Őszi mérgek

Ősszel, amikor elkezdenek hullani a falevelek, és a nap melege már nem annyira égető, sok gazda indul kirándulásra kedvencével. Az ősz szépséges színei, a kellemesebb időjárás vonzó programokra ad lehetőséget. De mint minden évszak, ez is tartogat veszélyeket.

A leggyakoribb fenyegetésekkel persze minden gyakorlott gazdi tisztában van. Tudják, hogy a csokoládé tilos a kutyáknak, ismerik a Halloween ünnephez kötődő dolgok veszélyeit, ám mindig van olyan hétköznapi dolog, amely esetében a „veszély” szó meg sem fordul a fejükben.

Veszélyes őszi virágok

A fotósok kedvenc témái közé tartoznak az őszi falevelek, virágok. A színek csodálatosak, valóban megörökítésre érdemesek. Nagyon sok ember szereti a szépséges őszi virágokat az otthonában is, hiszen hangulatos díszei a lakásnak.

Ezek egyike a változatos színekben előforduló krizantém, melynek sárga, narancssárga, vörös változata csokorba kötve meseszép.

Ám amilyen szép a krizantém, annyira veszélyes is az állatokra, ugyanis a krizantémok piretrineket tartalmaznak. Ez ugyanazok a hatóanyagok, amelyeket számos kutya bolha- és kullancs megelőző termékben használnak, és a növényben jóval kisebb koncentrációban található meg, ennek ellenére lenyelve komoly gondokat okozhatnak.

apró csivava hever az avarban

Ám ha az állat lenyeli a növényt, hányás, hasmenés és étvágytalanság jelentkezhet. Nagyobb mennyiség esetén akár neurológiai tünetek is jelentkezhetnek, mint például ataxia és koordinációzavar.

A macskák különösen érzékenyek a piretroid toxicitásra.

Azt – remélhetőleg – minden gazda tudja, hogy a kutyák bolha- és kullancsirtó szereit tilos macskákon használni, de azt már kevesebben tudják, hogy ez a cicák számára veszélyes anyag a krizantémban is megtlaálható, még ha kisebb koncentrációban is.

Azok a gonosz gombák

Az esőben, párában gazdag őszi hónapokban a gombák bizony gombamód szaporodnak. Egy-egy erdei séta során számtalan érdekes, különleges gombát láthatunk, de sokszor a kertben, az udvaron is megjelennek a kalapos növények.

Azt, hogy a leszedett gombát fogyasztás előtt meg kell vizsgáltatni gombaszakértővel, remélhetőleg mindenki tudja. Sok ártalmatlannak tűnő gombafaj kifejezetten mérgező. Éppen ezért a séta, a kerti játék során ügyelni kell arra, nehogy a kutya gombát egyen, hiszen nem tudhatjuk, hogy a számára vonzó illatú kalapos vajon mennyire ártalmatlan.

kicsi kutya boldogan ugrál az avarban

A legmérgezőbb gombák amanitin toxinokat tartalmaznak. Lenyelés után ezek a gyomor -bélrendszeri mellékhatásokat, például hányást és hasmenést okoznak, majd a kutya rendben lesz, jól érzi magát, legalábbi látszólag. Ugyanis az amantinok hepatotoxikusak és májelégtelenséget, sok esetben pedig halált is okozhatnak 36-48 órával a lenyelés után, amikor már úgy tűnik, minden rendben van.

A varázslatos ősz tehát sokféle veszélyt rejt magában. Még ha úgy is érzi, nincs semmiféle veszély, amely kutyáját vagy a cicát fenyegetné, olvassa el korábbi cikkeinket a témában, hogy biztosan készen álljon a bajok megelőzésére.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n