Valentin nap után

Valentin napon a szerelmesek, párok ajándékokkal lepik meg egymást. Bár hazánkban viszonylag újkeletű ennek az ünnepnek a hagyománya, sokan igencsak kreatívak az ajándékválasztásban, mégis, van pár olyan dolog és kellék, ami szinte elmaradhatatlan, ha a szerelmesek ünnepéről beszélünk.

Mindenki örül persze az ajándékoknak, legyen az akár valamilyen apróság is, de ahol kisállat él, ott bizony nagy körültekintéssel kell bánni a sok-sok szeretettel adott dologgal.

A csokoládé

Az egyik leggyakoribb Valentin napi ajándék a csokoládé. Szinte az összes gyártó cég készül erre a napra valamilyen kifejezetten szerelmeseknek csomagolt díszdobozos változattal. Ám a legtöbb gazdi tudja, hogy az állatok számára a csokoládé nem csak nem egészséges, de akár komolyan veszélyes is lehet. Legyen szó tej, keserű, fehér vagy töltött csokoládéról, még egy kis mennyiség is halálos lehet a kutyák és a macskák számára. A felesleges zsír és cukor mellett a csokoládé teobromin nevű anyagot és nyomokban koffeint is tartalmaz, márpedig ezek az idegrendszeri stimulánsok gyorsan olyan tünetekhez vezetnek, mint hányás, légzési nehézség és görcsrohamok. Általánosságban elmondható, hogy minél sötétebb, azaz keserűbb a csokoládé, annál nagyobb a teobromintartalom és a mérgezés kockázata.

összegömbölyödve fekvő cica szprének mintája szívet formáz

Édességek, cukorkák

Mivel sokan tudják, hogy a csoki nem ideális kutyás-macskás családban, ezért inkább másféle édességet választanak kedvesüknek. Ám rossz hírünk van, nem csak a csokit kell távol tartani a cicáktól és a kutyáktól, hanem minden olyan édességet, amely cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel készült. Egyrészt ezek a termékek emésztési problémákat okozhatnak az állatoknál, másrészt a mesterséges édesítőszerek, mint a xilit, kifejezetten mérgezőek az állatok számára.

Virágok

A virág szintén kedvelt Valentin napi ajándék, ráadásul gyönyörű és illatos is. Ám ha valaki  virágkompozíciót vesz kedvesének Valentin napra, feltétlenül ismerkedjen meg a kutyákra és macskákra mérgező virágok igencsak hosszú listájával. Cicás gazdinak például semmiképpen ne vegyenek liliomot, mivel ez sa növény kifejezetten mérgező, ha a cica megrágja. De ugyanígy veszélyesek a nárciszok, tulipánok, szegfűk is. Ha kedvence előszeretettel rágcsál növényeket, virágokat, akkor mindenképp legyen nagyon körültekintő, hiszen még a nem mérgező növények is okozhatnak problémákat. A rózsák például nem mérgezőek, de a tövisek sérüléseket okozhatnak, lenyelve pedig nyelőcső- vagy bélelzáródáshoz vezethetnek.

fehér kutya vörös virágmezőben ül

Alkohol

Egy gyertyafényes vacsora, egy pohár bor mellett varázslatos hangulatú lehet. Ám figyelni kell arra, hogy egy kevés se maradjon elől, a pohárban, amit a kutya vagy a cica elérhet. Már egy kis korty alkoholos ital is hányást és légzési nehézségeket okozhat náluk, nagyobb mennyiség lenyelése esetén akár kómába is kerülhetnek, de még enyhébb esetben is légzési elégtelenség jelentkezhet. Vigyázzon tehát, hogy a kiömlött italt mielőbb feltörölje, a poharakat és a kibontott palackokat pedig ne hagyja az állatok számára elérhető helyen.

Ünnepi vacsora

Ha már a gyertafényes vacsoránál tartottunk, ejtsünk szót az ételről is. A finom falatok elkészítése közben ügyelni kell, hogy az esetleg lepotyogó darabokat az állatok fel ne tudják kapni. Ez persze nem könnyű feladat, hiszen a legtöbb cica és kutya számára izgalmas dolog, amikor a gazdi a konyhában serénykedik. Ám számos alapanyag kifejezetten mérgező lehet az állatok számára, különösen veszélyes például a hagyma és a fokhagyma. Csínján kell bánni a maradékokkal is, azaz ha felállnak az ünnepi asztaltól, akármennyire is szeretnének tovább lépni, más programmal foglalkozni, az asztalról el kell pakolni. A házi koszt maradéka nem az állatok számára való eledel, bár ha nagyon meg akarják kínálni őket, akkor némi nyers, fúszerezetlen zöldség vagy főtt, nem fűszerezett hús adható.

A gyertyák

Gyertya a vacsoraasztalon, rózsaszirmok és gyertya a fürdőszobában, a hálóban….Mindez végtelenül romantikus és kedves, tökéletes hangulatot varázsol egy Valentin-napi vacsorához. Ám a varázslat lehet katasztrófa is, ha valamelyik kutya vagy cica felborítja a mécseseket és gyertyákat. Mindig figyelni kell arra, hogy soha ne hagyja egyedül nyílt lánggal az állatokat, de a már eloltott mécseseket és gyertyákat is érdemes számukra elérhetetlen helyre pakolni. A biztonság kedvéért legyen kéznél poroltó készülék is.

cica piros virágokat szimatol

A csomagolóanyagok

Az ajándékokat általában szép, elegáns vagy bohókás, szerelmes, kedves csomagolásban szokták egymásnak átadni az embere, hiszen így fokozzák a meglepetés örömét. Ám a csomagolópapírok, ragasztó- és díszítő szalagok, egyéb díszek nem csak a megajándékozott szemének kellemesek, hanem az állatoknak is érdekesek. Lehet, hogy a kutya vagy a macska nem tud ellenállni a zörgő, fényes anyagnak és megrágja, esetleg le is nyeli, ez pedig bélelzáródást vagy komoly emésztési problémákat is okozhat. Az ajándék kibontása után azonnal dobja ki vagy pakolja el az összes csomagolóanyagot!

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n