Fekete macska és a törött tükör – avagy tudomány a babonák mögött

Fekete macska és a törött tükör – avagy tudomány a babonák mögött

Bár legtöbbünk számára a babonák triviálisak, sok olyan ember van, akinek döntéseire, életére nagy hatással vannak. A 13-as szám, a fekete macska, a tükör eltörése, átsétálás egy létra alatt – mind olyan dolog, amelyet az emberek szívesen elkerülnek, főleg, ha a magukat babonásnak vallók nagy hányadához tartoznak. Ám még ha nem is tartja magát valaki annak, akkor is gyakorta úgy viselkednek, hogy a "biztos, ami fix" elv alapján kerüljék a kérdéses szituációkat.

Gondoljon csak arra, hogy ha valaki tüsszent, akkor azt mondjuk neki, „egészségedre”. Szokás, udvariasság, pedig ez is egy babonából ered, hiszen őseink úgy vélték, csak így előzhető meg, hogy az ördög ellopja a tüsszentő ember lelkét.

Az is feltűnhetett, hogy nagyon sok épületben – főleg a tengerentúlon, ahol sok a magas ház – nincs 13. emelet. Van 12B, vagy 14A, vagy bármilyen más megjelölésű szint, de a 13-as gomb hiányzik a liftekben. És hogy miért? Mert egy felmérésben az emberek 13 %-a  (vicces, nem?) jelezte, hogy a 13. emeleten lakni számára rossz előjel és zavaró. Egyébként ugyanezen felmérésben kilenc százalék nem akart a 13-as szobában lakni, ezért a legtöbb szállodában nincs is 13-as szoba.  Ha a távoli keletre tekintünk, a négyes számot láthatjuk ugyanebben a szerepkörben, legfőképp a Felkelő Nap országában, Japánban, ahol a négyes szám a „shin”, a „halál” szinonimája is egyben. Ezen indok mentén a keleti kultúrkörben sokszor nem található negyedik emelet, négyes számú kórterem, netán négyes számú sor, stb.

Egyébként hasonló indokokkal az Air France és a Lufthansa légitársaságoknál nincs 13-as számú sor a repülőgépeken. Sőt, a Lufthansánál 17-es sincs, ugyanis például Olaszországban és Brazíliában nem a 13-as, hanem ez a szerencsétlen szám.

fekete macska a fűben hever

Bár a 13-as számhoz kapcsolódó babonának nincs konkrét okra visszavezethető meghatározása, gyaníthatóan mindez a héber számmisztikából ered. Ha pedig mindez péntekre esik, akkor beáll a pánikhelyzet. Statisztikai felmérések szerint ugyanis az emberek többsége ezen a napon nem ül repülőgépre, vonatra, sokan autóba se szívesen, ha hosszabb útra mennek, és nem szívesen kötnek komoly üzleteket. Ja, és főleg nem ülnek tizenkettedmagukkal egy asztalhoz. Ez utóbbi babona valószínűleg abból ered, hogy az utolsó vacsorán tizenkét apostol ült, és Jézus volt a 13., így a néphit szerint ha tizenhárom ember ül egy asztalnál, valaki hamarosan meghal közülük.

Egyébként a pszichológusok, akik a babonák vizsgálatával foglalkoztak, azt tartják, hogy van kapcsolat az együtt előforduló, ám nem összefüggő események között. Tehát ha egy medált azért hordunk, hogy szerencsét hozzon, az egyúttal azt is jelenti, hogy megvéd a balszerencsétől. Egyébként a legtöbb ember számára a babonásság csökkenti a szorongást, éppen ezért figyelhető meg, hogy háborúk és válságok idején, azaz amikor több a stressz, sokkal babonásabbá válnak az emberek.

A babonás hiedelmek tehát bizonyíthatóan segítik a pozitív hozzáállást, bár tény az is, hogy sokszor vezetnek irracionális döntések meghozatalához.

A szerencsehozó medálok, vagy adott ruhaneműk viselése, jó szerencsével összefüggésbe hozott helyek felkeresésre, bizonyos színek preferálása vagy adott számok használata mind a babona elemei, melyek azonban sok ember napi döntéseit befolyásolják.

fekete cica játszik

Na de mi a helyzet a fekete macskával? Főleg, ha az péntek 13-án sétál el előttünk? Vissza nem fordulhat a babonás, hiszen az is szerencsétlenséget hoz.

„A fekete macska búsan bandukolt.
Nem csoda, hisz szegény csonkafarkú volt.
Tizenharmadikán, s persze pénteken
lett kunkori dísze ilyen éktelen.
Azért vesztett el abból egy darabkát,
mert az úton maga előtt szaladt át...”

Ugye, Romhányi József versikéje mindent összefoglal, ami a cuki, fekete cicákkal kapcsolatos babonához kötődik?

Melyek is ezek a babonák, vajon mindet ismerjük? Nos, azt tartják, hogy ha átfut előttünk egy fekete macska, akkor annak útvonalát keresztezni szerencsétlenséget hoz, ám ezt az átkot megtöri, ha valaki más, vagy akár egy kutya mielőttünk átmegy ott. Ám visszafordulni sem szabad, ha a macska átment, ugyanis az is szerencsétlenséget hoz. Vannak babonás emberek, akik vélik, hogy ha időben kapcsolunk, és gyorsan hátat fordítunk a macskának (de csakis balra fordulva érvényes!), akkor a babona is megfordul, és a szerencsétlenség helyett szerencsét hoz a fekete macska. Mások azt vallják, hogy ha ehhez nem vagyunk elég gyorsak, de háromszor a tengelyünk körül balra fordulunk, majd háromszor átköpünk a vállunk felett, az is oldja a babonát. Újabb, más forrásból származó tipp szerint elég hármat hátralépni. Kekecebb babonások szerint arra kell figyelni, merről merre fut a fekete macska. Ha jobbról balra, akkor baj van, ám ha balról jobbra, akkor semmi gond. Szóval nem egyszerű a helyzet, ugye?

Egyébként Angliában más babonák kapcsolódnak a fekete macskához. Például ha valaki egy teljesen fekete macskában talál egyetlen fehér szőrszálat, és azt sikerül úgy kitépnie, hogy megússza közelharc és karmolászás nélkül, akkor nagy gazdagság lesz a része, a szerelemben pedig szerencse vár rá. Egyébként érdekes módon a tengerészeik nem féltek a fekete macsekoktól, sőt, a hajókon előszeretettel alkalmazták őket egérfogónak, ugyanis azt tartották, kifejezetten ügyesek ebben a feladatkörben. A japánok még az angol hajósoknál is messzebbre mentek, ugyanis szerintük a fekete macska kifejezett szerencsehozó állat.

És hogy miért alakult ki ennyi babona a fekete macska körül?

Nos, azért, mert a boszorkányok „segédjének”, ördögi jószágnak tartották évszázadokon át. Régen a fekete macskákat szinte soha nem hagyták életben az alomban. Születésük után kiirtották őket, és néhányuk esetleges túlélését kizárólag ördögi machinációnak tartották.

De a babona eredete sokkal mélyebben, az ősi egyiptomi, kelta, görög és római hitvilágban gyökerezik. Egyiptomban a hitvilág fontos eleme volt Básztet, a macska formájú istenség, mely már a második dinasztia idején megjelent, igaz, kezdetben oroszlán formájában, de a középbirodalom idejére már macskaként. Az ókori Egyiptomban a macskák szent állatok voltak, bántalmazásuk, kiirtásuk halálbüntetéssel járt.

Básztet, a macskaistennő

Básztet macska alakjában (Louvre, Párizs) kép forrása:wikipédia

De nem csak Básztet Egyiptomban, hanem a görögöknél Artemisz és Hekaté, a rómaiaknál Diana is köthető a macskához. Sőt, a kelta és viking leírásokban társállatként találkozhatunk velük, gondoljanak csak a Freyja szekerét húzó macskákra. A római időkben a macskák a szabadság és a luxus képviselői voltak, előkelőségek dicsekedtek és büszkélkedtek doromboló négylábú kedvenceikkel.

Szóval megállapítható, hogy az ősi hitvilág szerint a korai kultúrákban a macskák igen népszerű, kedvelt, sokszor istenségként tisztelt állatok volta, népszerűségük hatalmas.

A legenda szerint Freyja harci szekerét norvég erdei macskák húzták

Nem véletlen hát, hogy az akkor még több ezer évnyi hagyománnyal lemaradva kullogó kereszténység képviselői számára kényelmetlenek voltak. Az ünnepeket importálták, átdolgozták és adaptálták, a macskák renoméját pedig igyekeztek lerombolni. Nem fért bele az egyház képébe a római vonal sem, azaz a szabadság és a jólét szerintük barbár szimbóluma.

Azért egy ideig kellő közutálat mellett viszonylagos békében hagyták őket, mígnem IX. György pápa, a Vox in Rama nevű, 1233-as pápai bullában a fekete macskát “hivatalosan” is a sátán inkarnációjának kiáltotta ki, hosszú időkre megpecsételve szegény jószágok sorsát. A pápa szavát szentírásnak véve a hívek elkezdték felkutatni és összegyűjteni a fekete macskákat. Biztosra mentek, és még azokat is összeszedték, melyekben a fekete szín csak egy kicsit is, de látható volt. Az összeszedett, barbárnak és sátáninak tartott macskakpopulációt ezután egy nagy ünnepség keretében máglyán égették el. Ugye, a sötét középkor, mintha ez nem lenne barbári…

A "sátántalanítás" eredménye meglett, ugyanis a XIV. század végére egy csomó európai országban szinte nem is volt macska. Persze ez nem járt következmények nélkül, ugyanis elszaporodtak a patkányok, és jött a pestis.

A sátáni macskák jól „visszalőttek”, vagyis inkább kiirtásukat megbosszulta a természet. Persze Európa sorai idővel rendeződtek, a megfogyatkozott lakosság hamarosan életre kapott, és "hálából" 1484-ben VIII. Ince pápa pogány állatoknak kiáltotta ki a macskákat. Nehogy véletlenül elfeledjék az emberek, hogy mennyire sátániak ezek a doromboló lények! Kihirdették, hogy a sátáni kapcsolat révén a boszorkányság első rendű jelképei, a fekete macskák pedig igazi, álruhás boszorkányok. Persze voltak, akik kevésbé radikálisan gondolkodtak, szerintük egy fekete macska még nem boszorkány, de ha hét évig a boszi mellett szolgál, akkor bizony azzá válik. Szóval a fekete macska rossz, egyház- és Isten ellenes. Nem csoda hát, hogy a nagy boszorkányperek idején, azaz a XV-XVI. században már azt is máglyára küldték, akinél fekete macskát láttak. Sokszor elég volt, ha egy utált asszony háza közelében éppen elment egy fekete cica, már mehetett is a börtönbe, és folyhatott az újabb boszrkányper. A többi, más színű macsekot megkímélték, mert nem vágytak egy újabb patkányinvázióra, és az egereket sem volt baj, ha megfogta.

boszorkányok és macskák a máglyán

Három Chelmsford-i boszorkány felakasztása, 1566-ban, English Pamphlet 1589 (Forrás: Encyclopedia of Witches Witchraft Rosemary Ellen)

Szegény macskák nem is tudják, hány ősünk kegyetlen kivégzése szárad a lelkükön, gőzük sincs arról, hogy egykor istenségként imádott őseik miatt lettek az egyház kiátkozott teremtményei. Azzal sincsenek tisztában, hogy kiátkozásuknak és kiirtásuknak köszönhető az emberiség történelmének egyik legnagyobb, és legtöbb áldozattal járó járványa. Ugyanígy nem érdeklik őket a mi butus babonáink sem, különösen, mert Japánban, Angliában, Skóciában és Oroszországban, de Brazíliában is kifejezetten szerencsés az, akinek egy fekete macska a társa.

Szóval ha hisz a babonákban, és szeretné elkerülni a fekete macska hozta balszerencséket, gyorsan fogadjon egyet örökbe, és halmozza el szeretetével. Ez majd megvédi minden rossztól.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci