Amit csak a macskások érthetnek…

Azt, hogy a cicák kedvesek, bújósak, öntörvényűek, játékosak, mindenki tudja. Rengeteg olyan jellemvonás ismert esetükben, amivel nem csak a cicagazdik, de mindenki más is tisztában van. Ám vannak dolgok, amelyeket csak egy macskagazda érthet meg és érezhet át igazán. Olyan dolgok, amelyeket meghallva két cicás ember biztos, hogy cinkosan összekacsint. Persze ezek között akadnak teljesen hétköznapinak tűnő, de akár gyomorforgató dolgok is. De hát ezek teszik olyan különlegessé a cicával való életet, nem?

Soha, semmi nem lehet szőrmentes

Persze meg lehet próbálkozni azzal, hogy a ruhákon, bútorokon ne legyen macskaszőr. Persze amikor valaki kezdő macskagazda még, felszereli a lakást szőrleszedő hengerekkel, tart egyet a kocsijában és a táskájában is. Elindul a napi porszívó-hadművelet, a fekete ruhák a gardrób mélyére kerülnek., Aztán ahogy telnek a hetek és hónapok, az ember feladja a küzdelmet a szőr ellen, és rájön, hogy amikor a ruhája tiszta macskaszőr, az olyan, mintha a szeretett lény mindig vele menne mindenhová, nem? Szóval túlélhető.

cicák kosárból lesnek kifele

Semmit nem rakhatunk le csak úgy

Ha mást nem is tanultunk meg az interneten keringő videókból, de azt biztos, hogy amit le lehet verni, azt a macskák le is fogják. Szeretne apró csetreszeket kirakni a konyhában? Letette a mobilját a pult vagy az asztal szélére? Kapott egy szép csokor virágot, és éppen készül kihelyezni a nappali asztalára? Gondolja át inkább, mielőtt takaríthatná el a romokat.

Többet látjuk a cica farát, mint az orcáját

Ezt nem lehet másként megfogalmazni: a macskatulajdonosok gyakran, elég közelről és igen személyes kapcsolatba kerülnek a macskájuk fenekével. Persze ez először furcsa, nem macskásoknak kissé undorítónak tűnhet, de a gazdik gyorsan rájönnek, hogy mindez azt jelzi, hogy kedvencük szeretettel és bizalommal fordul feléjük – a hátsójával.

A vécépapír veszélyes

Igazából teljesen mindegy, hogy a legolcsóbb papírt veszi meg, vagy valamilyen pihe-puha, méregdrága, illatos csodát. Ha szeretné elkerülni a kellemetlen percet, amikor rájön, hogy a végszükségben vécépapír nélkül reked a helyiségben, jobb, ha vagy zárva tartja a vécé ajtaját, vagy zárt helyre rakja a papírt. Persze el lehet gondolkozni azon, miért olyan vonzó és izgalmas játék számukra a vécépapír, vagy lehet, hogy szimplán csak szeretik nézni, hogyan küszködik a gazdi?

cica a széttépett vécépapír maradványai között hever

A macskák folyton alszanak, kivéve hajnali 4 és 6 között

Úgy tűnik, a macskák szinte az egész napot átalusszák, leginkább a lakás napsütötte padlóján, az ablakpárkányon vagy a radiátorokon. Hogy mikor NEM alszanak? Általában 1-3 órával az ébresztőóra csöngése előtt, azaz amikor még egy kicsit belehúzna a gazdi az alvásba a reggeli roham előtt. Számukra ez az időpont a legideálisabb a napi rutin elkezdéséhez, azaz egy kis kaparáshoz, tornaórához a macskabútoron, vagy tisztálkodást a gazdi párnáján, pont az arca mellett.

Az alom rejtélyei

A mi fejünkben meg sem fordulna, hogy egy szemeteskukába végezzük el a dolgunkat, kivéve, ha nagyon-nagyon nehéz helyzetbe kerülünk. A macska számára az, hogy egy erre kijelölt dobozba végzi el a dolgát, teljesen természetes. Sőt, még a végterméket is ott hagyja, hogy a gazdi takarítsa el. Persze használat után még széthurcol némi alommaradványt, amit kecses mozdulattal ráz le lábáról a nappali szőnyegére.

Jobb a papírdoboz, mint egy méregdrága cicaágy

Akinek van gyereke, az pontosan tudja, hogy a gyerek sokkal nagyobb élvezettel és hosszabb ideig tud eljátszani egy lábossal és néhány fakanállal, mint a legrdágább játékkal. Na, a cicák ugyanilyenek. Lehet, hogy a gazdi kisebb vagyont költött a legszebb, legpuhább macskaágyra, néhány puha párnácskára, de ha véletlenül elöl marad egy kidobásra ítélt kartondoboz, a futár távoztával, minden csodafelszerelés feledésbe merül. A legkisebb, összenyomódott, szakadt kartondoboz is sokkal menőbb és kényelmesebb számukra, mint bármilyen márkás, drága puha ágy.

pici cica papírdobozból les kifele

A macska jobb kaját eszik, mint a gazdi

Ha nincs idő főzni, vagy csak győz a lustaság, a gazdi képes megenni bármilyen junk-food-nak nevezett gyorskaját, mirelitet vagy konzervet. Mindegy, csak étel legyen. De a cicának akkor is a legjobb minőség jár, lehetőleg gluténmentes, GMO mentes, organikus, nyers kivitelben. A saját étel címkéjének tanulmányozására nincs idő, de a macskakaja összetételét még az eladóval is meg kell vitatni. Aztán a macska nemes egyszerűséggel küldi vissza a szuper kaját a nappali szőnyegére.

A macska a főnök – ez nem vitás

Teljesen felesleges megjátszani, hogy az ember a főnök a macskás családban. Mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Ezt pedig teljes erőbedobással mindenki tudtára is adja a cica, például amikor a laptopra telepszik, holott a gazdi dolgozna, vagy farkával lepsöpri a mobilt az asztalról, persze közben hátralesve, mikor veszi észre a gazdi, hogy vele kellene foglalkoznia.

aranyos kiscica narancssárga takarón fekve néz

A macska számára nem létezik a személyes tér

A cica nemes egyszerűséggel képesek ráülni a gazdi arcára, pusztán azért, hogy kifejezzék iránta a szeretetüket. Tudomásul kell venni, hogy a macskával szemben olyan, hogy személyes tér nem létezik, de az „én-időt” sem árt újragondolni. A cica ugyanis mindig és elég határozottan fogja a gazdi tudomására adni, hogy ő a legfontosabb.

Sose tudhatjuk, hogy kedveskedni vagy harapni akar éppen

A világon a legjobb bevackolni a kanapéra és simogatni a doromboló cicát. Ez egészen addig test-és léleknyugtató elfoglaltság, amíg egy rossz mozdulat nem történik. Akkor ugyanis a cica kiakad, odakap, karmol, harap és sértődötten elrohan a másik szobába.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci