A cica, ha "dagaszt"

A macskák különleges kis lények Sok olyan jellegzetes tulajdonságuk van, mely csak és kizárólag erre a fajra jellemző. Ilyen a dorombolásuk, összegömbölyödő alvásuk, rituális mosakodásuk, időnként minden képzeletet felülmúló ugróképességük, és persze a „dagasztás” is.

De mit is csinál ilyenkor pontosan a cica? Mancsaival a tésztagyúráshoz hasonlatos mozgást végez, némelyikük behúzott, míg mások kimeresztett karmokkal. Fel-le és kicsit jobbra-balra „mancsolás” - ez a macskás dagasztás.

A dagasztás jellegzetessége, hogy mindig puha és hajlékony felületen végzik a macskák, például párnán, paplanon, egy másik macskán, vagy éppen a gazdi ölében.

Gyakran kíséri dorombolás, sőt, időnként nyáladzás is megfigyelhető, ahogy az állat elernyeszti állkapcsát. Nem ritkán megfigyelhető, hogy a macska transz-szerű állapotba kerül, és szinte megállás nélkül, ritmikusan dagaszt.

A magyarázat, a válasz a „miért”-re sokféle lehet, az azonban tény, hogy a viselkedés teljesen ösztönös. Az újszülött kiscicák anyjuk mellét „dagasztják” szopás közben, feltehetőleg ezzel stimulálva a tejtermelődést. Bár sokan úgy vélik, elsősorban a túl korán elválasztott vagy elárvult cicák dagasztanak felnőtt korukban, ám a valóság az, hogy ez a viselkedés minden macskára jellemző.  Sokkal valószínűbb, hogy ez a viselkedési forma megnyugtató az állat számára, és ezért „dagaszt”. Egyébként érdemes megfigyelni, hogy vannak cicák, melyek dagasztás közben a párna vagy a takaró csücskét szopják.

Lehet, hogy a „dagasztás” visszavezethető arra az időre, amikor a még vadon élő macskák a magas fűszálakat, a lehullott leveleket rendezgették el mancsukkal, hogy kényelmes fekhelyet készítsenek maguknak, vagy olyan fészket, ahol életet adhatnak kölykeiknek.

Aztán az idők során a viselkedés ösztönössé vált, és „velejárója” a házimacskatartásnak.

pici cica rózsaszín fonalgombolyagok közül néz ki

Mindemellett van egy sokkal gyakorlatiasabb aspektusa is a dagasztásnak. A macskák talppárnáiban illatmirigyek vannak. Amikor „dagasztanak”, ezekből a mirigyekből jellegzetes illat szabadul fel, azaz egyfajta területmegjelölőként kerül arra a helyre, ahol éppen dagasztott. Tehát amikor a cica a gazdi ölében dagaszt, akkor azt nem csak saját kellemes érzése miatt teszi, de azt is üzeni vele: „ő bizony az enyém”. Egyébként hasonló, ösztönös viselkedés a kaparás is, amikor a macska szintén szagjeleket hagy amellett, hogy igencsak látható nyomokat is.

Ha tehát kedvence gyakran érzi szükségét, hogy az ölében dagasszon, jó ösztönző lehet a karmok megrövidítésére – már ha nem szeretné, hogy ruhája kiszakadjon, vagy szép, karmolt sebeket szerezzen. Érdemes lehet egy jó vastag törülközőt tartani a kanapé vagy a fotel mellett, ahol ezt a szertartárt szokták élvezni, és mielőtt kedvence az ölébe ugrik, a törülközőt gyorsan terítse a lábára.

cica kanapén dagaszt

Előfordulhat, hogy a cica olyannyira belemerül a „dagasztásba”, hogy az már kellemetlen lesz a gazda számára. Finoman nyomja le fekvő helyzetbe, így megnyugszik és hamar el fog aludni. Esetleg próbálja meg finoman megfogni mellső lábait, miközben simogatja, vagy terelje el a figyelmét egy játékkal vagy egy finom falattal. Egyet ne tegyen: sose büntesse a macskát egy olyan viselkedésért, amely ösztönös a számára!

Megfigyelhető, hogy egyes macskák tüzelés előtt éreznek erős ösztönt a dagasztásra, mintegy jelezve hajlandóságukat és készségüket a kandúrok számára.

Ahogy az ivarzási ciklus folytatódik, a cica elkezd jellegzetes (és elég idegesítő) hangokat kiadni, hogy felhívja magára az udvarlók figyelmét. Nyugtalanul járkál, területét megjelölgeti vizeletével, nagyon hízelgő lesz, és simogatásra azonnal párzó pozícióba helyezkedik, azaz fejét és mellső végtagjait leengedi, farát pedig magasra tolja. Ezeket az ösztönös viselkedési formákat nem lehet megszüntetni, csak ivartalanítással.

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci