A nyávogás okai

A macska a nyávogást elsősorban az emberekkel való kommunikációra használja. Ennél fogva igen sok oka lehet annak, ha a cica nyávog. Lehet, hogy szimplán üdvözöl, kér valamit, vagy nemtetszését fejezi ki valami miatt. A nyávogás egyébként azért is érdekes, mert a macskák ezt a hangadást az egymással való kommunikáció során nem használják.

Persze a kölyökmacskák nyivákolnak az anyjuknak, amikor éhesek vagy fáznak, de ahogy felnőnek, a nyávogást már csak az emberek felé használják. Ezt a szokásukat egész életükön át megtartják, persze egyedtől függő intenzitással, hiszen vannak beszédesebb, azaz sokat nyávogó, és csendesebb cicák. Nagy az esélye, hogy azért marad meg kommunikációs repertoárjukban a nyávogás, mint az emberekkel való kommunikáció eszköze, mert tudják, hogy ennek hatására elérik, amit szeretnének.

pici kölyökcica nyávog a zöld fűben

Van még egy gyakori hangadás, mely hasonlít a nyávogásra, de mélyebb és dallamosabb. Ezt általában egymással szemben használják, általában tüzelési, párzási időszakban, és bizony elég jellegzetes hang.

Hogy a nyávogás mikor válik túlzottá, teljes mértékben egyéni kérdés.

Az, hogy bizonyos helyzetekben minden macska nyávog, tény, és teljesen természetes viselkedés. Az, hogy mennyit nyávog, függ nem csak a fajtájától – hiszen vannak kommunikatívabb macskafajták, mint pl. a sziámi –, de egyedtől is függ. Éppen ezért érdemes macskavásárlás vagy örökbefogadás előtt tájékozódni arról, hogy az adott fajta és az adott cica mennyire beszédes. Ha a gazdi által toleráltnál többet nyávog, jobb, ha másik macska mellett dönt, és nem okoz később csalódást sem magának, sem az állatnak.

Miért szoktak nyávogni a cicák?

Sokféle oka lehet a nyávogásnak, érdemes egy párat összeszedni:

  • Üdvözlés. Sok cica üdvözli örömmel a gazdáját, amikor az éppen hazaér, vagy éppen ébredés után, mikor összetalálkoznak a lakásban. Sőt, van, amelyik nyávogással fejezi ki örömét, hogy a gazdi beszél hozzá.
  • Figyelem felkeltése. A macskák szeretnek és élveznek mindenféle kapcsolatot az emberekkel, legyen az akár egy kedves szó, egy simogatás, egy kis játék. Így hát, ha erre vágynak, akkor azt nyávogással jelzik is. Ha pedig a cica sokat van otthon napközben egyedül, megeshet, hogy hangosan, szinte követelezően jelzi, bizony, jár neki a figyelem.
  • Éhség. A legtöbb macska igencsak szereti a hasát, az evés kiemelten fontos része életüknek. A rend, a megszokott napi rutin legalább ennyire fontos a számukra. Így hát ha etetési idő tájékán hallja a nyávogást, ne csodálkozzon, a cica csak figyelmeztet mindenkit, aki a konyha fele jár, nehogy elfeledkezzenek a finom falatokról. Sőt, van olyan cica is, amelyik képes reggel felkelteni némi lustálkodásra vágyó gazdáját, hogy a neki kijáró eledelt megkaphassa. Hogy még fokozzuk a helyzetet: a cicák is képesek megtanulni az emberi ételek kunyerálását, ez pedig szintén intenzív nyávogással jár.
  • Ki- vagy bemenetel. A nyávogás a módja annak, hogy a cica tudassa a gazdival, mit szeretne. Mivel az ajtókat kinyitni csak kevés macska képes, bár tény, hogy némelyikük el tudja sajátítani, így általában nyávogással jelzik, ha ki szeretnének menni, vagy éppen be akarnak jutni. Amennyiben éppen le szeretné szoktatni a kijárásról a macskát, mert félti, bizony fel kell készülnie egy hosszabb időn át tartó, intenzív és követekzőző nyávogásra, ugyanis ez a változás komoly kihívás a cica számára.
  • Idősebb korban a macskáknál is előfordulaht mentális zavar vagy kognitív diszfunkció. A macskáknál is van olyan időskori tünetcsoport, mely hasonlatos az emberi Alzheimer kórhoz. Ennél fogva megeshet, hogy a cica nyávogni kezd, amikor zavarttá válik. Nem szabad rá haragudni, ez az öregedéssel járó problémák egyike.
  • Párt keres. A nem ivartalanított macskák – legyenek akár nőstények vagy kandúrok – időről időre párt akarnak találni. Mind a két nem jelzi a másik nembéli macska felé fogékonyságát a párzásra, márpedig ez hangadással is jár.

cirmos macska őszi falevelek előtt nyávog

Amikor orvoshoz kell vinni a cicát

Mivel a macskák a nyávogással jelzik azt is, ha nem jó a közérzetók, fáj valamilyük, nem árt megmutatni az állatorvosnak őket, ha a megszokotthoz képest túl sokat nyávognak.

Sok olyan betegség van, amelynek kísérő tünete lehet a szokatlanul nagyfokú éhségérzet, szomjúság, nyugtalanság vagy ingerlékenység, azaz olyan dolgok, amelyek miatt egyébként is nyávog a cica.

Az öregedő macskák hajlamosak lehetnek pajzsmirigy túlműködésre, és vesebetegségek kialakulására, melyek közül bármelyik miatt nyávoghat a cica.

Ha csak zavaró a sok nyávogás

A macskák is nevelhetők és taníthatók, ám mielőtt belekezdene a nyávogásról való leszoktatásba, meg kell határoznia a nyávogás okát. Figyelje meg az állatot, mikor és miért kezd el nyávogni, és minek hatáásra hagyja abba. Lehet, hogy ez hosszabb időt vesz igénybe, és az sem baj, ha feljegyzi a megfigyeléseket. Amint ezzel kész van, próbálja meg az alábbi tippeket:

  • Ha cica azért nyávog, mert üdvözölni szeretné hazatlrő gazdáját, nem sok mindent tud tenni. El kell fogadni, hogy olyan macskája van, amelyik ilyen módon fejezi ki az örömét. És hát, valljuk be, nem esélyes, hogy egy nap több tucatszor tér haza valaki, tehát az az egy-két alkalom simán kibírható.
  • Amennyiben a cica nyávogása figyelemfelkeltő, akkor azt kell neki megtanítani, hogy csak úgy éri el, amit szeretne, ha csendben marad. Ehhez legelőször is az kell, hogy visszafogja magát, és ne kiáltson rá, amikor nyávogni kezd, sőt, semmiféle figyelmet ne tanúsítson irányába. Ehelyett türelmes várja ki a pillanatot, amikor elhallgat, és abban a pillanatban kaphatja meg a vágyott figyelmet. Ha kitartó, sikerülni fog.
  • Ha azt gondolja, a nyávogás inkább sírás, mert túl sok időt tölt távol az otthonától, és a cica magányos, akkor keressen megoldást. Jó ötlet lehet akár egy másik cica, akivel jól eljátszhatnak, akár egy napközbeni cica-szitter, aki megsimogatja, enni ad neki, vagy játszik vele egy kicsit.
  • Amennyiben az ételért nyávog a cica, szintén egyszerű a megoldás. Ne kapja meg az ételt, amíg nyávog. Egyébként ha mindig ugyanabban az időpontban kap enni a macska, akkor nagy eséllyel nem fog nyávogni, tehát próbáljon ragaszkodni az időpontokhoz. Ha ez nem sikerül, szerezzen be időzíthető ételadagolót, és abban tálalja neki az eledelét. Ez kifejezetten hasznos lehet, ha a macska hajlamos hétvégente, hajnalban kinyovgni az ágyából. Innentől kezdve inkább az ételadagoló előtt fog ülni, és várja, hogy kinyíljon neki.
  • Ha a cica éppen diétázik, konzultáljon az állatorvossal, nem lehetne-e valamilyen magas rosttartalmú étrend kiegészítővel segíteni, hogy ne szenvedjen annyira a kisebb adagoktól.
  • Amennyiben a cica nem hajlamos a hízásra, fontolja meg, nem lenne-e érdemes a száraztápot állandóan előtte hagyni. Így ki tudja magát szolgálni a napi adagból, amikor éhes. A magas rosttartalmú táp segít abban, hogy kevés kalória bevitele mellett is telített legyen a cica pocakja.

Cica felfelé nézve a fal mellett nyávog

  • Ha azért nyávog sokat a macska, mert ki- vagy be akar közlekedni, akkor fontolja meg, nem lenne-e érdemes egy macskaajtót felszerelni. Amennyiben éppen le akarja szoktatni a kijárásról a cicát a biztonsága érdekében, mindenképp fel kell készülnie hosszú időn át tartó, sértődött nyávogásra. De higgye el, meg fogja szokni, csak idő és sok türelem kell hozzá. Másik lehetőség, hogy ha van rá hely és mód, építsen a cicának egy kerti, védett kifutót, ahol szabadon mászkálhat, mégis biztonságban van.
  • Amennyiben a nőstény cica nincs ivartalanítva, és idpszakosan nyávog, esélyes, hogy éppen tüzel. Ilyenkor a cicalányok sokkal szeretettelibbek, többet dörgölőznek a gazdihoz, hempergőznek a padlón, és persze nagyon sokat nyávognak jellegzetes hangon. Ez nagyjából 4-10 napig tart. Ha ilyenkor nem találkozik kandúrral és nem vemhesül, akkor bizony a tüzelés a párzási időszakban 18-24 naponként ismétlődik, és ezzel együtt a nyávogás is. Kizárólag lakásban tartott macskáknál akár egész évben tarthat a párzási szezon, szóval ha el akarja kerülni a dürrögő nyávogást, jobb, ha ivartalaníttatja a macskát.
  • Ha kandúr macska nincs ivartalanítva és jellegzetes nyávogást hallat, esélyes, hogy hall vagy szimatol a közelben tüzelő nőstény. Ez a nyávogás addig fog tartani nála, amíg érzi/hallja a cicalány fogadókészségét, a rossz hír pedig az, hogy ilyenkor a kandúrok mindenfele pisilgetnek is. Szóval ha el akarja kerülni ezeket a gondokat, ivartalaníttassa a cicát.
  • Amennyiben a cica öregkorában kezd el sokat nyávogni, akkor érdemes az állatorvossal kivizsgáltatni. Bizonyos gyógyszerek segíthetnek az öregkori problémák kezelésében, csökkentik az állat diszkomfort érzetét.

Amit tilos tenni

  • Ne ignorálja a cicát, legalábbis addig ne, amíg nem tudja pontosan, hogy miért nyávog. Az egyetlen kivétel az, amikor  azért nyávog, mert el akar érni valamit a gazdinál. Minden más esetben érdemes azt feltételezni, hogy valami nincs rendben. Megeshet, hogy nem fér hozzá az alomtálhoz, vagy az nagyon piszkos, üres a vizesedénye, vagy bezáródott valahová, ahol kényelmetlenül érzi magát. Mindig bizonyosodjon meg róla, amikor nyávog a cica, hogy a szükségeletit kielégítette, nem beteg, és nem fáj semmilye.

Tilos a macskát megütni vagy durván leszidni azért, mert sokat nyávog. Lehet, hogy először meghökken, megijed és abbahagyja a nyávogást, de hosszú távon ez akkor sem megoldás. Sőt, lehet, hogy azt éri el vele, hogy a cica félni kezd a gazdájától

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci