A brit emberek több mint harmada jobban szereti a háziállatát, mint a partnerét

A brit emberek több mint harmada jobban szereti a háziállatát, mint a partnerét

Tíz felnőttből három állítja, hogy kutyája vagy macskája jobb hallgatóság a számára, mint a társa, partnere. A modern világban sokan teljesen természetesnek tartják, hogy partner vagy család helyett inkább egy állattal élnek. Kevesebb konfliktus, kevesebb konfrontáció, jóval kevesebb alkalmazkodás szükséges, így hát kényelmesebb.

Angliában nemrégiben végeztek egy felmérést, melynek igen sokkoló volt az eredménye, ugyanis a vizsgált, nagyjából 2000 macska- és kutyagazdák közel harmada vallotta, hogy inkább az állatát választaná, mintsem partnerét. Azt mondják, kedvencükkel több időt töltenek, mert az nem zsörtölődik, nem beszél vissza, nem veszekszik, és mindig jókedvű. Állítják, hogy a kutya vagy a macska sokkal jobb hallgatóság, jobban figyel, mint a parner, és az emberek 45 százaléka szerint jó érzés, hogy állatuk nem bírálja őket, nem fogalmaz meg kritikát, és nem kérdőjelezi meg döntéseiket.

Ezek után talán nem meglepő, hogy 29 százalék szerint kellemesebb érzés, amikor kedvence bújik hozzá, és 44 százalékuk szerint jobb a szőrös négylábút megölelni.

Tízből négy gazdi több figyelmet szentel kutyájának vagy macskájának, mint párjának. Sőt, a partner éjszaka általában az ágy másik oldalára van száműzve, ha a cica vagy az eb kér egy kis simogatást vagy bújást, az sosincs elutasítva.

Gazdi alszik, kutyája a lábán fekszik

Hannah Edwards, a Freshpet vezető marketingese szerint ez a felmérés egyrészt azt mutatta meg, hogy a brit gazdik mennyire szeretik kedvenceiket, és állataik milyen komoly szerepet töltenek be a családban. Ugyanakkor azt is megmutatja, hogy az emberek problémás élethelyzeteikben előszerettel használják a négylábúakat egyfajta kezelésként, megnyugtató eszközként, és a konfliktusok kezelése, a másokkal való kommunikáció háttérbe szorul.

Megdöbbentő eredmény született, de a gazdák 14 százaléka határozottan kedvencét választaná, ha döntenie kellene az állat és partnere között. A gazdik harmada klasszisokkal több, a kedvencével készült képet tölt fel a közösségi oldalakra, mint amennyin partnerével szerepel. Ez azért meglepő, mert nem fogalmazódott meg bennük semmiféle kompromisszum lehetőség, sem pedig a megbeszélés és kommunikáció kérdése a partnerrel. Mintha egyáltalán nem is törekednének egyensúlyra a kapcsolatok és az állattartás terén.

öreg gazda újságot olvas, kutyája az ölében

Nagyon fura lehet sokak számára, de bizony a brit gazdik egy része Valentin napon, azaz a szerelmesek napján is megemlékezik kedvencéről. Igaz, csak hat százalékuk vesz neki ajándékot, de legalább ők jó sok pénzért. Ugyanakkor tízből egy gazdi állítja, hogy erre a napra valamilyen különleges ételt vagy programot szervez kutyájának vagy macskájának. Pedig jó lenne, ha tudatosulna bennük, hogy az állatoknak erre nincs szüksége.

Az állat iránti szeretet nem drága ajándékokkal, és időnkénti különleges programokkal fejezhető ki, hanem a rendszeres és átgondolt törődéssel. Ennek része az is, hogy kiegyensúlyozott, békés és boldog családban neveljük az állatot, akinek megtanítjuk, hol a helye a falkában. Nem szabad sem partnerünk, sem gyermeink fölé helyezni ebben a rangsorban, mert abból csak problémák származnak, és temérdek viselkedési anomália jelentkezhet.

cica mancsai előtt tálka jutalomfalatokkal

Ha pedig már Valentin nap, a gazdák inkább partnerüket lepjék meg valami aprósággal (és lehetőleg ne egy újabb, élő állattal), és úgy fejezzék ki a kutya vagy macska felé a szeretetüket, hogy nem vesznek a másiknak mondjuk az állat számára mérgező virágot, és nem vele etetik meg a csokoládét.

 

Ajánlott cikkek

A macska és a farka

A macska és a farka

Sokszor úgy tűnik, mintha a cica farka külön életet élne. Akarva vagy akaratlanul is tudja irányítni az állat a farok mozgását, hiszen ez a testrésze izomzatból, szalagokból, inakból és idegekből áll. Sok gazdit érdekel a kérdés, hogy vajon egyes szituáci