Segítség! Mindenhová követ a kutyám!

Ugye, ismerős a helyzet, hogy szeretne elmenni zuhanyozni, a mosdóba, a kertbe, és a kutya mindenhová követi? Ha hagyná, még a zuhany alá is bemászna, ül a mosdó ajtaja előtt és vár, rosszabb esetben sír, a kertben lépni nem tud tőle. Követi, mint az árnyék, akárhová is megy.

Úgy tűnik, sok kutya követi előszeretettel a gazdáját, mintha szeretné ezt a programot, vagy akár szükségnek tekintené. De mi lehet ennek az oka? Érdeklődés? Szeretet és ragaszkodás? Netalán szorongás vagy a bizalom hiánya?

Miért követik a kutyák mindenhová a gazdájukat?

A gazdák, habitusuktól és a követés gyakoriságától függően kedvesnek, vagy akár idegesítőnek is találhatják kedvencük ezen szokását. Akárhogy is érez, azt azért mindig érdemes megvizsgálni, miért cselekszik így a kutya.

kutya fut a gazdi után

Társaság

Évszázadok óta tenyésztik az emberek a kutyákat azért, hogy mellettük legyenek, részt vegyenek mindennapi életükben, munkájukban, tevékenységükben. Az a tény, hogy a kutya a nap legnagyobb részét egyedül tölti, mert a gazda távol van, a munkahelyén, egészen új dolog a számukra. És mivel a kutya igencsak társas lény, folyamatosan motivált arra, hogy amint a gazdi elérhető közelségben van, akkor mellette legyen.

Unalom

Sok kutya nem mozog eleget, nem mozog közel sem annyit, amennyire szüksége lenne a mentális és fizikai fáradtsághoz. Ez pedig oda vezet, hogy követi a gazdát mindenhová, miközben keresi, mit is csinálhatna, mivel köthetné le magát. Ha ilyenkor ad a kutyának egy rágójátékot, akkor abbahagyja a követést? Amennyiben igen, akkor szimplán unatkozott.

Ki nem elégített szükségletek

Ha a kutya már jó ideje nem volt sétálni, lehet, azért tapad a gazdája, hogy jelezze, ideje kivinni a szükségét végezni, vagy csak futni egy jót. Sok kutya akkor válik kifejezetten ragaszkodóvá, ha nem érzi jól magát a bőrében, vagy valamilyen módon segítségre szorul. Próbálja meg kivinni, és figyelje, tényleg ez volt-e az ok.

kutya fut a gazdi mellett

A bizalom hiánya vagy szorongás

Vannak kutyák, melyek kifejezetten idegessé válnak, ha kicsit is egyedül maradnak. Ez bizony a szeparációs szorongás tünete lehet. Mások egyszerűen csak aggódnak minden miatt, és ezért árnyékként tapadnak a gazdára. A számukra aggasztó körülmények (pl. vihar, tűzijáték, buli a szomszédban, stb.) idején ez még fokozottabban teszik.

Érdemes figyelni a kutya viselkedését, amikor a gazdát követi, így megállapíthatja, hogy vajon a félelem váltja-e ki belőlük ezt a viselkedést, vagy valamilyen más dolog. Az a kutya, amelyik fél, hátracsapja a füleit, a szemei tágra nyílnak, liheg, és kifejezetten feszültté válik, ha úgy érzi, a gazdi távozni készül. Az igazán szorongó kutyák nem hajlandók egyetlen jutalomfalatot sem megenni, de játszani sem addig, amíg a gazda nincs újra a közelükben.

Megerősítés

Lehet, hogy az eb csak azért követi a gazdát, mert ő minden jó dolgok forrása. Ha rendszeresen pozitív dolgokkal jutalmazza a kutyát, legyen az simogatás vagy jutalomfalat, bizony lehet, hogy a kutya azért követi még a vécére is, mert jó embernek tartja. Tekintse ezt bóknak, elismerésnek.

Fajta jellegzetessége

Egyes fajták sokkal inkább hajlamosak a követésre, mint mások. Ilyenek a terelőkutyák, mint a border collie, a sheltie, és egyes őrző-védő fajták, mint a pireneusi masztiff és a német juhászkutya. Az emberek évezredeken át arra tenyésztették ezeket a fajtákat, hogy az állatállomány tereljék, őrizzék. Ma, amikor nem él velünk együtt több száz birka, vagy más állat, hát a gazdát és a családot követik, és bizony, esetenként akár terelgetik is.

kutya a gazdi lába mellett megy és nézi

Probléma lehet-e, hogy követ a kutya?

Alapvetően nem probléma, hogy a kutya követi a gazdáját. Két fő kivétel van ez alól a szabály alól: ha idegesítőnek találja, vagy ha a kutyája valóban szorong az egyedüllét miatt. Nagy a különbség aközött, hogy a kutya szereti a gazdi társaságát, vagy ha a kutya utál egyedül lenni.

Próbálja meg az ebet bébikapuval elrekeszteni, vagy pórázra venni, és az ajtóhoz kikötni, míg egy (valóban) rövid időre kimegy a helyiségből. Ha a kutya rendszeresen követi a fürdőszobába, akkor most zárja ki onnan, míg elvégzi a dolgát. Amennyiben a kutya ideges lesz ezekben a helyzetekben, akkor bizony dolgozni kell a helyzeten.

Az sem baj, ha beismeri, hogy a kutya árnyékként való követése kissé idegesítő. Nem kell ezt sem titkolni, sem szégyellni. Mindannyian szeretjük a kutyáinkat, de nekünk is szükségünk van egy kis személyes térre, magánszférára. A megoldás pedig egyszerű: meg kell tanítani a kutyának, hogyan viselkedjen, azaz le kell szoktatni az állandó követésről.

Hogyan szoktassuk le a kutyát a követésről?

Ha eldöntötte, hogy elég volt kutyája állandó, árnyékként való követéséből, nem olyan nehéz megoldani a helyzetet. Egyszerűen kínáljon neki más opciót, más elfoglaltságot.

A feladat az, hogy növelni kell az állat függetlenségét, ennek pedig jó módja, ha megtanítja neki, hogyan feküldjön nyugodtan az ágyán vagy egy takarón. Számos módszer célravezető lehet ennek tanítására, az alapvető engedelmességi oktatások keretében elsajátítható az ehhez kapcsolódó parancsszavak tanítása.

Ha a kutya már ismeri ezeket, és sikeresen használják is a parancsszavakat, vegyen egy új takarót vagy ágyat az ebnek, és kérje meg, feküdjön rá. Ahányszor csak sikerül a feladat végrehajtása, jutalmazza meg a kutyát.  Persze csak akkor lehet a végeredmény is sikeres, ha idővel, amikor már megy a takaróra fektetés, beiktat pár zavaró tényezőt is. A cél addig eljutni, hogy amikor a mosdóba igyekszik, a takaróra tudja fektetni a kutyát, és ő ne ugorjon fel azonnal, követve a gazdát.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban