A macskaalom rejtélyei

….avagy miért nem mindig temetik be, ássák el ürüléküket a macskák.

Teljesen normálisnak tekinthető viselkedés, hogy a macska ürítés után a székletét betemeti, elássa az alomban. Legalábbis így tartják, ám ez nem feltétlenül van így.

A vadon élő macskák két ok miatt temetik be ürüléküket. Az egyik az, hogy azt elrejtsék a lehetséges ragadozók elől, így a rájuk vadászó állatok ne fedezzék fel jelenlétüket. A másik ok az, hogy így akarják jelezni, nem szándékoznak más, dominánsabb macskát megtámadni, területét elfoglalni. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy ezek a dominánsabb macskák általában  nem temetik be saját székletüket, és gyakran hagynak el különféle maradékokat is, általában olyan fűcsomókon, melyek hangsúlyozzák, kiemelik azok jelenlétét.

Háziasított, családban élő macskák esetében tehát akkor figyelhető meg a széklet alomba temetése, ha van másik, domináns macska is a családban. Egyszóval az ürülék eltemetése természetes viselkedés, de mi van akkor, ha a macska mégsem teszi?

oroszlán hever a fűben

Az emberi tényező

Maguk az emberek is hatással vannak a macskák viselkedésére, már azzal is, hogy mindig is igyekeztek olyan macskákat választani, és persze tenyészteni is, melyek minél tisztábbak. Ezzel együtt azok a macskák, amelyek fedetlenül hagyják székletüket, nem abnormálisak, pusztán macskák.

Tehát ha kedvence korábban mindig elásta a székletét az alomban, majd hirtelen fedetlenül hagyja, kérdezze meg magától: mi változott? Lehet, hogy a macska ilyen módon akar szagmintával üzenni más macskáknak arról, hogy ő a terület ura? Megeshet, hogy ez nem is egy új macska a családban, hanem egyszerűen egy, az ablak alatt gyakorta elsétáló cica.

A terület deklarálása

A természetben élő, területért versengő domináns macskák (jaguárok, leopárdok, oroszlánok, tigrisek) nem temetik be székletüket, sőt, ezzel küldnek szó szerint szagos üzenetet a többieknek, hogy bizony, az adott terület az ő felügyeletük alatt áll. A háziasított macska is dönthet úgy, hogy nem temeti be ürülékét, jelezve a többi macskának, és persze a gazdának is, hogy bizony ő uralja a területet. Még ha egy macska huzamosabb ideje is él egy adott helyen, akkor is érezheti azt, hogy az nem az ő területe. A széklet szaga jelzi az adott macska jelenlétét, így üzen minden valós vélelmezett betolakodónak..

nagy macska picike alomtálban

Természetes hajlamok

Azok a macskák, amelyek úgy döntenek, nem ássák el ürüléküket, vagy az almon kívül végzik el a dolgukat, jó eséllyel csak természetesen viselkednek. Ahogy az anyamacska is eltünteti utódai székletét, úgy sok cica ezt megtanulja és alkalmazza, míg mások sosem sajátítják el ezt a viselkedést.

Egy tanulmány során megfigyeltek nőstény macskákat, összesen 58 alkalommal követték nyomon ürítés utáni szokásaikat. Sokat mondó eredmény, hogy mindösszesen kétszer próbálták meg a macskák betemetni a székletet.

Az alomtálca kérdései

Az alomtálcák esetében nagyon lényeges a méret. Ha az nem elég nagy ahhoz, hogy a macska meg tudjon fordulni benne, az ürüléket sem tudja betemetni. Emellett a macskák igencsak kényes kis állatok, megeshet, hogy az alom anyaga nem tetszik neki, kényelmetlen annak érintése, vagy nem elég tiszta az alom, ezért nem akar a cica a szükségesnél több időt benne tölteni.

Amennyiben azt gondolja, a fenti két eset közül valamelyik, vagy akár mindkettő igaz lehet, akkor próbáljon meg más alomtípust vásárolni, és gyakrabban takarítani az almot.

kismacska almot kapar

Egészségügyi kérdések

Arra vontakozóan, hogy a macska nem temeti el, nem fedi be ürülékét, nincsenek kokrét orvosi diagnózisok. Ám ha az állat fájdalmat érez, akkor lehet, hogy amiatt nem akar több időt tölteni az alomban, mint amennyi feltétlenül szükséges. Érdemes megemlíteni azt is, hogy a karmok műtéti úton való eltávolítása nem csak más természetes szokásaitól, de bizony ettől is megfosztja a cicát.

Ajánlott cikkek

Kóbor macska befogadása?

Kóbor macska befogadása?

Amikor valaki egy kóbor macska befogadásán gondolkodik, néhány dolgot érdemes szem előtt tartania. Először is meg kell határozni, hogy a macska kóbor vagy elvadult állat. A kóbor macska ugyanis olyan cica, amely elveszett, megszökött a gazdájától, vagy az