Ha a cica eszi a szalagokat…

A macskák hihetetlenül kiváncsi kis lények, minden azonnal és igen behatóan megviszgálnak, megszaglásznak és meg is kóstolnak. Ám néha ez a kíváncsiság komoly veszélyekbe sodorja őket. Nem csak a kismacskák, de a felnőtt cicák is szeretnek szalagokkal, fonalakkal, zsinórokkal játszani. Ám ha ezeket le is nyelik, az komoly egészségügyi problémákat okozhat.

De miért nyelik le ezeket a cicák?

A macskák valóban csodálatos kis lények. Életmódjuk még manapság is hű tükörképe a vadon élő állatok vadászösztönének, úgy készségek, mint viselkedés terén. A macska egyetlen napja magában foglalja többek között a pihenés, a követés, az üldözés, az elfogás, a megölés, a játék, az evés és a tisztálkodás szükségességét. A vadászat a macskák veleszületett viselkedése, vagyis ösztön és ezáltal teljesen normális viselkedési forma. A különféle szalagok, fonalak, zsinórok nagyon hasonlóan mozognak, amikor a macska játszik velük, mint ahogy az éppen elkapott zsákmányállat zekergőzik a szájukban. A vadászat végén a macska megrágja és lenyeli a szákmányállatot, tehát ugyanígy tesz a zsákmánynek tekintett tárgyakkal is. Ezen kívül a macska játéka többnyire utánozza a vadászat összes ciklusát, tehát biztos, hogy a szalaggal, fonallal is végig fogja játszani a teljes skálát a figyeléstől elkezdve a lenyelésig, és az azt követő tisztálkodásig.

cica egy kosár fonál mellett ül

A cicák nem csak a díszítő szalagokat, fonalakat, cérnákat kedvelik, hanem bizony a fogselmyes, horgász damilt, húsvéti műfüvet, karácsonyi girlandokat, gumiszalagokat, cipőfűzőket, szilikon karkötőket, játékokhoz rögzített szalagokat, és minden egyebet, ami ezekhez kicsit is hasonlít.

Mi történik, ha a macska lenyeli ezeket?

A legjobb megoldás, ha ezeket a trágyakat egyszerűen elzárva tartja, olyan helyen, ahol a cica nem férhet hozzá. Ha mégis engedné, hogy játsszon ezekkel, akkor csakis felügyelet mellett hagyja, azaz mindig tartsa a szemét a cicán.

Amikor a cica lenyeli a szalagokat, zsinórokat, fonalakat, egyéb tárgyakat, súlyos betegségek alakulhatnak ki, melyek akár végzetesek is lehetnek. Az idegen test akár elzáródást is okozhat a belekben. A hosszú, vékony tárgyakat lineáris idegen testeknek nevezik, és bár azt gondolhatnánk, hogy ezek könnyebben áthaladnak a bélrendszeren, sokkal kevesebb problémát okozva, mint a nagyobb tárgyak, ez nem így van. Egy cérna vagy szalagdarab a nyelv tövére tud tekeredeni, vagy bárhol a vélrendszerben a belek köré csavarodhat. Okozhat fulladást, de egy damilszál vagy cérna akár át is vághatja a beleket.

Ha bélelzáródásról beszélünk, akkor a lineáris idegen testek esetében előfordulhat, hogy míg egyik végük a nyelv tövére csavarodik, míg a többi rész pedig végig jelen van a bélrendszer traktusaiban, a hossztól függően. A belek megpróbálják ezt az idegen testet lefele mozgatni az elimináció érdekében, de mivel a lineáris test képtelen mozogni, ez azt eredményezi, hogy a belek összezsugorodnak és összeszűkülnek. Ez bizony vészhelyzet, fájdalmas duzzanat alakul ki a macskák gyomrában, az állat nem tud enni. ha az idegen test nem is okoz elzáródást, akkor is okozhat perforációt, hiszen a belek állandó dörzsölésével az előbb vagy utóbb átlyukad, vérzést és egyéb problémákat okozva.

cica szalagos-tollas macskajátékot néz

Ha mégis lenyeli a macska…

A legtöbb esetben a gazdi észre sem veszi, hogy cicája elcsent egy szalagot vagy cérnát, és lenyelte azt. Arra, hogy gond lehet, a tünetekből tud következtetni. A korai beavatkozás nagyon fontos, érdemes tehát a legkisebb gyanú esetén is állatorvoshoz fordulni, és nem várni, amíg rosszabbra fordul a helyzet.

A legjobb eset az, ha a cica 10-24 órán belül kiüríti a lenyelt tárgyat, azaz a székletével távozik. Gondot csak az szokott jelenteni, hogy nem a gazdák nem tudják, pontosan mennyit is nyelt le a macska az adott tárgyból, tehát ha távozik is a széklettel, nem lehet tudni, maradt-e az emésztőrendszerben.

Tehát mindenképp figyelje a cicát árgus szemekkel, jegyezzen meg és fel minden szokatlan tünetet. A tünetek kialakulhatnak azonnal, de akár lassan, néhány nap alatt is, átlagosan egy-két nap az az idő, ami után biztosan látható tünetekkel fog a gazda szembesülni.

És hogy milyen tünetek utalhatnak lineáris idegen test lenyelésére?

  • étvágytalanság vagy csökkent étvágy
  • hányás, eölködő köhécselés
  • erőlködő székletürítés vagy hasmenés
  • hasi fájdalom
  • nyugtalanság, a macska nem hajlandó lefeküdni
  • a szokásosnál jobban elrejtőzik, elbújik a macska
  • láz
  • kiszáradás (a hányás és/vagy hasmenés következtében)

Mi a teendő?

Ha azt látja, hogy a cica szalaggal, cérnával, fonallal vagy más hasonló tárggyal játszik és azt rágcsálja, jó esély van rá, hogy már lenyelt belőle. A feladat a macska szemmel tartása, a tünetek figyelése, és érdemes felvenni a kapcsolatot az állatorvossal is.

Megeshet, hogy látja a lenyelt tárgy végét a cica nyelve alatt, vagy a végbelénél, ám véletlenül se kezdje el húzni kifelé, hátha sikerül eltávolítani. Azonnal vigye a macskát az állatorvoshoz, csak ő tudja biztonságosan, sérülések nélkül eltávolítani a lenyelt tárgyat.

cica papírtasakból les, a zsinórfüllel játszik

A megelőzés

A megelőzés minden esetben hatékonyabb, elsődlegesen az állat egészsége, de a saját pénztárcánk szempontjából is.

Akinek macskája van, a biztonság érdekében jobb, ha lemond az olyan ünnepi dekoráciákról, mint a karácsonyi girlandok, vagy a húsvéti műfű, hacsak nem tudja ezeket macskabiztosan elhelyezeni.

A varróeszközök, kötéshez használt fonalak legyenek mindig zárt dobozban, és ha használja, ügyeljen, hogy sose hagyja ezeket felügyelet nélkül. A horgász felszerelések tárolására is zárt dobozt használjon. A fürdőszobában a fogselymet zárt, fedeles hulladéktárolóba dobja. Ha a cica olyan játékkal játszik, melyen szalagok, tollak, zsinórok vannak (például a pálcák), mindig legyen felügyelet alatt, és játék után zárja el a játékszert. Játsszon mindig sokat a cicával, lehetőleg olyan játékokat, melyek mentálisan is kielégítik, nehogy az unalom elűzésére, vagy vadászösztöne kiélésére ezekkel a számára veszélyes tárgyakkal kezdjen el játszani.

Ajánlott cikkek