Ha a cica a zuhanytálcába végzi a dolgát….

Ha a cica a zuhanytálcába végzi a dolgát….

A legtöbb cicagazda találkozott már azzal a jelenséggel, hogy az egyébként rendes, takaros macskája hirtelen hátat fordít az alomtálnak, és a mosdóba, zuhanytálcába vagy a kádba végzi el kis- vagy nagydolgát. Azért ez, valljuk be, elég undorító dolog, nem egy leányálom a mindig tisztán tartott, higiénikus fürdőhelyünkről kitakarítani a büdös csomagot.

A jó hír az, hogy ha a macska egyébként teljesen egészséges, akkor gyorsan és hatékonyan le lehet szoktatni erről a viselkedésről, sőt, az is megeshet, hogy ez nem válik szokásává, pusztán egyszeri, figyelmeztető jelzés volt részéről. Hogy mire?

Az, hogy a macska hogyan viselkedik az alommal kapcsolatosan, minden egyes cicánál más és más. Az alomhasználati szokások nagy mértékben függenek az állat egészségi állapotától, a stressz szintjétől, környezeti tényezőktől, és ezek kombinációitól.

Ha alomhasználati baleset történik, érdemes először felmérni a cica fizikai és érzelmi állapotát, és persze mielőbb megvizsgálni az alom tisztaságát.

A macskák általában igen tiszta, takaros kis állatok. Tehát ha a cica elkezd az alomdoboz mellett vagy más helyen üríteni, akkor biztos, hogy jelezni akar valamit. A legjobb első körben ellenőrizni az alom állapotát. Lehet, hogy piszkos, büdös, tele van, és a macska már nem hajlandó használni. Nem szabad elfelejteni, hogy a cicák orra sokkal érzékenyebb, megeshet, számunkra még nem zavaró az alom szaga, de őt már elriasztja a használatától. Az is lehet, hogy a másik macska éppen elvégezte benne a dolgát, és amíg annak maradványa nincs kiszedve, ő nem megy bele. Egyszóval bármi, ami a macskának nem tetszik, ami számára nem megfelelő, arra fogja ösztönözni, hogy más lehetőségek után nézzen. A mosdó, a kád és a zuhanytálca mindig tiszta, friss illatú, és általában könnyen elérhető hely a számukra.

Cica fekszik a mosdókagylóban

Egészségügyi kérdések

Az alomhasználati balesetek észlelésekor érdemes az egészségügyi kérdéseken is elgondolkodni, különösen, ha ez nem csak egyszeri alkalom, mely megoldódik az alomtálca kitakarításával. Lehet, hogy a macska így jelzi, segítséget kér, mert valami nincs rendben.

A hólyaggyulladás vagy húgykövesség okozta fájdalmas ürítés is késztetheti a macskát, hogy elkerülje az almot, de ugyanez a helyzet, ha székrekedés kínozza az állatot, és emiatt fájdalmai is vannak.

Minden ilyen esetben érdemes megmutatni az állatot az orvosnak, aki a megfelelő, célirányos vizsgálatok – fizikális vizsgálat, vérvétel, röntgen, stb. – meg tudja állapítani vagy ki tudja zárni a fertőzések, emésztési vagy húgyúti rendellenességek lehetőségét.

Viselkedési problémák

A családban történt bármilyen, sokszor a legapróbbnak tűnő változás – kisbaba születése, családtag elvesztése, vagy csak kollégiumba költözik az egyik gyerek, stb. - is képes stresszt, szorongást kiváltani a macskánál. Ez pedig azt eredményezi, hogy zavarok lépnek fel az alomhasználati szokások terén. Emellett a napi rutin megváltozása is előidézhet ilyen problémákat, hiszen a macska is reagál például arra, ha a gazda munkarendjének megváltozása miatt több vagy kevesebb időt tölt napközben egyedül, vagy emiatt máskor kap enni. És akkor még nem beszéltünk arról, ha új állat kerül a lakásba, legyen az akár másik macska vagy egy kutya, hiszen ez minden esetben stressz a cica számára.

Ritkán, de megesik, hogy az alomtálon kívüli ürítés egyfajta jelölő magatartás, mely általában valamilyen függőleges felület ellen irányul.

vörös cica elégedetten hever a mosdóban

Hogyan lehet leszoktatni a macskát a kádba, mosdóba piszkításról?

Amennyiben sikerült kizárni az egészségügyi okokat és az alom is teljesen tiszta, érdemes megpróbálkozni pár további dologgal. Egy plusz alomtálca csatasorba állítása általában hatékony, különösen, ha másik helyiségben van elhelyezve. Az alomtálakat napi 2-3 alkalommal érdemes kitakarítani, alomlapát segítségével kiszedni belőlük az ürüléket és a vizelet összecsomósodott maradékát. Érdemes nagyobb alomtálat beszerezni.

Az alomtálca mérete a macska méretéhez igazodjon, ne pedig ahhoz, hogy a kiszemelt helyre mekkora fér be.

A nem megfelelő méretű alomdoboz is okozhat problémákat, az ideális méret a macska méretének legalább másfélszerese.

Mire figyeljen

Soha ne tegye az alomtálcát olyan helyre, amely közel van a cica tálkáihoz. Vannak macskák, amelyek nem szeretik a fedett vagy az öntisztuló alomdobozokat. A túl világos, zajos helyen, vagy valamilyen automatikusan működő eszköz közelében elhelyezett alomtál ellen is tiltakozhat a macska, hiszen számára ezek zavaró körülmények lehetnek.

Változtasson a környezeten

Töltse meg a mosdót, kádat egy kis vízzel, ez visszatarthatja a macskát attól, hogy belelépjen. Próbáljon ki másféle alomanyagot, lehet, hogy azzal van baja a macskának. Kényelmetlen a lábának, nem szereti a szagát vagy az érintését, túl poros neki.

És ha mégsem….

Ha úgy érzi, mindent megtett, de a változtatások ellenére is folytatja a macska az alomdobozon kívül ürítést, bizony, megint csak az állatorvos marad. Ő tud tanácsot adni abban, hogy a fizikailag egészséges állat viselkedésén hogyan lehet változtatni. Egyes viselkedési problémák, különösen a szorongásból fakadók, különféle szorongásoldó gyógyszerek alkalmazásával enyhíthetők. Tehát ha a probléma továbbra is fennáll, beszélje meg ezt az opciót állatorvosával, de soha ne adjon a macskának olyan gyógyszert, amelyet emberi felhasználásra szántak.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az