Téli meleg és biztonság

Ahogy elkezd csökkenni a kinti hőmérséklet, úgy húzunk elő egye melegebb ruhákat, pulóvereket, kabátokat a szekrényből. Ám kedvenceink nem tudnak így tenni, nem tudnak több réteget magukra húzni, ha úgy érzik, fáznak. Bár az utóbbi években elkerült minket a kemény tél, azért mindig reménykedünk egy kis hóban, fehér karácsonyban, és legalább egy csipetnyi igazi télben.

Persze a különféle kutyafajták eltérő módon reagálnak a hideg időre. Gyakran figyelhető meg, hogya német juhászkutyák kedvelik az esőt, a havat, és képesek még ezt az időjárást is játéklehetőségnek felfogni. A csivavák ugyanilyen időben még a lábukat sem szívesen teszik ki a lakásból, inkább bebújnak pár takaró alá melegedni. Olyannyira utálják a hideg és nedves időjárást, hogy kölyökkutyákn még a szobatisztaság megtanult lépéseit is hajlamosak ilyenkor „elfelejteni”, mert eszük ágában sincs a nedves földre lépni odakint.

Pedig alapvetően könnyen hozzászoktatható a kutya is a hideg időjáráshoz, egyszerűen csak érdemes rá időt szánni és türelemmel tanítani.

behavazott német juhász jellegű kutya portréja

A hideg veszélyei

Azt mindannyian tudjuk, hogy a hideg időjárás komoly veszélyeket rejthet magában. Érdemes pár dologra odafigyelni, hogy ezek elkerülhetők lehessenek.

  • Jég: A vékony jég veszélyes a kutyák, de különösen a kölyökkutyák számára, akik nem figyelik, hova lépnek. Tó- vagy folyóparton sétálva fokozottan kell ügyelni, nehogy a jégre lépjen az állat, mert a vékony jég könnyen beszakadhat alattuk. Ha a kutya a jeges vízbe esik, bizony meg is fulladhat, de a kihűlés is igen esélyes. Még vastagabb, biztonságosnak tűnő jég esetén is érdemes óvatosnak lenni, mert az állat is megcsúszhat rajta, komoly sérüléseket szerezve, de a pórázon tartott kutya még a gazdájának is tud sérülést okozni ilyen helyzetben.
  • Fagyálló: Téen az autóinkat feltöltjük fagyálló folyadékkal. Ám a kutya számára ez a szer életveszélyes. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a fagyállót tartalmazó flakont biztonségos lezárva, és elzárva tartsuk, de az is, hogy minden, a talajra cseppenő cseppet azonnal és tökéletesen feltakarítsunk. Persze emellett fotnos tisztában lenni a mérgezés tüneteivel (hányás, levertség, koordinációs nehézségek, stb.) is tisztában lenni.
  • Ízületi gyulladás: Ha a kutya ízületi gyulladástól szenved, a  tünetek a hideg, nedves időben még nyilvánvalóbbá válnak. Ilyenkor feltétlenül szükséges az állatorvos által felírt gyógyszerek pontos adagolása mellett a fájó ízületek melegen tartása, a puha és meleg fekhely biztosítása.
  • Szénmonoxid: Mindig legyen óvatos, ha a kutyát a járó motoú autóban hagyja melegedni, amíg beszalad vásárolni, vagy éppen ellapátolja a havat. A nem megfelelően működő kipufogóból a szénmonoxid vissza tud áramlani az autóba, és belégzése gondot okozhat a kutya számára.

Ezek mellett persze sok egyéb dolgora is érdemes figyelni, péládul a bőr kiszáradására, arra, hogy kell-e kutyaruha, vagy éppenséggel árt vele a kutyának. A szabadban tartott kutyát számára elengedhetetlenül fontos a száraz, széltől és esőtől is védett, meleg fekhely biztosítása. Esetükben ügyelni kell arra is, hogy a vizük ne fagyjon be, mindig legyen számukra elérhető friss víz.

Szoktassa a hideghez!

A kutyát már kölyökkortól kezdve fokozatosan hozzá lehet szoktatni a kinti hideghez. A lakásban tartott kutyák persze soha nem lesznek alkalmasak arra, hogy huzamosabb időn át a szabadban tartózkodjanak a téli fagyok közepette, de ahhoz hozzá lehet őket szoktatni, hogy a rövid sétákat jól tolerálják.

A kölyökkutyák nehezebben viselik a hideget, mivel testük zsír- és izomtömege kisebb. Márpedig a zsír és az izmok fontos szerepet játszanak az anyagcserében, segítenek a szervezet melegen tartásában. A kölyökkutyák szőre sem olyan vastag vagy hosszú, hogy tökéletes védelmet nyújtson nekik, emellett a kicsi kutyák testtömege is kisebb, így sokkal kisebb a természetes hőtermelődés is.

weimari vizsla poroszkál a havas úton

A mancsok védelme

Attól függően, hol élnek, milyen a környező talaj, amin sétálnak. a kutya mancsai jégel vagy sóval, egyéb jégmentesítő anyaggal érintkezhetnek. Mind a két esetben előfordulhat sérülés. Ha huzamosabb időn át érintkezik jéggel a kutya mancsa, akkor fagyási sérülések keletkezhetnek rajta, míg a só és egyéb jégmentesítő anyagok marhatják a mancsokat, égési sérüléshez hasonló sebek alakulhatnak ki rajtuk.

Séta után mindig le kell mosni a kutya mancsait, de érdemes megvizsgálni, nem tapadtak-e jég vagy hódarabok a lábujjak közötti szőrbe. Vizsgálja meg, nem repedezettek-e a talppárnák. Ha szükséges, mancsápoló krémmel kenje be az állat tappancsait, de ha gyakorta szembesül a mancsok sérülésével, akár annak érzékenysége, akár a kinti körülmények miatt, érdemes elgondolkodni kutyacsizma vagy cipő beszerzésén.

Szőr és bőr

Télen gyakori, hogy a kutya bőre kiszárad, a szőrzet matt és fénytelen lesz, a fűtés miatt statikussá válik. Érdemes tanácsot kérni az állatorvostól, milyen táplálékkiegészítővel tud segíteni kedvencének, hogy ellensúlyozzák a bőrt és szőrt kiszárító hatásokat. Emellett egy párásító berendzés használata az egész család számára hasznos lehet.

A szőrzet a fésüléssel, kikeféléssel még statikusabbá válik, szinte repkedni fog az állat teste körül. Érdemes megpróbálni, hogy egy nedves törülözővel áttörli a kutya bundáját, mielőtt elkezdené a fésülést.

Legyen biztonságos a kinti lét

Az ázott kutya-lét nem csak kellemetlen szaggal jár, de a nedves bunda, az ücsörgés a metsző szélben drasztikusan csökkenti a test hőmérsékletét. A tiszta, rendben tartott, nem gubancos, száraz szőrzet segít megvédeni az állatot a hidegtől. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha a kertben, udvaron élő kutya számára rendelkezésre áll egy széltől és esőtől is védett kuckó.

A mostanában divatos vélekedéssel ellentétben egyáltalán nem állatkínzás kint tartani a kutyát, sőt. Vannak fajták, melyek számára sokkal inkább az a szenvedés, ha bekényszerítik őket a lakásba. Ám azt is tudni kell, hogy a szabadban élő kutyáknak is jár a biztonságos, védett hely, ahova be tudnak húzódni az eső, a havazás és a metsző szél elől.

Nem érdemes túl nagy kutyaházat beszerezni. Az ideális kutyaház akkora, hogy az állat kényelmesen fel tud benne állni és meg tud fordulni, de nem sokkal nagyobb, mint az összegömbölyödve lefekvő állat. Csak így tudja saját testhője által átmelegíteni és melegen is tartani a kuckóját a kutya. Ha nagy a kutyaház, tegyen bele egy kisebb dobozt télire, amiben jobban össze tud gömbölyödni. Fontos, hogy a ház és/vagy a doboz bélelt legyen meleg takaróval, törülközővel, sőt, az sem baj, ha többet tesz be, és hagyja, hogy az állat készítsen magának vackot belőle.

Sokan úgy gondolják, elég, ha a kinti kutya be tud menni a garázsba télire. Ha így tesz, egyrészt nagyon fontos, hogy a különféle vegyszerek – különösen a fagyálló – biztonságosan, elzárva legyenek. Nem szabad elfelejteni, hogy a helyiségen belül is szüksége van a kutyának egy biztonságos helyre, ahol lefekhet. A szél ellen hatásosan véd a garázs, de hacsak nem fűtött, egy fedett, teste által átmelegíthető alvóhelyre akkor is szüksége van. Más megoldás híján akár egy kartondoboz is jó, ebben az esetben lógasson fölé melegítő lámpát, vagy tegyen alá elektromos matracot.

két kutyaorr lóg ki a takaró alól

Előzze meg a bajokat

Mint minden esetben, télen is a megelőzés, a felkészülés a fontos. Vegye figyelembe kutyája egyéni adottságait, szükségleteit, és ezeknek megfelelően már időben teremtse meg a szükséges feltételeket, nehogy az első fagy, havazás gondot jelentsen. Mind a bent, mind pedig a kint élő kutyák esetében időben gondolni kell a téli időjárás miatti óvintézkedésekre. Szerezze be a mancsápoló termékeket, üzemelje be a párásítót és készítse elő a kinti fekhelyet.

Amint azt tapasztalja, hogy kedvence a séta során elkezdi kapkodni a mancsait, mert túl hideg számára a talaj érintése, vagy az udvari nagy játék és szaladgálás helyett inkább futna vissza a házba, ideje a téli üzzemódra váltásnak.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n