Tudnivalók a koronavírusról

Összegyűjtöttünk pár lényeges kérdést, mely a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan a legtöbb felelős gazdában felmerül. Kérjük, ebben a helyzetben ön sem legyen felelőtlen, előbb tájékozódjon, csak utána cselekedjen.

  • Az állatok felelősek az emberek COVID-19 megbetegedéseiért?

Úgy tűnik, hogy a COVID-19 átvitelének útja főleg emberről emberre történik. Ugyanakkor a jelenlegi tanulmányok arra utalnak, hogy a betegség állati eredetű. A jelenleg is folyamatban levő vizsgálatok kiemelten fontosak annak megállapítására, hogy az állati eredet, beleértve az azonosítható fajokat, behatárolható legyen, valamint szükséges annak megállapítása, hogy az állattartók milyen szerepet játszanak a betegségben. A mai napig azonban nincs elegendő tudományos bizonyíték a forrás azonosításához, vagy az állati eredetű forrásból az emberre terjedésének útjának magyarázatához.

A genetikai szekvencia adataiból kiderül, hogy a COVID-19 vírus a Rhinolophus denevér (patkó denevér) populációjában keringő más CoV közeli rokonai. Nem kizárt, hogy az emberre történő átadás köztes gazdaszervezettel jár.

  • Vannak-e óvintézkedések az élő állatokkal vagy állati termékekkel kapcsolatban?

Annak ellenére, hogy a COVID-19 vírus eredete bizonytalan, a WHO által javasolt tanácsokkal összhangban, általános óvintézkedésként az élő állati vagy állati termékek piacán, állatkereskedésekben történő látogatáskor megfelelő higiéniai intézkedéseket kell alkalmazni. Ide tartozik a rendszeres kézmosás szappannal és folyóvízzel az állatok és állati termékek megérintése után, valamint a szem, az orr vagy a száj megérintésének elkerülése, továbbá a beteg állatokkal vagy romlott állati termékekkel való érintkezés elkerülése. Kerülni kell a piacon esetlegesen élő más állatokkal (például kóbor macskákkal és kutyákkal, rágcsálókkal, madarakkal, stb.) való érintkezést. Óvintézkedéseket kell tenni azokban az esetekben, amikor a boltok és a piaci létesítmények talaján vagy felületén előfordukó állati hulladékokkal vagy folyadékokkal kerülnek érintkezésbe.

sharpei kölyök nyakában sztetoszkóppal

A WHO által a fertőzés elterjedésének megakadályozására szolgáló általános ajánlások között szerepel a rendszeres kézmosás, a száj és az orr lefedése, ajánlott a könyökhajlatba történő tüsszentés és köhögés, valamint a szoros érintkezés elkerülése bárkivel, aki légúti betegség tüneteit mutatja, mint például köhögés és tüsszentés. Az általános élelmiszerbiztonsági gyakorlatnak megfelelően a nyers húst, tejet vagy állati szerveket óvatosan kell kezelni, hogy elkerüljék az esetleges keresztszennyeződést. Az egészséges állatállományból készült, alaposan főzött hús továbbra is biztonságosan fogyasztható. A WHO további ajánlásai angol nyelven itt olvashatók.

  • Mit tudunk a COVID-19 vírusról és a társállatokról?

A COVID-19 jelenlegi elterjedése az emberről emberre terjedéseredménye. A mai napig nincs bizonyíték arra, hogy a társállatok terjeszthetik a betegséget, ezért nem indokolt a társállatokkal szemben olyan intézkedések meghozatala, amelyek veszélyeztethetik az állatok jólétét.

A Hong-Kong-i hivatalos szervek arról számoltak be, hogy egy kutya pozitív tesztet mutatott a COVID-19 vírusra, miután a tulajdonosai a betegséggel fertőződtek. A valós idejű PCR-rel végzett teszt kimutatta a COVID-19 vírus genetikai anyagának jelenlétét. A kutya nem mutatta a betegség klinikai tüneteit.

Minezzel együtt nincs bizonyíték arra, hogy a kutyák szerepet játszanak ennek az emberi betegségnek a terjedésében, sem arra, hogy megbetegednének. További vizsgálatok szükségesek annak megértéséhez, hogy a különböző állatok milyen módon játszhatnak szerepet a COVID-19 vírussal való fertőződésben.

Jelenleg a társállatok szállításának, adás-vételének korlátozása nem megalapozott.

  • Milyen óvintézkedéseket kell tenni a gazdának, ha a társ- vagy más állatok szoros kapcsolatban vannak a COVID-19 gyanús vagy beteg emberekkel?

Jelenleg nincs jelentés arról, hogy társ- vagy egyéb állatok megbetegednének a COVID-19 vírussal, és jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy ezek jelentős járványügyi szerepet játszanak ebben az emberi megbetegedésben. Mivel azonban léteznek zoonózisos betegségek, továbbra is ajánlott, hogy a COVID-19-ben szenvedő emberek korlátozzák kapcsolataikat társállataikkal is, mindaddig, amíg a vírusról további információk nem állnak rendelkezésre.

gazdi kutyával az ágyábanAz állatok gondozása során az alapvető higiéniai intézkedéseket mindig be kell tartani. Ez magában foglalja a kézmosást minden esetben, amikor az állatokkal, azok ételeinek elkészítésével, vagy készleteik tálalásával foglalatoskodnak, felszereléseiket tisztítják. Kerülni kell az állatok puszilgatását, nem szabad engedni, hogy az állat nyalogassa gazdáját, és nem ajánlott az ételek megosztása sem.

Amennyiben lehetséges, a COVID-19 vírussal fertőzött betegeknek, vagy orvosi ellátás alatt álló embereknek kerülniük kell a szoros kontaktus háziállataikkal, és a család más tagjának kell gondoskodnia az állatokról. Amennyiben ez nem megoldható, akkor be kell tartania a higiéniai szabályokat, és ajánlott arcmaszkot viselnie.

  • Mi a teendő, ha a gazda COVI-19 fertőzött?

Amennyiben megfertőződött a vírussal, elsődleges feladata és felelőssége, hogy azt ne adja át másoknak. A józan ész szabályait betartva a vírus terjedése megállítható. Maradjon otthon és működjön együtt a járványügyi szervekkel, amennyiben szükséges, vesse alá magát a kórházi karanténban történő kezelésnek. Otthoni karantén esetén is csak az egészségügyi szervek által kirendelt orvosi és ápoló személyzettel találkozhat. Ilyen helyzetben vendégeket fogadni tilos! Ha megoldható, különítse el magát a család többi tagjától, viseljen arcmaszkot akkor is, ha csak állatai vannak ön körül. Mosson gyakran kezet, különösen mielőtt az arcához nyúlna, és használjon kézfertőtlenítőt. Ha köhögnie vagy tüsszögnie kell, midnen esetben használjon papírzsebkendőt, vagy köhögjön, prüszköljön a könyökhajlatába. Soha ne köhögjön, prüszköljön a levegőbe, más emberekre.

kutya gazdát nyalogat

Ugyanilyen módon viselkedjen állataival is. Mindenképpen jelezze az orvosoknak, illetve az egészségügyi szerveknek, hogy állatok élnek önnel. Különösen emelje ki, ha segítő állatról van szó. Annak ellenére, hogy nem ismert, hogy háziállatok vagy más állatok megbetegednének a COVID-19 vírustól, mégis ajánlott, hogy a betegek korlátozzák az állatokkal való érintkezést, amíg a vírussal kapcsolatosan bővebb információk nem ismertek.

gazdi kutyát sétáltat

Tehát amennyiben a vírussal megfertőződött, kérje meg a család valamely másik, egészséges tagját, hogy ő foglalkozzon az állatokkal, beleértve a sétáltatást, etetést, játékot, felszereléseik tisztántartását. Ha segítő állata van, vagy nem tudja kire bízni gondozásukat, ügyeljen a fokozott higiéniára. A gyakori kézmosás az állattal való foglalkozás előtt és után elkerülhetetlen, de emellett ügyelni kell az eledeleik higiénikus kezelésére is.

Tartózkodni kell az állat puszilgatásától, attól, hogy akár a cica, akár a kutya az ember arcához érjen. Ne prüszköljön és köhögjön az állatra, és ne adjon neki falatkákat a saját ételéből. Se tányérját, se poharát ne ossza meg az állattal, ahogy törülközőjét, párnáját se, és ne engedje, hogy az ágyban aludjon, a gazda mellett.

Ezek természetesen csak ajánlások, hiszen jelenleg nincs bizonyított ismeret arra vonatkozóan, hogy társállataink terjesztenék a vírust, vagy megbetegedést okozna náluk,

  • Mi szükséges kedvencei számára, ha ön megbetegedett?

Keressen valakit a családtagjai között, aki képes és hajlandó ellátni kedvenceit. Legyen összekészítve egy „túlélő készlet”, benne legalább két hétre elegendő eledellel, cicáknak alommal, kutyapelenkával, az állat szükséges gyógyszereivel, arra az esetre, ha kórházba kellene vonulnia.  Ne felejtse el, hogy ha házi karanténba kerül, az otthonát nem hagyhatja el, még az állat sétáltatása sem engedélyezett.

macska a kaját asztalról lop

  • Mi a teendő, ha az állatnak orvoshoz kell mennie?

Amennyiben fertőzött, minimalizálnia kell minden emberi kontaktust. Ha nem sürgősségi ellátásról van szó, akkor egyeztessen az orvossal, és jelezze, hogy majd egy későbbi időpontban viszi el az állatot.

Az éves ellenőrző vizsgálat, a rutin oltások, az ivartalanítási műtét ráér, ezekkel gyógyulása után - ha már nem tudja továbbadni a vírust - is tud foglalkozni.

Ne felejtse el, hogy egy állatorvosi rendelőben több gazda, az orvos, az asszisztensek is ott vannak, nekik át tudná adni a vírust. Ne viselkedjen felelőtlenül! Természetesen vészhelyzet esetén az állatnak is mielőbb kezelést kell kapnia, így telefonon keresse meg az állatorvost és saját orvosát, kérje segítségüket abban, hogyan, milyen módon lehetne biztonságosan eljuttatni az állatot az orvoshoz

Ajánlott cikkek