetleg a gazda stresszt él át. A mosakodás, a másik macska mosdatása enyhíti a stresszt, és erősíti a köteléket a két állat között, de egyúttal a hierarchia kialakításában is jelentős szerepe van. A gazda mosdatása a szeretet kifejezése.

vörös kölyökmacska keresztbe tett lábakkal fekve félrehajtott fejjel néz

Testbeszéd és mozgás – Azok a macskák, amelyek közvetlenül a gazda vagy egy másik macska felé mozognak, készek az interakcióra. Amikor ez a mozdulat ellazul, nyugodtan közelíthet az állat felé. Ha a mozdulatok feszültek és merevek, az agressziót jelezhet. Az izgatott macska teste megfeszül, lábai kiegyenesednek, a hátán felborzolja a szőrzetet, a farka mereven felfelé áll, rajta a szőr felborzolódik. Nyugodt testhelyzetből egy pillanat alatt feszültté tud válni egy cica, amelyik ilyenkor lehet akár teljes csendben, de nem kizárt, hogy morogni, sziszegi kezd. Ahogy az izgatottság fokozódik az állatnál, úgy vált gyorsan agresszív vagy dühös testtartásra. Ilyenkor pupillák kitágulnak, a macska intenzíven bámul, a fülei a fejéhez simulnak.

A szagok üzenete – A macskák vizelettel vagy a testükön fellelhető illatmirigyek tárgyakhoz dörzsölésével megjelölhetik a területet. A vizelettel jelölés leggyakrabban ivartalanított hím macskáknál fordul elő, és feltételezhető, hogy ezzel kommunikálja a területi határokat annak reményében, hogy csökkenti a más hímekkel való interakciót. A legtöbb esetben a vizelettel jelölés függőleges felületeken, gyakran más macskák orrának magasságában történik.
A macskák állán és arcán illatmirigyek találhatók. Tehát amikor azt látja, hogy a cica fejét valamihez odadörgöli, akkor azt üzeni, hogy „Ez az enyém” vagy „itt voltam”. A mancsokban is találhatók ilyen illatmirigyek. Amikor a macska kapar, egyrészt vizuális, másrészt szagos üzenetet hagy más macskák számára.  

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci