Őszi kalandozások kutyával

Az ősz igen kedvelt időszak az utazásra, hiszen sokfele még kellemes, nyárias idő van, és a vénasszonyok nyara is ideális a pihenésre. Kedvencét sok gazda családtagnak tekinti, és akkor sem hagyja otthon, ha kirándulni, nyaralni, pihenni indul, akár messzebb tájakra is.

Évente több millió kisállat utazik gazdájával, szerte a világban, akár autóval, vonattal, busszal vagy repülőgéppel. A szomszéd városba, országon belüli nyaralóhelyekre is fel kell készülni, hát még ha messzebb vidékre, külföldre indul az ember. A felkészülés pedig nem csak a saját felszerelései tárgyakra és dokumentumokra vonatkozik, hanem bizony az eb holmijaira, papírjaira is.

Repülővel, kutyával

  • A műanyag szállítóbox a legfontosabb, nélkülözhetetlen kellék a repülős utakhoz. Sajnos, általában 15 kg súlynál nehezebb kutya esetében a légitársaságok nem engedik, hogy az eb az utastérben utazzon, együtt a gazdával, de kisebb kutyáknál is előfordulhat, hogy a csomagtérbe „száműzik” őket, ha nagyon tele van a gép. Sőt, minden légitársaságnál van egy limit, hogy egy járaton összesen hány állat utazhat, tehát érdemes időben lefoglalni az eb jegyét. Nem mindegy, hogy milyen a boksz, amiben az állat utazik. Egyrészt erre vonatkozóan is szigorú szabályai vannak a légitársaságnak, tehát célszerű előzetesen, még a vásárlás előtt érdeklődni, másrészt mindenképp olyat kell választani, amiben a kutya kényelmesen tud utazni.

kutya bőröndökön fekszik

  • A szállítóboxon jól rögzítve fel kell tüntetni a gazda nevét, telefonszámát, otthoni és célállomásbeli címét, emellett az állat nevét, fajtáját, esetleges egészségügyi szükségleteit. Érdemes egy vízhatlan tasakban a boxra rögzíteni az oltási igazolvány/állatútlevél, és ha szükséges, az állatorvosi igazolás fénymásolatát. Az eredeti példányokat soha ne adja ki a kezéből!
  • Próbáljon olyan járatot keresni, amellyel átszállás nélkül eléri az úticélját. Az állatok számára eléggé megterhelő, ha többször is órákat kell várakozniuk a cargoban, dobozba zárva.
  • Ne nyugtatózza be az állatot. Lehet, hogy semmi baj nem történik, de a nyugtató mellékhatásaként akár szív- és légzőszervi probléma is jelentkezhet az utazás során, márpedig ezt a csomagtérben senki nem fogja időben észlelni.  Ráadásul az egyensúlyérzék is csökkenhet a nyugtatók hatására, márpedig a repülés során, a dobozban dől-borul a kutya egy-egy légörvénynél, ha nem tudja kontrollálni mozdulatait.
  • Mindig, minden repülés előtt ellenőrizze, hogy az adott légitársaságnak milyen szabályai vannak a kisállatokkal történő utazásra. Lehet, hogy rutinos már a repülésben, de egyrészt a szabályok változhatnak, másrészt nem pontosan, betűről betűre ugyanazok az előírások minden egyes légitársaságnál.

Országúton az ebbel

  • Egyetlen állat sem utazhat szabadon a kocsiban. Vagy bizonsági övvel kell rögzíteni, vagy szállítóboxban elhelyezni az autóban. Sok kutya izgatott, vagy akár ideges lesz útközben, ilyenkor a reakciói kiszámíthatatlanok. Ha ugrál, ne adj’ Isten harap, odakap ijedtében, izgalmában, az az utasok biztonságát is veszélyezteti.
  • Csomagoljon az útra külön vizet, eledelt, tálkát, és egy másik csomagba a nyaralás időtartamára is pakoljon a megszokott tápból. Az úti csomag legyen könnyen elérhető helyen, hogy megálláskor meg tudja itatni, ha szükséges etetni. Lehet kapni nagyon praktikus, összecsukható utazótálakat, ezek akár egy egynapos kirándulásnál is jó szolgálatot tehetnek.

pici fehér bulldog piros kocsiból néz ki

  • Fontos a megállás. Az embereknek is szükségük van pihenésre, hogy kinyújtóztassák lábaikat, de a kutyáknak is kell a mozgás. Tehát ha a gazdi képes is levezetni akár 8-10 órát egyhuzamban, akkor is meg kell állni 3-4 óránként egy pihenőre. Tartsa elérhető helyen a pórázt,  minden megállásnál sétáltassa meg az ebet, és adjon neki egy kis vizet.
  • Vigye magával az állat kedvenc játékait is, ezekből egyet tegyen be mellé a dobozba, vagy ha biztonsági övvel rögzítette, az ülésre. A kedvenc játék illata biztonságérzetet ad, és akár jó unaloműző is lehet az út során.

A szállás

gazdi kutyával és bőrönddel csekkol be a szállodában

  • Hosszú út után megérkezve mindenki szeretne egy kicsit pihenni. Egy kutya számára is szokatlan dolog ismeretlen, idegen helyen aludni. Ha nem megoldható, hogy magukkal vigyék az eb ágyát, például mert repülőn utaztak, jó megoldás lehet egy utazó ágy beszerzése, ami picire összecsomagolható, és már otthon „megtölthető” az eb szagával, hogy még komfortosabb legyen. Amennyiben ez sem megoldás, egy otthonról elhozott, megszokott takaró vagy törülköző is jó szolgálatot tehet, és az talán tényleg befér a csomagba.
  • Sok kutya jobban kedveli a box vagy egy mobil kennel biztonságát. Ha szeret a szállítóboxban aludni, az kész főnyeremény, hiszen rögtön két funkciót is ellát az alkalmatosság. Egyrészt biztonságot ad az utazás alatt, másrészt kényelmes alvóhelyet a szálláson. Mobil kennelekből is kapható utazáshoz használható változat, érdemes körülnézni a webáruházakban.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n