Van-e menopauza a kutyáknál?

A kutyák és az emberek nagyon sok közös vonással bírnak, így a nők és a szuka kutyák is. Vannak persze olyan hasonlóságok, melyeknél jelentős eltérés figyelhető meg. Ilyen például a menstruációs ciklus is. Logikusan merül hát fel a kérdés, vajon a szuka kutyák öregedésével náluk is jelentkezik-e a menopauza. Ha a kutya gazdája pontosan tudja, mire számíthat szukája öregedésével, könnyebben meg tudja külömböztetni, mi a normális, és mi jelenthet problémát.

Mi az a menopauza?

A menopauza nőknél akkor fordul elő, amikor az ösztrogén és pogeszteron hormon termelődésének csökkenésével megszűnik a menstruációs ciklus. A menopauza leggyakrabban 45 éves kor után jelentkezik, de egyénenként igen széles skálán mozgó eltérések láthatók. Ha egy nő menstruációja már egy éve megszűnt, akkor azt mondják, belépett a menopauzába, melynek lezajlása után a természetes úton történő teherbe esés nem lehetséges. Logikusan tehát a menopauza lezajlásával megszűnik a menstruációs ciklus.

Mit jelent a kutyák tüzelése?

A szuka kutyák nagyjából  6-9 havonta tüzelnek. A nem ivartalanított kutyák tüzelnek, ilyenkor a péra megduzzad és vérzés is jelentkezik. Bár sokan – tévesen – ezt a kutya menstruációjának vagy ciklusának nevezik, azért a tüzelés nem ugyanaz, mint a nők esetében a menzesz. A kutya általában nagyjából 10 napig vérzik, bár tény, hogy egyes kutyáknál szinte egyáltalán nem tapasztalható vérzés, míg mások akár 27 napig is vérezhetnek. Ám ez az időszak csak egy része a tüzelésnek, mely akár 4 hétig is tarthat.

A teljes tüzelési időszak a kutya reproduktív ciklusa, azaz ilyenkor képes megtermékenyülni.

Tehát szemben a nők szinte folyamatos megtermékenyülési képességével a kutyáknál ez a 6-9 havonta ismétlődő tüzelési időszakra korlátozódik.

orvosi asztalon fekvő kutya, lábában infúzió

Mi történik, ha ivartalanítják a kutyát?

A kutya ivartalanítása során a reproduktív szervei kerülnek eltávolításra, azaz azok a szervek, melyek szükségesek a szaporodáshoz. Szuka kutyák esetében ezek a méh és a petefészkek. Az állatorvos dönti el, hogy mind a méhet, mind a petefészket, vagy csak valamelyiket távolítja el. A műtét hat hónapos kor után végezhető el a kutyákon. Az ivartalanított kutya nem fog többet tüzelni, nem jelentkezik nála a vérzés, és nem tud vemhesülni. Jó hír, hogy az ivartalanítással elkerülhetők a gennyes méhgyulladás, illetve az ivarszerveket érintő daganatos megbetegedések.

Létezik a kutyáknál a menopauza?

A válasz egyszerű: nem, a kutyáknál nem jelentkezik a nőknél tapasztalható menopauza. A nem ivartalanított szuka kutyák életük végéig évi egy vagy két alkalommal tüzelnek. Azt tudni kell, hogy a nem ivartalanított szukáknál a kor előrehaladtával nagyobb eséllyel jelentkezik gennyes méhgyulladás, mely azonnali állatorvosi beavatkozást igénylő, életveszélyes betegség. A pyometra, azaz a gennyes méhgyulladás jele a hüvelyből folyó erőteljes váladékozás. A váladék vért is tartalmazhat, ami azért problémás, mert a gazda könnyen gondolhatja, hogy kutyája éppen tüzel.

Mivel vannak kutyák, melyek tüzelése „csendes”, azaz alig mutatnak erre utaló jeleket. Ezért gondolhatják azt a gazdák, hogy idősödő kutyájuk már nem is tüzel. Bár előfordulhat, hogy a kor előrehaladtával ritkábban jelentkezik a tüzelés, azaz a ciklusok közötti idő megnövekszik, azonban ezzel együtt sem azonos ez az embereknél tapasztalható menopauzával.

egymást szimatoló két kutya pórázon

Miért jó ivartalaníttatni?

Ha valaki nem ivartalaníttatja a kutyáját, nem árt, ha tisztában van nlhány kockázattal.  Az emlőrák, a méhrák, a petefészekrák, a pyometra és a nem kívánt vemhesség mind olyan problémák, melyekkel az ivaros kutyák esetében számolni kell. Ez az oka annak, hogy az állatorvosok minden gazda figyelmét felhívják az ivartalanítás előnyeire, hacsak nem tenyésztési vagy kiállítási céllal tartja a gazdi a kutyát.

Miért vérezhet még a kutya?

Nem csak a tüzelés vagy a méhgyulladás okozhat hüvelyi vérzést a szuka kutyáknál. Jelentkezhet vérzés húgyúti fertőzés miatt, de vesekő, hólyagrák, méhrák, daganatok miatt is. Ilyen esetekben a vér általában a vizeletben jelenik meg, vagy ha a kutya a földön fekszik, és nyomot hagy a szivárgó vér. Minden ilyen esetben érdemes azonnal felvenni a kapcsolatot az állatorvossal.

Ajánlott cikkek