A macskák és a madarak

A macskákat bizony gyakorta okolják a különféle madárfajok populációjának csökkenése miatt. Bár tény, hogy a házi és a vadon élő macskák is vadászhatnak a madarakra, nem ők a vadon élő madarak pusztulásáért elsődlegesen felelős bűnösök.

A szabadon élő háziasított macska étrendje nagyon hasonlít ősei (az afrikai vadmacska) és rokonai (az európai vadmacska) étrendjére. Az egerek és kisrágcsálók az étrend 70 %-át teszik ki, míg a madarak 10-20 %-ot, a hüllők 10-13 %-ot. Az olyan vadállatok, mint a mosómedve, a borz, a róka, stb. sokkal több madarat vadásznak le, és bizony megtalálhatók a világ legtöbb táján akár vidéki, akár részben városi környezetben is, ráadásul a madarak, sőt, tojásaik is a kedvenc eledeleik közé tartoznak.

Mindezzel együtt is nem a macska vagy más állat, hanem az ember a madarak legnagyobb ellensége. Az élőhelyek megsemmisítése, a  rovarirtó szerek használata, a légszennyezés, de még a felhőkarcolók táblaüveg ablakai is több madár halálát okozzák, mint a macskák.

Az igazság az, hogy a macskák igazi opportunista vadászok. Azt kapják el, amit a legkönnyebb levadászni, teljesen mindegy, hogy az éppen egy madár, egy egér, egy béka, vagy valamilyen rovar. A macska vadászati stílusa egyszerű: rejtőzz el, várj jó sokáig, majd csapj le. Ez a stílus pedig sokkal ideálisabb a rágcsálók elfogására, mintsem a madarakéra. Következésképpen azok a madarak, amelyeket a macskák levadásznak, általában már öregek, vagy éppenséggel nagyon fiatalok.

Persze a gazda sokat tehet, ha szeretné megóvni a környezetében élő madarakat. Mindig ügyeljen arra, hogy a madáretetők elég magasan legyenek, és kellő távolságban a fák lombozatától, ahol a macska könnyedén el tud rejtőzni. Tegyen egy kis csengőt a cica nyakörvére, és ügyeljen arra, hogy mindig rajta legyen, amikor kimegy a házból vagy lakásból. A kis csengő jelzi a veszélyt a maradaknak. Ne engedje ki a macskát hajnalban és szürkületkor, általában ez a madarak fő étkezési ideje.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci