Álomszuszék cicák

A macskák a nap legnagyobb részét alvással töltik. Tipikusan napi 12-13 órát töltenek alvással, de kölyökkorban és idős macskáknál az ennél jóval hosszabb napi alvásidő sem ritka.

Mivel alvásidejük legnagyobb része a nappali időszakra esik, így a gazdi számára úgy tűnhet, hogy a cica jóval többet alszik, mint bármelyik másik emlős állat. Pedig ez nem így van, ugyanis a koalák, a denevérek vagy az oposszumok ennél jóval többet alszanak.

Álmos a cica

De miért alszanak ilyen sokat a macskák? Nos, ezzel kapcsolatban még nem sok mindent tudnak a kutatók, azonban számos elmélet létezik. Az egyik elképzelés szerint az alvásigény a szükséges energiamennyiséggel egyenes arányban nő. Ragadozóként a macskának rendkívüli energiaigénye van, hiszen a vadászathoz sok energiára van szüksége és bizony, sokat fel is használ, miközben akár az igazi, akár a játék egeret kergeti, üldözi, elkapja.

Ez talán magyarázat arra, miért olyan magas a macskák napi alvásigénye.

Ezen kívül a macskák általában rövid, körülbelül 60-90 perces szakaszokban alszanak, nem pedig egy vagy két hosszú alvással pihenik ki magukat.

Ennek magyarázata egyrészt kis testméretük, valamint a gyakrabban történő vadászat/evés igénye. Megfigyelhető, hogy a nagyobb testű állatok, amennyiben jólakottak, hosszabb ideig alszanak.

vörös cica mélyen alszik

Az alvás bajnokai

A macskák alvási aktivitását az emberekhez és sok más emlőshöz hasonlóan az agyi tevékenység két fő mintája jellemzi; a nem REM és a REM alvás. Az alvási fázisok alatt az agyi aktivitást a kutatók elektroencefalográffal (EEG) mérték, amely grafikonon rögzíti az agyi aktivitás hullámait vagy impulzusait.

Azt tapasztalták, hogy amikor ébren van, a macska agya kis, szabálytalan csúcsú hullámokat sugároz, ám a nem REM-alvás szakaszában hosszú, szabálytalan hullámokat ad. Ez lassú hullámú alvásnak nevezik, amely alvási ciklusonként általában 12-15 percig tart. Amikor a cica ebben a fázisban szunyókál, felemelt fejjel és a teste behúzott mancsokkal fekszik, vagy gyakorta ülve pihen. Ilyenkor izmai megmerevednek, hogy egyenesen tartsa a testét, készen állva arra, hogy egy pillanat alatt akcióba lendüljön, ha a szükség úgy hozza.

Amikor a cica a könnyű alvási fázisból a mélyebb REM alvási fázisba lép, teste ellazul; kinyújtózik, akár az oldalára is gurulhat. Agyi mintái megváltoznak, a hullámok kisebbek lesznek és közelebb kerülnek egymáshoz, nagyon hasonlóan az ébrenléti mintáihoz. Ez az alvási fázis azért kapta a nevét (Rapid Eye Movement), mert ebben a fázisban a szemmozgások igen aktívak. Ilyenkor a cicák teljesen ellazulnak, és kissé nehezebben ébrednek fel. A REM fázis általában csak körülbelül 2-10 percig tart, majd a macska visszatér a lassú hullámú alváshoz, és ezt követően váltogatja a két fázist, egészen addig, amíg fel nem felébred.

krémszínű cica mélyen alszik

Macskák és álmok

Mivel a macskák ugyanazokat az alvási szakaszokat produkálják, mint mi, emberek, mi pedig a gyors alvási szakasz közben álmodunk, a tudósok úgy vélik, hogy a macskák éppúgy álmodnak ilyenkor. Azt azonban, hogy vajon miről álmodnak, mindenki csak találgatja. Nem kizárt, hogy amikor a puha cicamancsok alvás közben meg-megrándulnak, vagy halkan nyávog, dorombol a macska, miközben szunyókál, lehet, hogy éppen egy egeret kerget álmában, vagy finom eledelt falatozik.

A macskák az alvásidő nagy részében továbbra is érzékelik a hangokat és az illatokat, ez pedig azt jelenti, hogy igen gyorsan felébredhetnek egy közeli, potenciális zsákmány hangjára vagy illatára.

Az ébredéseket a pislogás, ásítás és nyújtózkodás kiszámítható mintája jellemzi. Először az elülső, majd a hátsó lábakat nyújtja ki ilyenkor a cica, és legtöbbjük ébredés után röbid ideig mosakszik. Míg az emberek nyolc órát (vagy hosszabb időt) alszanak egy huzamban, a macska általában több rövid és hosszú szunyókálásból álló alvást produkál. Az alvási szokások természetesen eltérőek az idős macskák és a fiatal kölyökcicák, valamint a felnőtt állatok között. A kölykök és az idősek általában többet alszanak, mint a felnőttek, de az alvási idő megnőhet hideg, esős, felhős napokon, vagy amikor a cica általában alulstimulált.

vörös cica tálkában összegömbölyödve alszik, csak a farka lóg ki

A macskák REM alvása

1958-ban fedezte fel William Dement a REM alvást a macskáknál. Ugyanebben az időben Michael Jouvet francia fiziológus munkája indította útjára az alváskutatás „aranykorának” nevezett időszakot. Jouvet paradox alvásnak nevezte a REM alvást, és azért választotta a "paradox" kifejezést (ami furcsát vagy ellentmondásost jelent), mert az alvás ezen szakaszában az állatok az ébrenléthez hasonló biológiai jeleket mutattak. Ezt megfigyelve feltételezték, hogy a macskák álmukban eljátszották a napközben átélt eseményeket.

Azt tudjuk, hogy a cicák hajnalban és napnyugtakor a legaktívabbak, ilyenkor szeretnek leginkább játszani, rajtaütésszerű ébresztésekkel és játék után könyörgéssel "kínozzák" a fáradt gazdit. Persze a macskák általában valamelyest alkalmazkodnak azokhoz az emberekhez, akiket szeretnek, és igyekeznek úgy aludni, hogy tevékenységeik egybeessenek a gazdi időbeosztásával, ezért akkor alszanak, amikor a család elmegy dolgozni, és több időt töltenek ébren, amikor otthon vannak.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci