Ha bajban a macska...

A felelős gazda figyel az állatára, ám még így is nehéz észrevenni azokat a jeleket, amelyek az állat betegségére utalhatnak. A macskák hajlamosak arra, hogy ha fáj valamely testrészük, vagy nem érzik jól magukat, akkor elbújnak a kíváncsi szemek elől. Nem kérnek segítséget, nem jelzik a gazdinak, hogy valami nincs rendben.

Ha valami nincs rendben a cicánál, annak bizony akadnak jelei. Sajnos az első figyelmeztető jelek azonban annyira aprók, hogy a gazdi sokszor észre sem veszi őket. Máskor, bár észlel némi változást, az annyira jelentéktelennek tűnik, vagy éppen még bájosnak is, hogy figyelmen kívül hagyja. Sajnos a korai figyelmeztető jelek nagyon lassan és nagyon hosszú idő alatt alakulnak ki, míg a végén, mire észreveszi őket, már korántsem apró és korai jelzések.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a korai jelzések valóban csak figyelmeztető jelzések. Nem feltétlenül jelentik azt, hogy komoly baj van a macskával, sem azt, hogy idővel akár valamilyen súlyos betegség is kialakulhat. A figyelmeztető jelek azért fontosak, mert így intenzívebben figyel a cicára, nincs-e jele annak, hogy a helyzet komolyabbá válik.

cica a boxbból osonkodik elő

De vajon melyek lehetnek a korai figyelmeztető jelek?

A viselkedés megváltozása. Az általában barátságos cica mogorva, félénk vagy érzékeny lett? Nem szereti, ha simogatja? Vagy épp fordítva, a mindig mogorva vagy félénk macska barátságosabbá vált? Minden, a személyiségében bekövetkező változás egészségügyi probléma jele lehet!

Új viselkedési jegyek kialakulása, vagy a már megszokott viselkedés gyakoriságának fokozódása figyelmeztető jel lehet. Például ha a cica korábban soha nem ivott a csapból, ám hirtelen megtanulja, hogyan kell, vagy ha a fülét gyakorta vakaró cica elkezdi szinte szünet nélkül kaparni azt. Ha a cica a szokottnál szomjasabbnak tűnik, gyakrabban vagy hosszabb ideig iszik, az arra utalhat, valami nincs rendben a veséjével, de lehet, hogy csak a ház levegője túl száraz.

A megjelenés megváltozása. Úgy látja, hogy kicsit vékonyabb vagy teltebb a cica? Mivel az étvágy és a tápláltság összefüggenek, a súly csökkenése vagy növekedése sokatmondó lehet, hiszen utal arra, valami rendellenes zajlik az állat szervezetében. Ha a szőrzet vékonyabb vagy durvább lesz, leveszíti fényét, száraz lesz és durva tapintású, esetleg erősen hullani kezd, az bizony utalhat betegségre. A megjelenés persze a korral is változik, úgy tömegét tekintve, mint a szőrzet jellegét. De még a normális, korral járó változások is figyelmeztető jelek, hiszen üzenik: a cica öregszik, változások zajlanak a testében és más gondoskodást igényel.

Az étvágy és az ürítés változásai. A cicák hírhedten válogatósak. Azonban ez nem része a normális macska-viselkedésnek. A cicák ugyanolyan okok miatt fordítják  el a fejüket egy ételtől, mint a gyerekek: nem finom, tudják, hogy ha nem eszik meg, kapnak finomabbat, és ha nem érzik jól magukat. Ha a macska rendszeresen ugyanazt eszi, és hirtelen elveszíti iránta érdeklődését, akkor ne gondolja, hogy biztos csak megunta. Mi is hajlamosak vagyunk ugyanolyan pirítóst, zabpelyhet és ugyanúgy ízesített kávét reggelizni, nem? Akkor miért ne lehetne elégedett a cica azzal, amit korábban szeretett? Ha otthagyja az ételt, vagy épp ellenkezőleg, hirtelen farkasétvágya lesz, azt jelzi, lehet, hogy valami nincs rendben vele.

Ha a macska rendszeresen az alomba piszkít, akkor könnyen észrevesz minden változást az ürülékben. A vizelet vagy a bélsár mennyiségének csökkenése vagy növekedése, azok állagának változása (túl kemény vagy híg), szokatlan szaga az alomtál kitakarítása után is, mind figyelmeztető jel lehet. Üzenet értékű lehet az is, ha az addig alomba piszkító macska elkezd mindenütt vizelni és üríteni. Az oka lehet ortopédiai  és/vagy húgyúti betegség.

A hirtelen vagy váratlan változásokat mindig könnyebb észrevenni. A lassú, hosszan kialakuló és fejlődő változások idővel összeadódnak, és addig szinte észrevehetetlenek, amíg már jelentőssé nem fokozódnak.

A cukorbetegség jó példa erre. A cukorbeteg cica többet iszik, és gyakrabban jár vizelni, a vizelet mennyisége is több. Nem észrevehető egyetlen „plusz” zarándoklat az alomhoz, még akkor se, ha minden nap eggyel többször látogat el oda és gazdának gyakrabban kell megtöltenie a vizes tálkát. Főleg azért nem, mert a macska éjszakai lény, így általában mind az ivást, mind a vizeletürítést általában akkor végzi, amikor a gazda alszik.

Ha a gazdának sikerül észlelnie a változásokat, nincs más dolga, mint figyelni, vajon milyen probléma idézte elő azokat, majd tudni, hogy az adott probléma kezelhető-e otthon vagy sem.

pici cica injekciót kap

Érdemes áttekinteni a potenciális egészségügyi problémákat és a lehetőségeket.

A józanész azt diktálja, hogy vészhelyzetben azonnal orvost kell hívni. De melyek azok a vészhelyzetek, amikor a macskát azonnal orvoshoz kell vinni?

  • Erős vérzés, nyílt seb, orrvérzés, a száj, a fül vagy a nyelv nyílt, vérző sebe.
  • Törések, ficamok. Soha ne próbálja meg a törött csontot helyretenni, ehhez orvos szükséges.
  • Eszméletvesztés.
  • 39,3 Celsius fok feletti láz. A macskák normális testhőmérséklete magasabb, mint az emberé, de a folyamatos, 39,3 fok feletti testhőmérséklet már veszélyes.
  • Légzési, nyelési, állási vagy mozgási nehézség, hosszan tartó vagy állandó lihegés (bár a macskák is lihegnek extrém meleg vagy párás időben, és ha túlpörögnek a játék során), dülöngélés, koordinálatlan mozgás.
  • Megfeszülés vagy sírás az alom használata során, különösen bélsárürítéskor. Vannak macskák, melyek, ha az almon kívül végzik el a dolgukat, sírnak, miközben megpróbálják elásni. Önnek kell tudnia, mi a megszokott és normális macskája esetében, de ha kétségei vannak, érdemes az orvoshoz fordulni.
  • Görcsök, áramütés vagy fulladás.
  • Traumás sérülések, ideértve a leesést, gázolást, még akkor is, ha a sérülés nem tűnik súlyosnak, hiszen előfordulhat belső vérzés, vagy más, belső szervi sérülés.

Minden tünet, amely 48 óránál tovább tart, vagy rosszabbodik (még akkor is, ha alapvetően enyhének tűnik), azonnali orvosi vizsgálatot igényel.

Lehet, hogy kedvence elkezd tüsszögni, ön pedig azt feltételezi, valami poros helyre mászott be. Ám lehet, hogy mindez macskanátha kezdete. Nos, ha pár órán belül nem múlik el a tüsszögés, nagy az esély a náthára. Amennyiben még másnap is tüsszög, bizony orvosi segítségre van szükség, nem fog egyedül megbirkózni a betegséggel. Természetesen ha bármilyen tünet súlyosbodik, ne várja meg a 48. órát.

Minden esetben, ami csak egy kicsit is elgondolkoztatja, érdemes állatorvossal megvitatni a tapasztaltakat, ő segíthet abban is, mire kell a továbbiakban figyelnie, hogy egy esetlegesen kialakuló betegség mielőbb felismerhető legyen. Ne feledje, hogy ha a viselkedésben beálló változás jelentős, nem számít, mennyire jelentéktelennek vagy bájosnak tűnő is.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az