Az öreg macska gondozása

Az elmúlt évtizedekben az állatorvoslás tudománya nagyon sokat fejlődött, ezzel párhuzamosan pedig nagyon sok betegség kezelése vált lehetővé. Így állataink jóval tovább élnek, és a macskák esetében a korábbi 10 éves átlagéletkor is jócskán kitolódott. Nem ritka, ha manapság egy macska akár 20 évig is él. Az öreg macska pedig nem feltétlenül vén macska, még akkor sem, ha legszebb, legaktívabb évei már a háta mögött vannak. Egy gondos gazda sokat tehet azért, hogy kedvence a lehető legteljesebb életet élhesse öregkorában is.

A táplálás

A legtöbb macska, amelyik családban él, napjai nagy részét, vagy teljes egészét a lakásban, házban tölti. Nincs rászorulva, hogy vadásszon az élelemre, és ha ki is jár, inkább csak ösztönei kielégítése céljából kezd vadászni, kevéssé az élelemszerzés miatt.

Bár jó ötletnek tűnhet kitenni elé egy tál száraztápot, hadd lakmározzon kedvére, azért nem ez az ideális táplálás, hiszen így elég nehéz nyomon követni az állat súlyának változásait. Szabad etetésnél elég gyakori az elhízás, hiszen a mindig rendelkezésre álló tápból a cica hajlamos túl sokat enni. A kereskedelmi forgalomban kapható száraztápok általában magas szénhidrát tartalommal bírnak, márpedig a macskák húsevők, így az egészséges szervezet fenntartásához sok, jó minőségű fehérjére van szükségük. Ahogy a macska elkezd öregedni, érdemes áttérni kiváló minőségű konzerv eledelre, és azt is lehetőleg két részletben, azaz napi két alkalommal kínálni.

A konzervtápok etetésének másik előnye azok nedvességtartalma. A szervezet megfelelő hidratáltsága idős korban még nagyobb hangsúlyt kap, hiszen idősebb korban a veseproblémák nagyobb eséllyel jelentkeznek és okoznak komoly problémát. A konzerv eledellel több folyadékhoz jut az állat, természetesen ezt ki kell egészíteni a mindig hozzáférhető friss vízzel.

öreg cica falatozik

A mozgás

A kor, az öregedés nem betegség. Igaz ez a macskákra is. Idős korban ugyanolyan fontos az fizikai és mentális aktivitás, mint korábban. Az, hogy egy lakásban tartott cica nem fog elindulni hosszú és érdekfeszítő kinti sétákra, nem zárja ki azt, hogy ne mozoghatna eleget. Ennek biztosítása a gazda feladata.

Jutalomfalattal töltött játékok

A szakboltokban és webáruházakban nagyon sokféle jutalomfalattal vagy táppal megtölthető játék, puzzle kapható, de házilag is tud ilyet készíteni, ha borsosnak találja az árukat. Egy vécépapír gurigát töltsön meg jutalomfalattal vagy tápszemekkel. A két véget zárja le egy kartondarab és ragasztó segítségéval, majd vágjon rajta apróbb lyukakat, ahol kifér a tápszem. Ha a cica tönkretette a filléres játékot, mert sikerrel kiszedte belőle az összes falatot, nem nagy gond újat készíteni. Azért ügyeljen arra, hogy a macska felügyelet alatt játsszon ezzel a házi készítésű játékkal, és a maradványokat mindig dobja ki játék után. A ragasztáshoz biztonságos ragasztót használjon.

cica az udvaron mászkál

Interkatív játékok

A különféle pálcák, lézerfények, és egyéb interkatív játékok a gazda aktív részvételét igénylik. Akár a boltokban, webáruházakban beszerezhetők, de házilag is készíthetők ilyenek. Az elemes, vagy felhúzható egerek, csörgős labdák sokáig képesek lekötni a macska figyelmét.

Megfigyelőállás

A macskák szeretnek az ablakban ülve nézelődni. Tegyen egy magasabb macskabútort az ablak közelébe, vagy készítsen kényelmes kiülőt az ablakhoz. Ügyeljen az állat biztonságára, azaz nehogy kiessen vagy kiugorjon az ablakon. Ha nem talál kinn elég érdekességet a cica, és van rá mód, telepítsen kintre egy madáretetőt. Így két legyet üt egy csapásra, hiszen a madárkák ellátását is biztosítja (ez főleg télen lehet fontos) és a cica is boldogan tud nézelődni. Nincs ablak? Az sem gond! Elég egy kisebb akvárium, szép, színes halakkal, és persze biztonságosan záródó fedéllel.

Cicatévé

Egyes streaming szolgáltatók kínálatában lehet kifejezetten macskáknak ajánlott csatornákat találni, ezek általában madarak és halak felvételeit kínálják számukra. Nagyon sok, mobiltelefonra vagy tabletre letölthető applikáció is van, melyekkel órákig képesek eljátszani a cicát. Arra ügyeljen, hogy a készülékek kifejelzőjét védőfóliával lássa el, mert bizony a játék hevében a cica gyorsan szét tudja karmolni azt.

Macskamenta

Nem minden cica reagál a macskamentára, de amelyik igen, az kirobbanó lelkesedéssel. Ha cicája szereti a macskamentát, akkor érdemes neki ezzel töltött játékot kínálni. Órákon át el lesz vele foglalva.

szép cirmos macska

A környezet

Ahogy a cica öregszik, az apró környezeti változtatások hatékonyak és sikeresek leehtnek.

A padló

Ha nagyon csúszós a padló, érdemes letenni rá nlhány szőnyeget, hogy ezáltal némi tapadást biztosítson a cica mancsainak.

A megfigyelőállás

A macska hosszú éveken át ügyesen felugrott a kanapéra vagy az ablak elé, a macskabútor tetejére. Ám ahogy öregszik, csökken az izomtömeg, esetleg fájdalmak, betegség kínozza. Segíteni kell az öreg cicának, hogy akár egy házilag készített lépcső, egy rámpa, vagy egy doboz segítségével könnyebben, kevesebb erőfeszítéssel elérhesse megszokott helyeit.

Az alom

Ahogy az ablakba, a kanapéra, a szekrényekre is nehezebben ugrik már fel a cica, megeshet, hogy még a számunkra alacsony pereműnek tűnő alomtálba is gondot jelent neki bemásznia. Lehet, hogy fájdalmas számára ez a mozdulat. Ideális esetben az alomtál mérete legalább másfélszerese a macska testhosszának, hogy kényelmesen elférjen és meg is tudjon fordulni benne. A peremük általában magas, hogy a cica ne tudja kiszórni belőle az alomanyagot, amikor elkaparja végtermékét. Az idős macska mellé azonban érdemes alacsonyabb peremmel bíró alomtálat keresni, így elkerülhető, hogy az alom mellé végezze a dolgát.

Meleg ágy

A kellemes meleg megnyugtatja a fájó, sajgó ízületeket. Az öreg csontoknak kijár egy kis kényeztetés. A webáruházakban kapható elektromos, fűthető matrac, de időszakos megoldásnak akár egy radiátoron átmelegített törülköző is megteszi.

A fájdalmak kezelése

Sajnos, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a macskák mesterien képesek elrejteni fájdalmukat, betegségüket. Bizony, az időskorban gyakorta jelentkező ízületi fájdalmakat és gyulladásokat is. Mivel a macska közel sem annyira aktív és látványos mozgású, mint egy kutya, hát a sántikálásról sem veheti észre a gazdi, hogy baj van, főleg, hogy az ízületi fájdalmak általában mindkét oldalon jelentkeznek. A jó hír, hogy nagyon sokféle módszerrel lehet csillapítani az állat fájdalmát, az állatorvos tud segíteni abban, milyen készítmény a legideálisabb kedvence számára.

A szőrápolás

Ahogy a cica öregszik, egyre nehézkesebb lesz a szőrápolás. Egyrészt már ő sem mosakszik olyan intenzíven, mint korábban, másrészt a fájdalmak, a nehezebb mozgás miatt a gazdának sem hagyja úgy, mint korábban. Azonban a filcesedő, csomósodó szőr csak további kelleemtleneséget, fájdalmat okoz neki, tehát nem szabad hagyni. A rendszeres fésülés, kikefélés nagyon fontos, ezt nem szabad elhagyni, hiszen ezáltal megelőzhető egyrészt a csomók, filcek kialakulása, másrészt csökkenthető a mosakodás során lenyelt szőr mennyisége, így a gyomorban szőrlabda képződésének esélye is. A végbél környékének tisztán tartására is ügyelni kell, mert ezáltal megelőzhetők a húgyúti fertőzések.A karmok külön figyelmet érdemelnek, ugyanis ezek a kor előrehaladtával vastagabbá, de törékenyebbé is válnak, esetenként pedig belenőnek a talppárnákba, ami erős fájdalmat okozhat az állatnak.

cica mosakszik

Az állatorvos

Ha a cica egészséges, általában évente egyszer kerül állatorvoshoz, általános kivizsgálás és oltás miatt. Ám ahogy betölti a 11-12. évét, érdemes áttérni a félévenkénti ellenőrzésre. Természetesen ha az állat egészségi állapota megköveteli, akkor az orvos ennél gyakoribb kontrollt fog előírni. A korai felismerés minden betegség esetében igen fontos, hiszen ezáltal mielőbb megkezdhető a célirányos kezelés, és elérhető, hogy a lehető legkevesebb fájdalommal kelljen megküzdenie az állatnak.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az