Téli veszélyek a szabadban

Télen sötétebbek a napok, hideg van, fázunk. Ám a tél nem csak lehangoló és kellemetlen tud lenni, de akár veszélyes is. Ám ha ismeri a lehetséges veszélyeket, akkor időben óvintézkedéseket tud tenni ellenük, így pedig a kutya és a cica is biztonságban és egészségben élvezheti a téli napokat.

A mérgek

Télen óhatatlanul is több, de legalábbis másféle vegyszereket használunk. Ezek java része erősen mérgező az állatok számára.

kutya fekszik a hóban

Fagyálló

A hidegebb idő beköszöntével megnövekszik a fagyálló, általában hűtőfolyadék és szélvédőmosó folyadékok használata. Sajnos előfordulhat, hogy ezek kiszivárognak az autókból, vagy a hűtőrendszer, az ablakmosó tartály feltöltésekor kicsepegnek, és az autóbehajtó vagy garázs talajára folynak. A fagyálló édes illata és íze vonzó lehet a kutyák és macskák számára, de sajnos ha csak pár cseppet is felnyalnak, komoly mérgezés, vesekárosodás lehet a vége. Éppen ezért mindig takarítson fel minden kiömlött vagy szivárgó anyagot, akkor is, ha az csak pár csepp. A fagyállót, de minden egyéb vegyszert a kutyáktól és a macskáktól elzártan kell tárolni. Érdemes megfontolni propilénglikolt tartalmazó fagyálló termékek használatát az etilénglikol tartalmú helyett, mivel ez utóbbi a mérgező összetevő.

Jégmentesítők

Havas, jeges időben az utakon sót és más fagymentesítő termékeket használnak, hogy az emberek és a járművek biztonságosan tudjanak közlekedni. Sajnos ezek a szerek nem csak hogy irritálják kedvenceink mancsát, de ha lenyalják a lábukról, akkor emésztőrendszeri problémák is jelentkezhetnek. Márpedig, ha nem óvatos és elővigyázatos a gazdi, akkor a kutya vagy a cica le fogja nyalni, hiszen marja, csípi a mancsait. Nagy mennyiségben lenyelt só vagy más jégmentesító anyag akár idegrendszeri tüneteket is okozhat, ilyenkor a mozgáskoordináció problémás lesz, de jelentkezhet remegés, vagy görcsös roham is. A só és más jégmentesítő anyagok ellen úgy tud védekezni, ha séta közben papírtörlővel időnként letörli az állat mancsait, séta után pedig alaposan megmossa, de jó megoldás lehet a kutyacipő is. A ház körül érdemes olyan természetes jégmentesítőt használni, amely nem irritálja az állatot, például jó megoldás lehet a homok vagy a hamu.

fekete-fehér cica lépked a hóban

A rágcsálóirtók

Télen nem csak az emberek és a kutyák, cicák szeretnek meleg helyre húzódni a kinti fagy elől, de a rágcsálók is. Ilyenkor az egerek, patkányok, és más kicsi rágcsálók a házak kamrájában, pincéjében keresnek meleget és persze táplálékot, ám ennek a családok annyira nem örülnek. Logikus tehát, hogy a téli hónapokban megnő a kereslet a rágcsálóirtó szerek iránt, és sok háztartásban használják ezeket. Sok ilyen termék van, ám java részük komoly veszélyeket rejt házi kedvenceink számára, hiszen ha lenyelik az egereknek vagy patkánynak szánt mérget, akkor komolyan megbetegszenek, sőt, gyakorta bele is halnak. Függetlenül attól, hogy milyen rágcsálóirtó szert használ (legyen az akár ragasztós változat), úgy kell azt kihelyezni, hogy a legügyesebb kutya vagy cica se tudja elérni, semmilyen módon.

A hideg idő

Van, aki utálja a telet és a hideget, mások számára üdítő a nyári meleg után, és szeretnék kiélvezni kedvenceikkel együtt. A téli sportok, a kirándulás a havas tájon igazán üdítő és szép tud lenni, de érdemes pár dolgora odafigyelni, az alacsony hőmérséklet és az évszak zord időjárásának potenciálisan veszélyes mellékhatásaival nem árt tisztában lenni.

Hipotermia és fagyás

Hipotermiát és fagyási sérülést okozhat a hosszan tartó hideg hőmérséklet. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyék és a cicák vastag szőrük miatt ellenállnak ezeknek a szélsőséges időjárási körülményeknek, de ez nem teljesen igaz. Ha ezek az állatok huzamos időn át hideg időjárásnak vannak kitéve, a vér a farokból, a végtagokból és fülekből elvezetődik, és a testmag felé áramlik. Ez általánosságban alacsony testhőmérsékletet, valamint ezen végtagok fagyási sérüléseit okozhatja. A kisebb kutyák, a rövidebb szőrű háziállatok és az idősebbek számára sokkal kockázatosabb a hideg idő, esetükben nagyobb a hipotermia és a fagyás veszélye. Az olyan alapbetegségek, mint a diabétesz és a vesebetegség, hajlamosabbá tehetik őket minderre, sőt, az olyan betegségek, mint az ízületi gyulladás, súlyosbodhatnak, ha hosszú időn vannak kitéve hidegnek.

Ügyelni kell tehát arra, hogy minimalizáljuk a hideg időjárásnak való kitettséget kedvenceink esetében. Ha a kutyát huzamosabb időre ki kell vinni a szabadba, mert hosszabb sétára vagy kirándulásra indulnak, érdemes megfontolni, hogy csizmát és a kabátot ad rá. Ne feledje azonban, hogy a hideg időjáráshoz jobban szokott kutyák és macskák, például az északi kutyafajták, nem igénylik sem a cipót, sem a kabátot, sőt, ha beöltöztetik őket, az túlmelegedéshez vezethet (főleg rohangálás, sportolás közben).

kutya a behavazott kerti széken áll

Érdemes gondolni arra is, hogy aki melegebb éghajlaton él, és úgy dönt, hogy akár vakáció, akár állandó költözés céljából hidegebb éghajlatra megy, a gazdival utazó kutyának vagy macskának nehézségei lehetnek a hideg időjáráshoz való alkalmazkodásban.

A búvóhely hiánya

Bár általában midnenki azt tanácsolja, hogy ha lehet, a gazdi vigye be a kutyát a házba, ezt nem midnenki tudja vagy szeretné megtenni. Vannak kutyafajták, melyek számára a benti lét egyáltalán nem kellemes, és vannak gazdák, akik házőrzés céljából tartják a kutyát, márpedig azt a lakásban nehéz megoldaniuk az ebeknek.

Persze a napjait a szabadban, kertben, udvaron töltő kutyának is szüksége van egy meleg, védett helyre, ahová be tud húzódni az időjárás viszontagságai elől, ha szükségét érzi. Egy jó kutyhaáz biztos menedék az állatnak, feltéve, hogy elég nagy ahhoz, hogy meg tudjon benne fordulni, de nem olyan hatalmas, hogy ne tudja befűteni azt a teste melegével. Érdemes szigetelt kutyaházat választani, és azt a talaj szintjétől kissé megemelve elhelyezni, így csökkenthető a hőveszteség. Kerülni kell a hőforrásokat, beleértve az elektromos melegítőket, lámpákat és fűthető párnákat vagy takarókat, mivel ezek tüzet és/vagy égési sérüléseket okozhatnak.

A szabadban levő kutyának is szüksége van friss vízre, ám mivel ez télen gyorsan befagy, gyakorta cserélni kell. Érdemes kerülni a fém tálakat, ezekben pillanatok alatt befagy a víz, de lehet olyan tálat vásárolni, amely hosszabb ideig őrzi a víz hőmérsékletét, azaz lassabban fagy be.

Azt is figyelembe kell vennie, hogy azoknak a kutyáknak, amelyek télen kint tartózkodnak, magasabb a kalóriaigényük, megeshet tehát, hogy nagyobb mennyiségű vagy másféle táplálékkal kell etetni őket. Érdemes ezzel kapcsolatban kikérni az állatorvos tanácsát.

cica hókupacból kukucskál

Az autó

Télen a kocsiban hagyni a kutyát legalább annyira veszélyes, mint amennyire a nyári kánikulában. Ha hosszabb időre ki kell szállnia az autóból és nem viheti magával a kutyát vagy a cicát, inkább hagyja otthon.

A téli hónapokban a kóbor állatokra is gondolni kell. A macskák gyakran a garázsban vagy akár egy autó motorházteteje alatt keresnek menedéket a hideg elől, ezért mindig ügyeljen arra, hogy mielőtt elindítja a járművet, kicsit ütögesse meg a motorháztetőt vagy dudáljon, és ezután várjon pár percet indulás előtt.

A jég

A jég több ok miatt is okozhat problémát.

A hó és a jég összegyűlhet a kutya talppárnái és ujjai között, és akár irritációt vagy sérülést is okozhat. A kuyták és a cicák, különösen azok, amelyek idősebbek és ízületi gyulladásban szenvednek, nehezebben tudnak járni, és akár meg is csúszhatnak a jégen, ez pedig súlyos sérülést okozhat. Ha egy állat megszökik otthonról, a hó és a jég sokkal nehezebbé teheti a visszaút „szagát”. Ezért győződjön meg arról, hogy akár a kutya, akár a cica mikrochippel van ellátva. A kutya a séta során mindig legyen pórázon, és helyezzen hangsúlyt – méretétől és fajtájától függetlenül - alapvető engedelmességi képzésére.

Közúti balesetek

A téli szezon rövidebb nappalokat és hosszabb éjszakákat hoz magával. Amikor a kutyát a sötétben sétáltatja, ügyeljen arra, hogy mindketten láthatóak legyenek mások és a járművek számára. Érdemes villogó nyakörvet, és/vagy fluoreszkáló anyagú csikkal ellátott kabátot viselnie mind a gazdinak, mind az ebnek.

A mozgás hiánya

A legtöbb ember télen sokkal lustább. A sötét, hideg napok nem igazán ösztönöznek sétára, mozgásra. Ilyenkor a kutyával megejtett nagy séták, futtatóbeli bandázások, kirándulások is elmaradnak, vagy rövidebbek lesznek. Éppen ezrét nagyon fontos, hogy a gazdi ügyeljen a kutya táplálékbevitelére, mert ugyanannyi táp a kevesebb mozgás mellett gyorsan elhízást okozhat. Az emberek többsége ösztönösen, de többet eteti ilyenkor kedvencét, pedig ez – ahogy az ő esetükben, úgy a kutyáknál – nem jó. A kalóriadúsabb táplálás csak a szabadban tartott kutyák számára előnyös.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n