Útra kelünk...

Itt a nyár, tombol a kánikula, sok család kel útra nyaralni, pihenni, wellnesezni. Sokuk fejében van kérdőjel, mi legyen a család négylábú kedvencével. Szívük szerint magukkal vinnék a kutyát, a cicát, de vajon hogyan fogadja őket a szálloda?

1. Mit mond az internet?

Az internet és a közösségi oldalak is komplett listát kínálnak olyan helyekről, ahol szívesen látják a kutyával vagy macskával érkező gazdákat, legyen szó étteremről, szállodáról vagy szabadidős programokról. Oldalunkon is tud böngészni ezek között.

2. A szabályok fontosak!

Minden szállodának van házirendje, érdemes ezt elolvasni a foglalás előtt. Megeshet, hogy beengedik az állatokat, de a házirend tiltja például, hogy felügyelet nélkül a szobában maradjanak. A többi vendég számára nem biztos, hogy élvezetes, amikor a szobában egyedül maradó, az idegen helyen ijedt, félős kutya sír, szűköl, amint a gazdái kiteszik a lábukat, akár egy vacsora, vagy strandolás, városnézés, séta erejéig. A stresszes macska szétkaparhatja a szálloda berendezését, vagy nem megfelelő helyre pisilhet.

cica nyakörvben

Persze ha tudja vállalni, hogy mindig, mindenhová magával viszi kedvencét, akkor ez a hotel is jó megoldás, ellenkező esetben keressen másikat, vagy önállóan álló vendégházat, bunaglót. Érdemes körbeérdkelődni, hogy ha nem lehet a szobában felügyelet nélkül hagyni az állatot, van-e a közelben olyan személy, aki tudja vállalni a kutya vagy a macska felügyeletét, amíg távol vannak. Persze ha a kutya vagy a cica nehezen tolerálja az idegen helyet, akkor érdemesebb felvigyázót fogadni és otthon hagyni.

3. Csak kényelmesen

Ahhoz, hogy a kutya vagy a cica minél kényelmesebben, komfortosabban érezze magát az idegen helyen, szükség lesz pár felszerelésére. Az ágya, a tálkái, a kedvenc játéka mindenképp kerüljön be a csomagba, de minden gazdi tudja, mi az, amihez nagyon ragaszkodik kedvence. Persze a nagymama fotelját nem lehet elcipelni, hiába szeret abban pihenni az állat, de a benne levő takaró, a megszokott illatokkal bekerülhet a pakkba.

4. Enni és inni kell

Az utazás mindig stresszel jár, vannak állatok, amelyek erre bélrendszeri panaszokkal reagálnak. Mindenképp vinni kell elegendő adagot a megszokott eledeléből, de jó ötlet egy-két flakon vizet is betenni, mely nem csak az utazás idejére, de egy-két napra is kitart. Semmiképp sem szabad úgy tervezni, hogy majd a célállomáson vesznek neki tápot, mert lehet, hogy pont ugyanaz a fajta nem kapható.

kutyus pórázon fut

5. Az iratok is kellenek

Amennyiben van, vigyék el magukkal a kutya vagy cica törzskönyvének egy másolatát és természetesen az oltási bizonyítványát vagy útlevelét. Sokan fotót is ragasztanak ebbe kedvencükről, ami kifejezetten jó ötlet. Érdemes az elindulás előtt ellenőriztetni a microchipet, és plusz biztosításként egy biléta is kerülhet a nyakörvre, a gazdi pontos adataival.

6. Ha baj van...

Mielőtt lefoglalná a szállodát vagy apartmant, nézze meg, van-e a közelben elérhető állatorvosi rendelő. Az sem mindegy,  milyen nyitvatartással működik ez a hely és hogyan juthat oda. Nem mindenki utazik autóval, ilyenkor meg kell oldani a rendelőbe jutást baj esetén.

7. A biztonság

Idegen helyen mindig legyen nyakörv és póráz a kutyán. A cica is megtanítható a hám és a póráz viselésére, így akár ő is vihető a kirándulásokra. Természetesen ahhoz, hogy egy cica pórázon sétáljon, időben el kell kezdeni a tanulást.

Mindenképpen kerüljön a csomagba elsősegély készlet, nem csak a gazdának, de a kutyának vagy a macskának is, és ne felejtse ki ebből a rendszeresen szedett gyógyszereket sem. Megérkezéskor a szállodai szobában nézze át, nincs-e olyan hely, ahova be tud bújni, be tud szorulni az állat, illetve nincsenek-e szétrágható, szabaodn lógó vezetékek. Ha talál ilyet, rekessze el vagy rejtse el.

cica a kocsiban biztonsági övvel bekötve

8. Több hely, több kényelem

Annak, aki állatokkal utazik, érdemesebb kicsivel nagyobb szobát foglalnia, olyat, ahol kicsivel nagyobb a tér, és nagyobb a fürdőszoba. Ez macskák esetében fontos lehet, hiszen az úti alomtálat valahol el kell helyezni, és nem biztos, hogy erre a legideálisabb hely a franciaágy melletti szőnyeg.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n