Ha a cica eszi a szalagokat…

A macskák hihetetlenül kiváncsi kis lények, minden azonnal és igen behatóan megviszgálnak, megszaglásznak és meg is kóstolnak. Ám néha ez a kíváncsiság komoly veszélyekbe sodorja őket. Nem csak a kismacskák, de a felnőtt cicák is szeretnek szalagokkal, fonalakkal, zsinórokkal játszani. Ám ha ezeket le is nyelik, az komoly egészségügyi problémákat okozhat.

De miért nyelik le ezeket a cicák?

A macskák valóban csodálatos kis lények. Életmódjuk még manapság is hű tükörképe a vadon élő állatok vadászösztönének, úgy készségek, mint viselkedés terén. A macska egyetlen napja magában foglalja többek között a pihenés, a követés, az üldözés, az elfogás, a megölés, a játék, az evés és a tisztálkodás szükségességét. A vadászat a macskák veleszületett viselkedése, vagyis ösztön és ezáltal teljesen normális viselkedési forma. A különféle szalagok, fonalak, zsinórok nagyon hasonlóan mozognak, amikor a macska játszik velük, mint ahogy az éppen elkapott zsákmányállat zekergőzik a szájukban. A vadászat végén a macska megrágja és lenyeli a szákmányállatot, tehát ugyanígy tesz a zsákmánynek tekintett tárgyakkal is. Ezen kívül a macska játéka többnyire utánozza a vadászat összes ciklusát, tehát biztos, hogy a szalaggal, fonallal is végig fogja játszani a teljes skálát a figyeléstől elkezdve a lenyelésig, és az azt követő tisztálkodásig.

cica egy kosár fonál mellett ül

A cicák nem csak a díszítő szalagokat, fonalakat, cérnákat kedvelik, hanem bizony a fogselmyes, horgász damilt, húsvéti műfüvet, karácsonyi girlandokat, gumiszalagokat, cipőfűzőket, szilikon karkötőket, játékokhoz rögzített szalagokat, és minden egyebet, ami ezekhez kicsit is hasonlít.

Mi történik, ha a macska lenyeli ezeket?

A legjobb megoldás, ha ezeket a trágyakat egyszerűen elzárva tartja, olyan helyen, ahol a cica nem férhet hozzá. Ha mégis engedné, hogy játsszon ezekkel, akkor csakis felügyelet mellett hagyja, azaz mindig tartsa a szemét a cicán.

Amikor a cica lenyeli a szalagokat, zsinórokat, fonalakat, egyéb tárgyakat, súlyos betegségek alakulhatnak ki, melyek akár végzetesek is lehetnek. Az idegen test akár elzáródást is okozhat a belekben. A hosszú, vékony tárgyakat lineáris idegen testeknek nevezik, és bár azt gondolhatnánk, hogy ezek könnyebben áthaladnak a bélrendszeren, sokkal kevesebb problémát okozva, mint a nagyobb tárgyak, ez nem így van. Egy cérna vagy szalagdarab a nyelv tövére tud tekeredeni, vagy bárhol a vélrendszerben a belek köré csavarodhat. Okozhat fulladást, de egy damilszál vagy cérna akár át is vághatja a beleket.

Ha bélelzáródásról beszélünk, akkor a lineáris idegen testek esetében előfordulhat, hogy míg egyik végük a nyelv tövére csavarodik, míg a többi rész pedig végig jelen van a bélrendszer traktusaiban, a hossztól függően. A belek megpróbálják ezt az idegen testet lefele mozgatni az elimináció érdekében, de mivel a lineáris test képtelen mozogni, ez azt eredményezi, hogy a belek összezsugorodnak és összeszűkülnek. Ez bizony vészhelyzet, fájdalmas duzzanat alakul ki a macskák gyomrában, az állat nem tud enni. ha az idegen test nem is okoz elzáródást, akkor is okozhat perforációt, hiszen a belek állandó dörzsölésével az előbb vagy utóbb átlyukad, vérzést és egyéb problémákat okozva.

cica szalagos-tollas macskajátékot néz

Ha mégis lenyeli a macska…

A legtöbb esetben a gazdi észre sem veszi, hogy cicája elcsent egy szalagot vagy cérnát, és lenyelte azt. Arra, hogy gond lehet, a tünetekből tud következtetni. A korai beavatkozás nagyon fontos, érdemes tehát a legkisebb gyanú esetén is állatorvoshoz fordulni, és nem várni, amíg rosszabbra fordul a helyzet.

A legjobb eset az, ha a cica 10-24 órán belül kiüríti a lenyelt tárgyat, azaz a székletével távozik. Gondot csak az szokott jelenteni, hogy nem a gazdák nem tudják, pontosan mennyit is nyelt le a macska az adott tárgyból, tehát ha távozik is a széklettel, nem lehet tudni, maradt-e az emésztőrendszerben.

Tehát mindenképp figyelje a cicát árgus szemekkel, jegyezzen meg és fel minden szokatlan tünetet. A tünetek kialakulhatnak azonnal, de akár lassan, néhány nap alatt is, átlagosan egy-két nap az az idő, ami után biztosan látható tünetekkel fog a gazda szembesülni.

És hogy milyen tünetek utalhatnak lineáris idegen test lenyelésére?

  • étvágytalanság vagy csökkent étvágy
  • hányás, eölködő köhécselés
  • erőlködő székletürítés vagy hasmenés
  • hasi fájdalom
  • nyugtalanság, a macska nem hajlandó lefeküdni
  • a szokásosnál jobban elrejtőzik, elbújik a macska
  • láz
  • kiszáradás (a hányás és/vagy hasmenés következtében)

Mi a teendő?

Ha azt látja, hogy a cica szalaggal, cérnával, fonallal vagy más hasonló tárggyal játszik és azt rágcsálja, jó esély van rá, hogy már lenyelt belőle. A feladat a macska szemmel tartása, a tünetek figyelése, és érdemes felvenni a kapcsolatot az állatorvossal is.

Megeshet, hogy látja a lenyelt tárgy végét a cica nyelve alatt, vagy a végbelénél, ám véletlenül se kezdje el húzni kifelé, hátha sikerül eltávolítani. Azonnal vigye a macskát az állatorvoshoz, csak ő tudja biztonságosan, sérülések nélkül eltávolítani a lenyelt tárgyat.

cica papírtasakból les, a zsinórfüllel játszik

A megelőzés

A megelőzés minden esetben hatékonyabb, elsődlegesen az állat egészsége, de a saját pénztárcánk szempontjából is.

Akinek macskája van, a biztonság érdekében jobb, ha lemond az olyan ünnepi dekoráciákról, mint a karácsonyi girlandok, vagy a húsvéti műfű, hacsak nem tudja ezeket macskabiztosan elhelyezeni.

A varróeszközök, kötéshez használt fonalak legyenek mindig zárt dobozban, és ha használja, ügyeljen, hogy sose hagyja ezeket felügyelet nélkül. A horgász felszerelések tárolására is zárt dobozt használjon. A fürdőszobában a fogselymet zárt, fedeles hulladéktárolóba dobja. Ha a cica olyan játékkal játszik, melyen szalagok, tollak, zsinórok vannak (például a pálcák), mindig legyen felügyelet alatt, és játék után zárja el a játékszert. Játsszon mindig sokat a cicával, lehetőleg olyan játékokat, melyek mentálisan is kielégítik, nehogy az unalom elűzésére, vagy vadászösztöne kiélésére ezekkel a számára veszélyes tárgyakkal kezdjen el játszani.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az