Ha megkergült a cica...

Úgy tűnik, megkergült a macska? Elkezd rohangálni körbe-körbe a lakásban, éjszakai dzsemborit rendez, vagy macskafalkát megszégyenítő nyávogó koncertet ad? Hát, nem csoda, hogy a gazdik ilyenkor elbizonytalanodnak, hiszen egy macska testbeszéde sokkal nehezebben „olvasható”, mint a kutyáké. De hát mi lehet az oka, ha ilyen furán viselkedik a cica?

Fajtától függetlenül minden macskának vannak pillanatai, amikor gondolnak egyet, átszáguldanak a helyiségeken, őrült módon nyávogva, és úgy viselkednek, mintha egy versenypályán éppen üldözési verseny zajlana. Egyre gyorsabban rohannak, mindent megszemlélnek, majd hirtelen megállnak.

Mivel gyakorta éjjel jön rájuk ez a viselkedés, gyakorta nevezik „éjjeli őrületnek” is. Ilyenkor megesik az is, hogy a cica az alvó gazdára ugrik, mancsolja a lábát vagy a kezét – éppen ami kilóg a takaró alól -, de akár a haját, arcát is célba veheti, így hívogatva a gazdát, csatlakozzon a mókához. Na, de mi lehet az éjjeli őrület oka?

vörös cica a falon csimpaszkodik

A vadászösztön

A macskák bizony ragadozó állatok, és még a háziasított macska is megőrizte vadászösztönét. Ez az oka annak, hogy a békés, kanapélakó házi cica is időnként képes vadászatot imitáló mozgássort és viselkedést prezentálni, tarkítva néhány „harci manóverrel” vagy menekülést imitáló mozdulatokkal.

Persze tudjuk, a házi macskának nem kell vadásznia ahhoz, hogy élelemhez jusson. Ám ettől még igenis szüksége van arra, hogy felesleges energiáját levezesse, ez pedig akár kerge, őrült viselkedésnek is tűnhet. Érdemes a gazdának segíteni, hogy kedvence kiélhesse természetes ösztöneit. Használja a macska játékait – akár a felhúzható egeret, akár a tollas pálcát, a lézerfényt, de jutalomfalattal töltött játék is jó lehet. Ezek mind ösztönzik őt az ugrásra, üldözésre, elkapásra. Különösen akkor fontosak ezek a játékok, ha a cica egyáltalán nem jár ki a szabadban, azaz a nap huszonnégy óráját a lakásban tölti.

A természetes ösztön

Egy másik oka lehet ennek a viselkedésnek, hogy a macska lapavetően éjszakai állat, tehát éjjel sokkal aktívabb, mint napközben. Amennyiben a nap folyamán nincs módja eleget mozogni, vagy nem kap ösztönzést a mozgásra, akkor bizony éjjel lesz eleven.

A legtöbb cica egész nap egyedül van a lakásban, amíg a gazdi dolgozik. Ilyenkor az állat heverészik, alszik, lustálkodik, nézelődik. Amikor a család végre délután hazaér, elfoglalt a háztartási teendőkkel, a macska pedig szeretne végre játszani, levezetni energiáját, amit napközben „gyűjtögetett”. Különösen a kölyök, vagy fiatal cicák bírnak nagyon sok energiával.

Szenilitás

Idősebb korban valamilyen kognitív diszfunkció vagy a szenilitás is okozhat őrült viselkedést. Ahogy a cica öregszik, az agya is másként kezd működni, ez pedig esetenként kiválthat furcsa, a korábbitól eltérő, nem megszokott viselkedést.

pici fehér cica a függönyön csimpaszkodva les

A bolhák

Amikor a cicát megtámadják a bolhák, hihetetlenül kellemetlen a számára. Nem csoda, hogy ilyenkor megkergülve rohangál, harapdálja maát, hiszen az élősködők csípik, marják. Ráadásul ha olyan helyen csípi a bolha, ott viszket, ahol a cica nem éri el, akkor esélyes, hogy kétségbeeseten nyávog is.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy bolhafertőzöttség miatt viselkedik furán a cica, azonnal meg kell kezdeni a kezelését bolhairtó szerekkel. Emellett persze a teljes környezetet is bolhamentesíteni kell, porszívózással, mosással, és gondoskodni arról, hogy ne lephessék el újra az élősködők sem a környezetet, sem a macskát.

Macskák hiperesztézia szindrómája (FHS)

Ez a betegség ritkán, de szintén oka lehet a macskák szokatlan viselkedésének, mely általában az idősebb cicákat érinti, és az oka nem ismert. Az ebben a betegségben szenvedő macskák nagyon érzékenyek az érintésre, különösen az alsó, hátsó felükön.

Amennyiben a következő jeleket észleli a cicán, érdemes konzultálni az állatorvossal:

  • a macska bőre hullámzik vagy rángatózik, amikor megérinti
  • a test túlzott nyalogatása és rágása, beleértve a melső mancsait is
  • a macska a farok tövét harapdálja, még akkor is, ha garantáltan nicns benne bolha
  • a cica mérgesen csapkod és „megtámadja” a saját farkát
  •  macska farkának vagy hátának simogatása arra készteti, hogy azonnal mosakodni kezdjen, vakarózzon vagy harapdálja az adott területet, mégpedig igen intenzíven
  • a cica őrült módon rohangál körbe a házban

vörös cicakölyök a hátán fekve a falat kaparja

Hogyan tovább?

Néha nem könnyű feladat rájönni, mi okozza a korábban nyugodt cica hirtelen megkergülését. Nem szabad csüggedni, a macskák viselkedését sokszor valóban igen nehéz értelmezni. Még azok, akik egyébként képesek profi módon értelmezni a kutyák hangadását, nonverbális kommunikációját, ők is összezavarodnak, ha egy macska viselkedését kell megérteni.

Míg a kutya kifejező arca, csóváló farka, különféle szituációkban eltérő hangadásai azonnal jelzik a hangulatát, és a kutya képes az emberi parancsszavakat követni, addig a macskák érzelmei nehezen beazonosíthatók, és sokkal önálóbb, öntörvényű lények. Pedig a kutatók szerint a macskák legalább annyira kifejezők, csak éppen mi, emberek nem vagyunk képesek értelmezni ezt, vagy egyszerűen csak félreértjük.

Tehát a feladat adott: meg kell tanulni értelmezni a macskák testbeszédét. Mit jelent, amikor csóválja a farkát, vagy amikro nyávog? Vajon mindig ugyanazt, vagy mást és mást üzen? A nyávogás, a dorombolás, a farok mozgása mind-mind üzenet az ember számára, már csak azt kell értelmezni, mit üzen a cica.

Mivel minden állat egyéniség, így általános szabály nincs. A legegyszerűbb. ha a gazdi elkezdi figyelni cicáját, és feljegyzi, milyen az adott környezet, milyenek az ott levő emberek akkor, amikor a macska éppen megkergül. Milyen a testbeszéde, a hangadásai, sőt, az is fontos lehet, milyen napszakban történik mindez. Evett-e éppen előtte a cica, vagy mosakodott netán? Nyávogott egy kicsit úgy, ahogy olyankor szokott, amikor játszani akar a gazdival? Mindezek nagyon fontos megfigyelések, melyek idővel komplett képet festhetnek a cica megkergülésének okairól.

Ráadásul az állat viselkedésének rendszeres és alapos megfigyelésével és ismeretével az esetleges betegségek is sokkal korábban felismerhetők, ezáltal pedig időben kezelhetők. Tehát mindebből garantáltan csak profitálhat gazda és kedvence is.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az