Ha a cica rágja a vezetékeket

Igazából teljesen mindegy, hogy milyen ok – kényszeres viselkedés, környezeti vagy egészségügyi okok – miatt rágja a macska az elektromos vezetékeket, a helyzet aggodalomra okot adó. Egyrészt az állat testi épsége, egészsége, másrészt pedig a drágsa elektromos készülékek és rendszerek miatt.

Egyféle rejtély övezi azt, hogy a macskák miért szeretik az elektromos vezetékeket rágcsálni. Az egyik elmélet szerint azért, mert az hasonlít egy állat farkára, és vadászösztöne arra készteti a cicát, hogy bármit megtámadjon, ami faroknak, azaz egy állati testrésznek, zsákmánynak néz ki. Ebből az érveléseből azért az hiányzik, hogy a támadás után vajon miért rágja még tovább a zsinórt az állat, hiszen miután „elkapja”, jó eséllyel rájön, hogy az nem egy másik állat.

Persze ezen túlmenően van pár magyarázat még.

macska kék háttér előtt háttal ül egy dróton

Obszesszív-kompulzív zavar

Az obszesszív-kompulzív zavar közismert nevén kényszerbetegség. Ez a rögeszmés, kényszeres viselkedési rendellenesség leggyakrabban sziámi és bumai macskáknál fordulhat elő, és fokozott rágási, harapási hajlammal jár. Az állatokban erős késztetés alakulhat ki arra, hogy rágjanak, harapdáljanak, és néha még ehetetlen tárgyakat is egyenek. Megeshet, hogy az elsődleges tünet a zsinórok, vezetékek rágása, de emellett egyéb tünetek is felfedezhetők.

  • Öncsonkítás, elsődlegesen a farok területén, valamint szűnni nem akaró farokkergetés.
  • Túlzott mosakodás, mely esetenként olyan erőteljes, hogy a macska szőre helyenként foltokban kihullik.
  • Textil anyagok megszállott nyalogatása, rágcsálása. A viselkedés háttere nem teljesen egyértelmű, sok oka lehet, köztük a túl korai elválasztás.

Fogászati okok

Ha a macskának valamilyen szájüregi, fogászati rendellenesség miatt fájdalmai vannak, azok csökkentése érdekében rágcsálhat. A négy évnél idősebb cicák 50-90 százalékánál tapasztalható valamilyen fogászati rendellenesség, emiatt is nagyon fontos a rendszeres, évenkénti állatorvosi kontroll.

Unalom

Az életkor előrehaladtával a macskáknál gyakori az osteoarthritis, ez pedig aktivitási szintjük drasztikus csökkenését eredményezheti. Ám ha egy macska nem tud annyit mozogni, játszani, a világot megfigyelni, mint amennyit szeretne vagy ahogy korábban megszokta, az unalom és az ebből eredő stressz arra késztetheti, hogy más elfoglaltságot keressen. Ilyen lehet akár a vezetékek rágcsálása is.

Egészségügyi okok

Idősebb korban anyagcsere-problémák is előfordulhatnak, mint például a pajzsmirigy túlműködése, ezek pedig növelik a macska aktivitási szintjét, valamint fokozzák a rágási késztetést.

Pica

Bár a pica gyakran pszichiátriai okokra vezethető vissza, előfordulhat, hogy az „ehetetlen” anyagok, így akár az elektromos vezetékek iránti vágyat valamilyen tápanyaghiány okozza. A feltételezések szerint a macska ösztönösen érzi, hogy hiányzik valamely tápanyag az étrendjéből, és megpróbálja azt pótolni, de megeshet, hogy nem megfelelő táplálékot választ.

Stressz

A stressz sokféle furcsa viselkedést válthat ki. Ezekben az esetekben a rágás a szorongás enyhítésére szolgál.

cica széken hever

Mit tehet a gazda?

Érdemes mindenképp elvinni a vezetéket rágcsáló macskát az állatorvoshoz. Ő ki tudja zárni az esetleges egészségügyi okokat, ha pedig talál valamit, mielőbb elkezdhető a kezelés. Ezen túl további óvintézkedésekkel is tudja óvni az állat testi épségét és elektromos tárgyait.

  • Fedje le az elektromos vezetékeket, vagy vezesse el azokat PVC-csövekben.
  • Kevésbé étvágygerjesztővé is teheti a vezetékeket, ha csípős szósszal vagy keserűalma sprayvel lekeni, befújja. Jó ötlet lehet esetleg erős mentolos krémmel (pl. köhögés csillapítására szolgáló mellkasi kenőccsel, illóolajjal, stb.) bekenni a vezetékeket, ezek szaga kellemetlen a macskák számára.
  • Kínáljon a cicának alternatív, de nem veszélyes rágási lehetőséget, például kartonpapírt. Vannak macskák, amelyek örömmel rágják a kutyák számára gyártott nyersbőr csontokat is. Ha kissé kemények tartja, áztassa be vízbe, mielőtt odaadja kedvencének.
  • Próbáljon meg nyersrost kiegészítést adni a cica eledeléhez, ez arra késztetheti az állatot, hogy kevesebbet rágjon. Friss macskafű, zöldbab, saláta is tökéletes, de akár a kereskedelmi forgalomban kapható, szőrlabda kialakulása elleni termékek is megfelelőek, hiszen ezek magas rosttartalmúak.
  • Csökkentse a lehetőséget arra, hogy a macska szorongjon, vagy stresszes legyen. A cél érdekében érdemes kipróbálni a nyugtató feromonos párologtatókat. Emellett rendszeresen ellenőrizze az alomtál tisztaságát, ami, ha puszkos, erős stresszt tud okozni, valamint gondoskodjon arról, hogy elég játékidőt szánjon kedvencére.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci