Tuti tippek tavaszra

Bizony, közeledik a tavasz! Ahogy változik az időjárás, mi is egyre gyakrabban gondolunk a közelgő Húsvétra, a tavaszi nagytakarításra, és minden egyéb, az évszakváltozás közeledtével járó feladatra. Ám ha nekiáll listát készíteni a teendőkről, a ruhák ki- és elpakolása, a tavaszi fáradtság elleni vitaminok beszerzése mellett ne feledkezzen meg kedvenceiről sem! Bizony, velük kapcsolatosan is akad pár feladat és óvintézkedés!

A kitárt ablakok

Tavasszal, a jó idő beköszöntével egyre hosszabb ideig szellőztetnek az emberek. Kitárják az ablakokat, hogy beengedjék a friss levegőt, az első taaszi napsugarakat. Míg télen vacogva álltak mellette, hogy gyorsan becsukhassák, kizárhassák a hideg levegőt egy gyors felfrissülés után, tavasszal hajlamosak kitárva hagyni. Sajnos azonban az állatok számára is vonzó a tavasz illata, és a macskák ki tudnak ugrani, de ki is eshetnek az ablakon a nagy kiváncsiságban nyújtózkodva. Bizony, láttunk már kutyát is, amelyik felugrott, mert izgalmas hangot hallott, illatot érzett, és a baleset egy pillanat alatt megtörtént. Ellenőrizze tehát, van-e rács az ablakon, esetleg egy erősebb szúnyogháló, mey vissza tudja tartani az állatokat.

macska a fán kuporog, mögötte cseresznyevirág

Száguldás

Jól esik a meleg, napsütéses időben kirándulni egyet. Kocsiba be, irány a kikapcsolódás – persze kutyával együtt.

A legtöbb eb imádja kidugni a fejét a robogó autóból, szereti, ha simogatják orrát a szélben száguldó illatok.

Ám ennek a szórakozásnak igen sok veszélye van. Egyrészt még elég hideg lehet a tavaszi szél, akkor is, ha már kezd ereje lenni a napnak. Ráadásul a szél nem csak illatokat, de törmelékeket, port és bogarakat is visz magával. Ezek a szembe, fülbe kerülve fertőzéseket és sérüléseket okozhatnak. A hirtelen fékezések következtében az állat előreeshet, de akár egy váratlan kormánymozdulat következtében kirepülhet az ablakon. Minden, az autóban utazó állatot dobozban vagy hordozó táskában kell szállítani, esetleg speciális biztonsági övvel rögzíteni a hátsó ülésen.

A tavaszi nagytakarítás

A tavaszi nagytakarítás a legtöbb háztartásban hagyományos. Megtisztítjuk az ablakokat a fűtési idényben rárakódott szennyeződésektől, eső- és hócseppek foltjaitól, kimossuk a függönyöket is. Ilyenkor fokozottan kell ügyelni kedvenceinkre, hiszen a takarítás során temérdek vegyszert használunk. Szinte minden, a takarításhoz használt szer tartalmaz olyan anyagot, ami az állatokra nézve veszélyes. Fontos elolvasni a termékek címkéjét, hogy tisztában legyünk káros hatásaikkal, és elengedhetetlen a fokozott elővigyázatosság.

Lakásfelújítás

Sokan tavaszra időzítik a lakásfelújítást, hiszen ilyenkor a festés is gyorsabban szárad, már nyitva lehet hagyni az ablakokat, ha száll a por. Ám a festékek, lakkok, a különféle oldószerek irritációt, de akár égési sérüléseket is okozhatnak az állatoknál.

Figyeljen a szögekre, csavarokra, pengékre, elektromos eszközökre is.

Mindig nagy odafigyeléssel használja ezeket a termékeket az állatok közelében, de a legjobb, ha a felújítás idejére elkülöníti az állatot.

cserépben levő kis ásót szimatol a kutya

A kerti munkák

A kert tavaszi rendezésekor használt műtrágyák, növény- és rovarirtó szerek, permetező szerek ugyan egészségesen és szép zölden tartják növényeinket, ám igencsak mérgezőek kedvenceink számára, különösen, hogy ha lenyalják, lenyelik. Ezeket a termékeket mindig jól elzárva tárolja, és használata után a címén meghatározott időtartamban tartsa távol kedvenceit a kert érintett részétől. A növényvásárláskor ne feledkezzen meg arról, hogy néhány népszerű növény, mint például a rhododendron és a azálea-félék szintén erősen mérgezőek, az álaltok számára lenyelésük akár végzetes is lehet.

Az allergia

Nem csak mi, emberek lehetünk allergiások, de kedvenceink is. Náluk is előfordulhat por-, pollen- vagy akár ételallergia is. A kutyák és macskák allergiás reakciói  lehetnek a viszketés, enyhe szipákolás és tüsszentés, de bizony előfordulhat életveszélyes anafilaxiás sok is, különösen, ha valamely rovar csípésére érzékeny az állat. Márpedig tavasszal kirajzanak a rovarok is, nem árt a csípésükre allergiás állatokra fokozottan ügyelni.

Csíp, mar, harap

Az áprilisi esőzések után érkeznek a május színes virágai, és csípős bogarai. Ne feledkezzen el a megelőzésről, különös tekintettel a bolha, kullancs és a szívférgesség elleni védekezésre.

sárga virágokkal teli mezőn sétál a kutya szimatolva

Elveszve

A melegedő időjárás lehetőséget nyújt a kirándulásokra, túrázásokra, nagy sétákra a parkban. Ne adjon esélyt arra, hogy kedvence elkóborolhasson, elveszhessen. Ilyenkor az állatokat is elbódítja a tavasz illata, a nem ivartalanított állatoknál a párzási időszak is ilyentájt jelentkezik. Az alapvető engedelmességi nevelés, a pórázon tartás, a mikrocsip, de az ivartalanítás is segít megelőzni az állat elkóborlását.

macska a fimomságokkal teli konyhaasztalon lapít

Húsvéti finomságok és dekorációk

Sokan már jó előre bevásárolnak húsvétra, hiszen az ünnepel kezdete előtt sok minden olcsóbb. Mások előre sütnek-főznek, hogy az ünnepnapokon pihenhessenek. Arra ügyeljen, hogy a virágok – köztük az oly népszerű liliom – erősen mérgező az állatok számára. Figyeljen arra, hogy a dekorációhoz használt műfű bizony műanyagból készül, ha az állat lenyeli, bélrendszeri problémákkal, de akár bélelzáródással is számolhat. Ráadásul a macskák kifejezetten szeretnek ezzel játszani, akárcsak a kis kosárkákba dugott tojásokkal, legyenek azok igaziak, vagy mű tojások. Egyik sem egészséges a számukra, ha véletlenül lenyelnek belőle darabokat. Bizony, a festékkel dekorált igazi tojások sem, ugyanis a festékanyag tartalmazhat mérgező anyagokat is. A húsvéti nyuszi, csibe és tojás formájú csokoládék ugyanolyan mérgezőek az állatok számára, mint az összes többi, ráadásul a fényes, csörgő papír is vonzó lehet, játékra ösztönzi az állatot. Játék közben pedig könnyen lecsúszik jó pár falat csoki, a papírral együtt.

Ne felejtse el, hogy bár a kicsibe, a nyuszi nagyon cuki, imádnivalóan bájos kis jószág, nem játékszer.

Ám ha nem tervezi igényeinek megfelelően tartani és felnevelni, nem akar gondoskodni róla az elkövetkező években, vállalva az ezzel járó költségeket és időráfordítást, akkor ne vegyen ilyen állatot, csak az ünnep kedvéért. Magyarázza el a gyerekeknek, hogy miért nem kaphatnak ilyen kisállatot húsvétra, és inkább vigye el őket egy állatkertbe, ahol közelről megszemlélhetik őket, jó eséllyel pedig előadást is hallhatnak a gondozóktól ezekről a fajokról.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n