A macska „ajándékai”

Bár már 10 000 év telt el a macskák háziasítása óta, vadászösztönük továbbra is erős. Ez persze kifejezetten jó hír azoknak, akik azért tartanak macskát, hogy az a ház körüli kártevőket irtsa, ám nem annyira kellemes, amikor a cuki cica a kerti sétájáról egy döglött egérrel vagy madártetemmel állít be a házba.

Persze a legtöbb gazda elgondolkodik arról, vajon mivel érdemelte ki ezeket a véres és gusztustalan ajándékokat. Nos, a válasz nem más, mint a macska vadászösztöne és vágya arra, hogy szeretett családtagjait táplálja.

Az ajándék és annak háttere

A macskák vadászatra születtek. Még ha a háziasított cicák tudják is, hogy nem kell táplálékot szerezniük a túléléshez, hiszen a gazdi mindent megad nekik, akkor sem tudnak ellenállni a késztetésnek, bizony, élvezik a vadászatot és az üldözést.

macska a fán nézelődik

Vannak macskák, amelyek, amikor zsákmányt fognak, elviszik azt gazdájuknak, néha leölt, máskor még némileg élő formában. Hogy miért? Nos, hogy megmutassák neki azt, felajánlják későbbi fogyasztásra, netalán „oktatási segédanyagnak” szánják, vagy szimplán ajándéknak, szeretetük kifejezéseként. A nőstény macskák, amelyek kicsinyeiket is megtanítják a vadászatra és magára a táplálkozásra is, szeretett gazdájukkal is meg akarják osztani a táplálékot, hiszen őt is a macskacsalád tagjának tartják.

Mindez teljesen ösztönös viselkedés, az ösztöneik azt súgják az állatoknak, hogy ezt kell tenniük a túlélés érdekében, át kell adniuk ezeket a fontos, életmentő készségeket, valamint a zsákmányt magát is a családjuknak.

Valójában ennek a zsákmányfogó viselkedésnek semmi köze az éhséghez. Ezt igazolja az is, hogy ez a viselkedés a kizárólag lakásban tartott macskáknál is megfigyelhtő, csak éppen esetükben az elkapott „zsákmány” egyáltalán nem ehető. Ilyenkor a zsákmány inkább játék egerek, labdák és háztartási hulladék (papírzacskó, vécépapír guriga, stb,) formájában kerül a gazdi elé, amelyet játékból vadászik le a cica, aztán ajándékként felkínálja a gazdának.

Ha mindez zavarja a gazdát

Az állat ösztöneit nem lehet és nem is szabad elnyomni. Ám ha a gazdát zavarja, hogy rendszeresen véres tetemekkel vagy félholt állatokkal találkozik, érdemes átirányítani a cica vislekedését. Hogyan? Természetesen játékkal. Minden olyan játék, amelyhez a macskának egy tárgyat üldöznie és elkapnia kell, mentálisan serkenti a vadászösztönt. Ilyen játék lehet akár a tollpálca, a lézermutató, a mozgó játékok, felhúzható egerek, labdák, és minden olyan tárgy, amelynek a macska egyszerűen nem tud ellenállni és muszáj elkapnia.

A macskának mentális stimulációra van szüksége, különösen, ha olyan cicáról van szó, amely erős vadászösztönt mutat. Ha nincs mit vadásznia, üldöznie és elkapnia, akkor talál valamit, amivel kielégítheti ez irányú vágyát. Előfordulhat, hogy a macska felugrál az emberek lábára, amikor elmennek mellette, vagy felmászik a függönyökön, hogy elkapja a képzeletbeli zsákmányt.

fekete macska a fán kapaszkodik

Egyszerűen fokozni kell a játékkal töltött időt, és minél több lehetőséget biztosítani számára a vadászat imitálására. Ez nem csak a viselkedési problémákat előzi meg, de esélyes, hogy a cica fel fog hagyni a véres ajándékok hazahurcolásával is. Nem mellékesen a játék során az állat mozog, ez pedig mindenképp jó a macska egészségének is, hiszen segít megelőzni az elhízást.

Arra azért ügyeljen, hogy bár a legtöbb macska megelégszik a lézerfény vagy a felhúzható egér üldözésével, néhánynak azonban a zsákmányuk "megölését" is szimulálnia kell. Tehát ha a cica frusztráltnak tűnik, vagy folyamatosan ki akarja végezni a földön heverő tárgyakat, például a gazdasszony cipőjét, inkább keressen számára e célra alkalmas játékot, például egy plüsst.

A vadon élő állatok védelme

Természetesen nem minden macska él kizárólag lakásban vagy a védett, zárt kertben. A kijáró cicákat invazív fajnak tartják, mely gyakorta veszélyes akár a vadon élő védett állatokra is. Próbálja meg védeni a vadon élő, a macska által potenciálisan veszélyben levő fajokat azzal, hogy a kijáró cica nyakörvére kis csengőt akaszt. Ennek halk hanga figyelmezteti ezeket az állatokat, hogy egy vadász és vele vezsély közeledik, így módjuk lehet elmenekülni.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci