Székrekedés kölyökkutyáknál

A székrekedés a széklet gyakoriságának vagy mennyiségének tartós csökkenését, vagy erőltetett, nehéz székletürítést jelent. Amennyiben a székletürítés késík, akkor a széklet túl sokáig marad a vastagbélben, ahol a nedvesség a beleken keresztül felszívódik belőle, így végül ürítése nehézkes és fájdalmas lesz.

A székrekedéses kiskutya hosszasan guggolva erőlködik, hogy székletet ürítsen, ami nem, vagy csak hosszas idő és fájdalmak után sikerül neki. A huzamosabb időn át tartó székrekedés étvágytalanságot okoz, a kölyök elkezd fogyni, vagy a súlygyarapodás elmarad az elvárt mértéktől. Amennyiben a székrekedés krónikussá válik, bélgyulladás jelentkezhet, ennek következtében pedig a végül ürülő széklet nyálkás, vagy sötét folyadékkal kísért lesz. Ezt időnként a gazdák összetévesztik a hasmenéssel, és kissé megnyugszanak, hogy rendeződött a székrekedés problémája. Bár általában gyakrabban fordul elő székrekedés idősebb állatoknál, nem árt időben felkészülni a teendőkre.

Mitől lehet székrekedése a kölyöknek?

A székrekedés hátterében sokféle ok állhat, többek között lenyelt, idegen tárgy is okozhatja. Amellett, hogy a lenyelt tárgy akár át is szúrhatja a bél falát, vagy bélelzáródást is okozhat, a lenyelt tárgy a széklettel összeállva cementszerű elzáródást is okozhat a vastagbélben. Márpedig egy kiskutya a létező legkülönfélébb tárgyak megrágására és lenyelésére képes, a fűtől a papíron át, egészen a ruhadarbokig. Ezek mindegyike képes masszív csomóvá összeállni a bélben.

kiakutyák nyersbőr csontot rágnak

Nem megfelelő étrend

Esetenként a nem megfelelő étrend, vagy valamilyen rágófalat okoz székrekedést. A nyersbőr rágófalatok, ha túl sokat nyel le belőlük a kölyök, könnyen székrekedést okozhatnak. Amennyiben a kutya étrendje rostban szegény, a széklet kisebb mennyiségű, sűrűbb, nyúlósabb lesz, melyet az eb nehezebben ürít ki. A tiszta víz hiánya is okozhat székrekedést, a dehidratáltság mindig keméynebb székletet eredményez.

A stressz

Bizony, a stressz is hatással van a széklet állagára. Ha a kölyök hosszasan utazik akár új otthonába, akár máshová, vagy idegen környezetbe kerül, hajlamos lehet visszatartani a székletürítést, ez pedig székrekedéshez vezethet. Éppen ezért fontos, hogy a kölyök szocializációja során megtanulja, hogy különféle felületeken - füves terület, homok, aszfalt, kavics, stb.) is lehet székletet üríteni. Arra is figyelni kell, hogy stresszhelyzetben a kiskutya hajlamos lehet megtagadni az evést vagy az ivást, márpedig ez szintén székrekedést okoz, vagy a már kialakult székrekedést súlyosbítja.

Szőrápolási problémák

A nem megfelelő szőrápolás, különösen hosszúszőrű kutyák esetében, szintén okozhat székrekedést. Az olyan tömött, dús szőrű fajtáknál, mint például a pomerániai törpespicc, a macskákhoz hasonlóan kialakulhat szőrladba a gyomorban, köszönhetően a szőrzet nyalogatásának és a kihullott szőrszálak lenyelésének. Más fajtáknál a hosszú szőr a végbélnyílás körül összefilcesedik, abba a széklet beleragad, ez pedig a végbél gyulladásához, ezáltal fájdalmas székletürítéshez vezet. Emiatt nagyon fontos, hogy a gazda a kölyök általános átvizsgálásakor, amikor a füleket, szemeket, fogakat, stb. ellenőrzi, a végbél tájékára is fordítson figyelmet.

kiskutya rongyot rágcsál

Székrekedés idősebb kutyáknál

A kölyökkutyák esetében felsorolt okok felnőtt ebeknél is okozhatnak székekedést, és ezeken kívül még jó pár.

  • Nem ivartalanított kanoknál jelentkezhet prosztatgyulladás, melynek során a prosztata megduzzad és a kismedencei régióban akadályozza a vastagbél működését.
  • A prosztata, a végbél vagy a perianalis régió daganatai szintén székrekedést okozhatnak.
  • A székrekedés lehet vese- vagy cukorbetegség tünete is. Mind a két probléma esetén a vizeletürítés fokozott, ez pedig a vastagbelet vízvisszatartásra készteti, emiatt a széklet szárazabb lesz, és kialakulhat székrekedés.
  • Idősebb kutyák a gyenge hasi izmok, a csökkent testmozgás vagy a helytelen étrend, esetleg ezek kombinációja miatt gyakrabban szenvednek székrekedéstől.

A kezelés lehetőségei

Amennyiben a kiskutya már két napja nem ürített székletet, vagy erőlködik, fájdalmasan sír vagy nüszög székletürítés közben, mindenképp keresse fel vele az állatorvost. Az orvos feltehetőleg először megvizsgálja, nem húgyőti fertőzés okozza-e a tüneteket, melyek a két probléma esetén hasonlóak lehetnek. Lehet, hogy kér székletmintát, hogy azt laboratóriumban megvizsgáltassa.

A hashajtó gyógyszerek lehet, hogy segítenek, de nem szabad elfelejteni, hogy a humán gyógyszerek sok esetben veszélyesek a kutyák számára, tehát csak olyan terméket adjon be a kiskutyának, amit az orvos ajánl. Még ebben az esetben is ügyelni kell, mert a túl gyakori hashajtó használat a vastagbél károsodását okozhatja.

Lehet, hogy az orvos beöntést alkalmaz, vagy valamilyen kúpot használ a probléma megoldására. Megesik, hogy az orvosnak kell segítenie, hogy a kiskutya ki tudja üríteni a beleit, ennek során szükség van a gazdára, hogy megnyugtassa a kölyköt. Ezekkel a beavatkozásokkal nem érdemes otthon próbálkozni, mert fájdalmasak lehetnek a kutya számára, a nem szakszerű kivitelezés pedig további problémákat okozhat. Márpedig ha valami fájdalmas a kutya számára, akkor akár haraphat is.

állatorvos sztetószkóppal vizsgálja a tacskót

Otthoni gyógymódok

Ahhoz, hogy a székrekedés kezelése hatékony legyen, először a kiválétó okot kell kideríteni. Fontos, hogy az étrend 7-13 százalékban tartalmazzon rostot, erről a táp címkéjén tud bizonyosságot szerezni. Lényeges, hogy mindig álljon elegendő friss víz a kutya rendelkezésére, és figyelni kell, eleget iszik-e. Ugyanígy fontos, hogy eleget mozogjon az állat. A több alkalommal megejtett 20 perces séta már sokat segít a hekyzet javításán, de érdemes a játékidőt is kissé megnövelni. Persze mindezek mellett még érdemes más praktikákat is kipróbálni:

  • Természetes rostok adagolása az étrendhez: Egyes gabonafélék mellett a tök kifejezetten jó rostforrás, ráadásul ez utóbbi ízét kifejezetten kedvelik a kutyák. Akár rendszeresen is adható rostforrás lehet a kutya étrendjében, kisebb ebeknek ½, nagyobbaknak akár 2 teáskanálnyi tök püré is hozzákeverhető a napi ételadaghoz. Persze naponta nem lehet egy tököt felvágni, hogy 1-2 kanálnyit a kutyának adhasson belőle, szóval a cél érdekében érdemes kiadagolni, és akár le is fagyasztani előre.
  • Egészséges rágófalatok.  Nagyon sok kutya szereti a zöldségek ízét. Számukra jó megoldás lehet, ha a klasszikus jutalomfalatok helyett felaprított zöldséget – sárgarépa, zeller – használ. A zöldségekben található rost és nedvességtartalom természetes úton segít a székrekedés kezelésében, nem mellékesen pedig a nyers zöldség rágcsálása a ölyökkutya rágási igényeit is kielégíti. Soha ne adjon a kölyöknek csontot, és nyersbőr rágófalatot is csak akkor, ha valóban rágja, és nem nyeli le őket.

A székrekedés megelőzése

A székrekedés megelőzése érdekében a megfelelő, rostban gazdag táplálásra, a rendszeres vízfogyasztásra és az elegendő mozgásra kell helyezni a hangsúlyt, hiszen ezek mindegyike elősegíti a megfelelő emésztést. Emellett ügyelni arra, hogy a kiskutya ne tudjon lenyelni különféle tárgyakat, rágási igényének kielégítését és jutalmazását pedig egészséges falatokkal célszerű megoldani.  Fontos a rendszeres ellenőrzés, nem kihagyva a végbél tájékát sem, valamint a rendszeres és alapos kozmetika.

Ajánlott cikkek