Ha már elég volt a macska jelölgetéséből….

Ha már elég volt a macska jelölgetéséből….

Sokféle oka lehet annak, ha egy cica elkezd az alomdoboz mellé járni, máshova üríteni, mint ahova szokott. Ezen okok egyike a jelölgetés, azaz amikor a macska szükségét érzi annak, hogy a területét vizeletével jelölje meg. Első körben ezesetben is szükséges az állatorvosi kivizsgálás, és az esetleges egészségügyi okok kizárása.

A terület megjelölése

A macskák a számukra fontos terület megjelölését, kijelölését a vizeletükkel végzik. Általában addig, amíg a szociális érettséget el nem éri a cica, azaz nagyjából 2-4 éves koráig, ez nem kiemelten fontos a számukra, tehát eddig a korig ritkán jelentkezik a jelölgetés problémája.

Hogy miből lehet tudni, hogy nem egyéb jellegű alomhasználati problémával állunk szemben, hanem jelölgetéssel? Nos, az első esetben általában valamilyen vízszintes felületen ürítenek vizeletet vagy székletet a macskák, míg a jelölgetés leggyakrabban vertikális felületre irányul. Azt írtuk, leggyakrabban, mert bizony esetenként horizontálisan és képesek a cicák jelölgetni.

Egyébiránt az ivaros kandúrok sokkal inkább hajlamosak a jelölgetésre, de mindkét nembéli, ivaros állatnál előfordulhat ez a probléma, nagyobb gyakorisággal, mint ivartalanított állatoknál.

Az alomdoboz kontrollja

Mielőtt arra gyanakodna, hogy macskája jelölget, nem árt körbejárni az alomdoboz problémáját. A cicák ugyanis hajalmosak elkerülni az almot, ha az számukra nem megfelelő helyen van, mondjuk az alvóhelyük vagy a tálkájuk közelében. Az is visszatarthatja őket az alomhasználattól, ha azon másik macskával kell osztozniuk, vagy nem ízlésük szerint való az alomanyag, esetéeg nem megfelelő méretű az alomtál.

cuki fekete-fehér cica kapar egy faágon

A stresszfaktor

A vizelt spriccelése által a vizeletszag terjed, ez pedig csökkenti a macska stressz- szintjét. A cicák szeretik a rendet és a rendszert. Ha valami megzavarja a napi rutint, a megszokott dolgokat, az kifejezetten stresszes a számukra. Ez a változás vagy zavaró körülmény lehet olyan apróság, ami a gazdának fel sem tűnik: akár egy új függöny vagy szőnyeg, idegen macska feltűnése az ablak túloldalán, a gazda munkarendjének és ezáltal otthon tartózkodásánakapró változása.

Tavasszal, amikor a kóbor vagy a szomszédos macskák nászra hívó szaga vagy hangja eléri a fülüket, még a lakásban élő, ivartalanított cicák is sokkal izgatottabbak lesznek, és bizony megnő az esély arra, hogy elkezdik jelölgetni a területüket.

Nem mellesleg a stressz az esetlegesen meglevő egészségügyi vagy viselkedési problémákat is súlyosabbá teheti, tehát ha a macskának egészségügyi problémája van, és ez esetleg kapcsolódik a jelölgetés problémájához, mindeképp érdemes a stressz csökkentésén dolgozni.

cica hever a lépcsőn

Ha több macska van…

Ha több macska él együtt, akkor a szociális érettséggel együtt jöhetnek a problémák is, hiszen a cicák elkezdenek küzdeni a pozíciókért. Szintetikus feromonok használatával a pozícióharcok és az ezzel járó vizeletspriccelés csökkenthető, hiszen a feromonok használata nyugtatóan hat a cicára, ezáltal biztonságosabbnak érzi környezetét.

A szagok elűzése

Érdemes alaposan kifigyelni, hova spriccel a macska. Minden ilyen területet nagyon alaposan fel kell takarítani, lehetőleg valamilyen hatékony szagűző termékkel. Nem szabad elfelejteni, hogy lehet, mi már nem érezzük a szagot, de a macska érzékeny orra még igen. Ez pedig arra ösztönzi, hogy máskor is oda vizeljen.

A teljes és tökéletes takarítás és szagtalanítás után érdemes más aspektusba helyezni a helyszínt, mondjuk odatenni egy kaparófát, macskabútort, vagy valamilyen kedves játékot, esetleg a macska tálkáit. A cicák ugyanis oda nem pisilnek, ahol alszanak, esznek vagy játszanak. A feromon spray-vel való lefújás is segíthet távol tartani a macskát attól, hogy az adott területre ürítsen.

cica vicces pózban hever az ágyon

Plusz egy alomtál

Azokban a családokban, ahol több cica is, azt javasolják, hogy legalább macskánként egy alomtál legyen, különböző helyeken. Ideálisan plusz egyet javasolnak még, tehát két cicánál három, három macskánál négy alomtálat.

Nagyon fontos, hogy az alomtál megfelelő nagyságú legyen, tehát akkora, hogy a cica kényelmesen elférjen benne, és ha szükségét érzi, legyen elég helye el is kaparni ürülékét, és meg is tudjon fordulni benne.

Legalább ilyen fontos, hogy minden macskának legyen saját kaparófája, játékai és pihenőhelye. Egy külön macskabútor jó lehetőség, hogy ha valanelyik cica szükségét érzi, el tudjon bújni a többiek elől, ezért fontos, hogy minden cica számára legyen lehetőség a bútoron egy kis pihenésre. Ha csak egy búvóhely van a bútoron több macska számára, az már hatalmi harcokhoz vezethet.

Ha probléma adódik

Számos egészségügyi probléma okozhatja, hogy a macska az alombozon kívül üríti vizeletét. A vese megbetegedései és a cukorbetegség következtében fokozott a vizeletkiválasztás, és ilyenkor megesik, hogy a macska nem éri el időben az almot, vagy az olyan gyorsan szennyezett lesz, hogy már nem hajlandó használni.

Az alsó húgyúti betegség (FLUTD) húgyhólyagkövek, kristályok, bakteriális fertőzések vagy miatt is kialakulhatnak, ezek sokszor húgyhólyag-gyulladást (hólyaghurut) okoznak. Ez fájdalmas állapot, és a macska bizony gyakrabban érzi a szükséget. Megeshet, hogy az alomdobozt a fájdalommal társítják, ezért keresnek más helyet avizelet ürítésére.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy ezen esetek közel hatvan százaléka idiopátiás, azaz nem ismert az ok, így pedig kezelni sem lehet. Szerencsére az idiopátiás hólyaghurut általában 5-7 nap alatt elmúlik, sajnos azonban stresszes helyzetekben újra és újra előfordulhat.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az