Ünnep, buli, stressz

Az ünnepek, mely lehet akár egy születésnapi buli, kerti parti, nyárbúcsúztató összejövetel, nyaralás vagy karácsony és húsvét hosszabb időszaka, csodálatos időszak arra, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz a barátokkal és a családtagokkal.

Ám az ünnepnek, az ünneplésnek van egy stresszes oldala is, amely a nem csak a kétlábú családtagokat érintheti, de a házi kedvenceket is.

A macskák és a kutyák teljes mértékben átérzik és tisztában vannak úgy örömünkkel, mint frusztrációnkkal, és úgy tűnik, jobban tudnak olvasni az érzelmeinkből, mint akár családtagjaink vagy régi, közel álló barátaink. Éppen ezért a család kutyái és macskái velünk együtt megtapasztalhatják az ünnep mindkét oldalát, azaz élvezhetik a társaságot, de stresszt és frusztrációt élhetnek át a napi rutinunkat és ezáltal az ő rutinjukat megváltoztató helyzetek miatt.

riadt kutya ül

Az ünnepi stressz okai

A napirend változásai

Egy-egy ünnep, vagy egy hosszabb ünnepi időszak bizony jelentős változást hoz a család, a gazda napirendjében. Mindebből következik, hogy kevesebb időt tölt otthon, hiszen a nagy nap előtt többet dolgozik, sokat vásárol, időt szán az előkészületekre, és így szokatlanul sokat van távol. Mikor otthon van a család, teljesen más dolgokkal foglalatoskodnak, mint az egyébként megszokott, napi teendők. Korábban kelnek, később fekszenek le, hosszabb időt töltenek a könyhában, stb.

Sokszor, főleg ha a parti hétvégére esik, vagy hosszabb ünnepi időszakra készül a család, még a hétvégi közös séták, túrák, nagy játékok is elmaradnak, akár a napi mozgás is háttérbe szorul, vagy az etetési rend felborul ilyenkor. Bizony, a kutya és a macska számára ez komoly stresszt jelent, nem beszélve arról, hogy a családtól távol töltött időben az állat gyakorta unatkozik, ilyenkor esetleg rombolni kezd, vagy szorong.

cica ágyában fekve ásít

A környezeti változások

Legyen szó akár születésnapi partiról vagy karácsonyi ünnepről, mindegyik jelentős változásokat okozhat az állat környezetében. A dekoráció, a fények nélkülözhetetlenek ilyenkor, de frusztrálóak kedvenceink számára.

A születsénapi dekoráció, a felállított kerti asztalok, a grill, a karácsonyfa, az ünnepi asztal, a csomagok és ajándékok akadályozhatják, hogy megszokott tárgyaihoz – ételes, vizes tál, fekvőhely, alomtál, játékok, macskabútor, stb. – a szokott módon hozzáférjen. Ez különösen az idősebb állatok számára frusztráló, akiknek nehezeben tudnak mozogni és manőverezni a megváltozott körülmények között.

Ha egyébként is szorongó típus az állat, akár a dekoráció is félelmet, szorongást válthat ki belőle, ráadásul az ajándékok csomagolása, az ajándékok szaga, esetleg hangja erre még  rátesz egy lapáttal.

A kutyák és macskák hallása, látása és szaglása igen kifinomult, a buli hangos zenéjét, a harsogó játékot, hangos beszélgetést, a főzés és a gyertyák erős illatát bizonyos állatok akár fenyegetésként is érzékelhetik.

Sőt, ezek a hangok, illatok és szokatlan fények még kedvenceink alvási szokásait és aktivitási szintjét is befolyásolhatják.

kínai meztelen kutya riadt szemekkel les

Váratlan látogatók

Az ünnepi összejövetelek nyomasztóak lehetnek az állatok számára. Számunkra természetes, hogy a partikon, bulikon más emberekkel beszélgetünk, sokszor akár kevéssé ismertekkel vagy ismeretlenekkel is. Ám kedvenceink védett közegben élnek, csak nagyon kevés ember veszi őket körül, általában a szűk család, és vendégségbe is alkalmanként néhány barát vagy rokon érkezik csak. Ám egy-egy ünnepi esemény, nagyobb buli azt eredményezi, hogy a házban exponenciálisan növekszik az emberek, és a kevéssé vagy egyáltalán nem ismert emberek száma.

Egy átlagos otthonban, nagyobb gyerekekkel vagy felnőttekkel élő kutya vagy macska hirtelen kisgyerekekkel, nehezen közlekedő, esetleg botot is használó idős emberekkel, vagy akár hangoskodó emberekkel körülvéve találhatja magát. Ha pedig a vendégek még kutyát vagy macskát is visznek magukkal, akkor totális számukra a káosz, hiszen ilyenkor az állatnak nem csak az ismeretlen vagy kevésbé kedvelt emberi látogatókkal kell foglalkoznia, hanem a négylábú ismeretlenekkel is, akikkel lehet, nem is jön ki.

Hogyan előzhető meg az ünnepi stressz?

Bár tény, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, de fontos, hogy az állatok napi rutinjában bekövetkező jelentős változásokat minimalizálni tudjuk, mégpedig a többi változás ellenére. Gyakorlati szempontból ez azt jelentheti, hogy segítséget kell kérni, azaz egy, a kutyát vagy a macskát jól ismerő barátot, családtagot felkérni, hogy akár az állatok etetésében, akár sétáltatásában segítsenek. Igyekezni kell az etetési időket betartani, akárcsak a napi séták és a futtatóbeli játékok időpontját.

Nem szabad elfelejteni, hogy a napi rendszeres testmozgás nagyon fontos a kutya és a macska általános egészsége szempontjából, mégis valamiért ez az első dolog, amit hajlamosak a gazdák elhalasztani, ha éppen nincs elég idejük

Ha a cica az alom mellé piszkít

Ebben az esetben az első teendő ellenőrizni a macskaalmot. Megeshet, hogy a nagy rohanásban és kapkodásban elfelejtette a gazdi kitakarítani, márpedig a cicák nagyon kényesek a tisztaságra. Ha ez rendben van, ellenőrizze a házat a macska szemszögéből. Vajon nem akadályozza valami, hogy eljusson az alomtálhoz? Nem kell átugrania, megkerülnie asztalt, díszítést, csomagokat, hogy el tudja végezni a dolgát, csak éppen a fájó ízületek miatt ez már nem olyan könnyű számára?

vörös cica takaró alá bújva fekszik, háttérben karácsonyi fények

A kutya alkalmazkodása

A kutyák könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz, ha kölyökkorban megfelelően szocializálják őket. Tehát ha az eb hozzászokott ahhoz, hogy új kutyákkal és emberekkel találkozzon, forgalomban és tömegben közlekedjen, új vagy szokatlan körülményekkel találkozzon, sokkal könyebb lesz, amikor vendégek érkeznek.

Amennyiben kölyökkorban hozzászokik a fényekhez, mozgásokhoz, hangokhoz, azaz kellően szocializálódik, később, ahogy öregszik, sokkal könnyebben elviseli ezeket a dolgokat.

Persze az idősebb, örökbefogadott kutyák szocializációja sem lehetetlen, sőt, pusztán több idő és türelem szükséges.

A vendégekre vonatkozó szabályok

A meghívott vendégeket meg lehet kérni, hogy a család kutyája vagy macskája számára ismeretlen kedvenceket ne vigyenek most látogatóba. Erre, azaz az állatok ismerkedésére és összeszoktatására más alkalmak sokkal megfelelőbbek.

Minden kisgyermeket meg kell tanítani arra, hogyan kommunikáljon az állatokkal, tehát csak olyan gyerekkel érkezzünk kutyás-macskás családhoz vendégségbe, aki tud szépen bánni az állatokkal.

A hangoskodó vendégeket vagy azokat, akik félnek vagy nem szeretik a háziállatokat, meg lehet kérni, hogy mérsékeljék hangnemüket, vagy ne menjenek abba a helyiségbe, ahol az állatok vannak.

Legyen saját helye az állatnak

Ha mindezek ellenére az állat stresszes, szorong, érdemes korlátozni a vendégekkel való találkozás, az ünnepi forgataghoz közel kerülés lehetőségét. Egyszerűen keressen egy csendes helyiséget, válassza le egy bébikapuval, és tegye ide a kutya ágyát, tálkáit, játékait. Kérje meg a vendégeket, hogy ezt a helyiséget kerüljék el, és ne tapogassák, simogassák a kutyát vagy a macskát. A cicák kifejezetten hálásak, ha alomtáljuk, eledelük egy ilyen nyugodt, védett helyen van ilyenkor.

Persze figyeljen arra, hogy a vendégség, a party hosszú órái alatt ne legyen teljesen elszigetelt az állat és szükségletei is kielégítésre kerüljenek. Az etetési és séta idejét tartsa be, és időnként valamelyik családtag menjen be hozzá megbizonyosodni, minden rendben van, és persze egy kicsit játszani, megsimogatni a kutyafejet vagy a macska pocakját. Ne feledje, hogy ha egy olyan helyiségbe száműzi a kutyát, ahol hallja a tevékenységet, de nem látja, és nem vehet részt benne, az esetleg még nagyobb szorongást okozhat.

Ha a fenti módszerek egyike sem működik, a partyk, családi ünnepek túlélésének kulcsa lehet, ha az álaltorvostól kér segítséget.

A fentiekben felsorolt esetlegeses problémák ellenére igazából a legtöbb kutya és macska kifejezetten élvezi a barátokkal és családtagokkal teli ház kínálta társaságot. Egy gazdi mindenkinél jobban ismeri kedvenceit, ő tudja a legjobban, hogy négylábú barátja mennyire képes elfogadni a bulik, ünnepek, összejövetelek körülményeit. A legfontosabb, hogy mindig legyen jelen, mindig figyeljen, és minden helyzetre azonnal reagáljon.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n