Nyolc téli növény, amely nem biztonságos a kutyák számára

Nyolc téli növény, amely nem biztonságos a kutyák számára

A téli időszakban, amikor a fák eldobják leveleiket és a kerti virágok is téli álomba merülnek, az emberek előszeretettel visznek egy kis színt, tavaszt, vidámságot az otthonaikba. Virágokkal, növényekkel teszik hangulatossá az ünnepi lakást. Sokszor azonban nem gondolnak arra, hogy a szépséges, színpompás növény igazi időzített bomba kutyájuk számára.

Sokat foglalkoznak a gazdik a kinti veszélyekkel, akár a tél veszélyeivel is. Legtöbbjük szinte mindent tud arról, hogyan óvja kedvencét a hidegben, hóban, fagyban, tisztában vannak a fagyálló folyadék okozta problémákkal, és azt gondolják, ha becsüukták a bejárati ajtót, a kutya máris biztonságban van. Pedig a lakásban ugyanúgy leselkednek rájuk veszélyek, melyeket kölyökkortól igyekszik minden gazda elhárítani, és megtanítani a kutyának, mit nem szabad. Ám valahogy a növényekre kevesen gondolnak.

Pedig érdemes átnézni, melyik szépséges, illatos növények azok, amelyek komoly veszélyt és melyek azok, amelyek kisebb problémát jelenthetnek a kutyára az otthon biztonságában. Ha mégis úgy dönt, nem tud e növények nélkül élni, az általa okozott betegségek elolvasása után fontolja meg, hogy az eb által el nem érhető helyre teszi.

Amarillisz

Az amarillisz csodálatosan szép virág, a rikító színkalavalkád minden otthon dísze lehet. Karácsony táján főleg a hatalmas, piros virágú amarilliszek a népszerűek. Ám nem árt tudni, hogy ez a növén a hagymájától az utolsó leveléig, de még a virága is mérgező, ám úgy tartják, a hagymája a legmérgezőbb.

Sajnos az Amaryllis olyan toxikus anyagokat tartalmaz, mint a likorin, mely lenyelve fokozott nyálképződéshez, hányáshoz, hasmenéshez, étvágytalansághoz, hasi fájdalmakhoz, letargiához és remegéshez vezethet.

Ha beváráslóközpontban, külföldről származó növényt vásárol, még az alábbi nevekkel találkozhat a csomagolásán: Cape Belladonna; Belladonna; Saint Joseph Lily.

amarilliszamarillisz

Karácsonyi kaktusz

A Zygocactus truncatus tudományos nevű növény igazán az ünnepi időszakban népszerű, mivel ekkor virágzik. Maga a növény nem mérgező a kutyák számára, és hát valljuk be, elég kevés kutya van, amelyik megbirkózna a szúrós növénnyel. Ám ha leesik róla egy kis darab, és az eb elkapja játszani, megrágcsálja, esetleg lenyeli, akkor a rostos növényi anyag komoly bélirritációt okozhat nála, mely hányással, hasmenéssel jár.

karácsonyi kaktusz virága

Nárcisz

Az ünnep táján sok ember kap ajándékba nárciszt, akár cserepes kivitelben, akár vágott díszként. Ám ez a növény a hagymájától a legkisebb sziromig minden egyes részében mérgező, bár tény, hogy a hagyma a legveszélyesebb. Ha a kutya kiássa és megrágja, megeszi a hagymákat,, az abban található méreganyagok hányást, hasmenés és rohamokat idézhetnek elő náluk, hosszú távú hatása pedig akár komoly veseelégtelenség is lehet..

Magyal

Ez a növény kültéri és beltéri díszítéshez igen népszerű, hiszen apró bogyói szépségesek. A bogyók toxicitása alacsony, ám a növény hegyes, szúrós levelei könnyen sérülést okozhatnak, míg a szár erősen mérgező. A magyal szapponin nevű szappanszerű vegyületet tartalmaz, mely lenyelve, lenyalva súlyos gyomorpanaszokat okozhat.

magyal

Fagyöngy

Bár a legtöbb országban kapcsolódnak hagyományok és legendák a fagyöngyhöz, legtöbben az angolszász változatot ismerik. Eszerint aki fagyöngy alatt ad csókot kedvesének, annak szerelme örökké tart. E szép hagyomány miatt egyre több otthon dísze ez a növény. Rossz hír a kutyás családok számára, hogy a fagyöngy számos, a kutyák számára mérgező anyagot tartalmaz, beleértve a toxalbumint és a faratoxin-viszkumint.

Ha a kutya akár a bogyókat, akár a leveleket megrágja, megeszi, igen hamar hányás, hasmenés, alacsony vérnyomás és szívritmus, légzési nehézség és neiurológiai problémák jelentkeznek nála.

Ha mégis ragaszkodik a fagyöngyhöz, mindenképp elég magasra tegye ahhoz, hogy a kutya ne érhesse el, és rögzítse biztonságosan, hogy ne tudjon leesni.

Fenyőfa

Egyre többen vásárolnak élő fenyőt az ünnepre, amit aztán később kiültetnek a kertbe. Sajnos azonban jó néhány fenyőféle mérgező lehet a kutya számára, és bizony nem csak benn, de majd később, kinn is.

Ám még a nem mérgező fenyők is okozhatnak problémát. A lenyelt tűlevelek miatt minden évben több kutyát kezelnek az állatorvosok, de a cserepes fenyő öntözésére használt tápoldatok, vagy a vágott fenyők alá öntött, a hosszabb frissességet célzó, vegyszeres vizek is veszélyesek lehetnek az eb számára.

Bár szerencsére nálunk ezek a fajták ritkák, de – a teljesség igénye nélkül – az ausztrál, a norfolki és a norfolki szigeti fenyőt érdemes kerülni, ha valaki kutyát tart.

mikulásvirág

Mikulásvirág

Bár a közhiedelem szerint a Mikulásvirág veszélyes, az igazság az, hogy talán e listában ez a legkevésbé veszélyes növény. Bár a növény nedve lenyelve hányást és hasmenést okozhat, de nem jár ennél komolyabb veszéllyel. Ezzel együtt érdemes a növényt az eb által el nem érhető helyen tartani.

Akár sikerül elcsípnie a pillanatot, amikor az eb valamilyen mérgező növényt rágcsál, akár csak a nyomokkal találkozik, vagy a tüneteket észleli, érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni vele. Vigye magával a növényt, hogy az orvos tudja, milyen típusú mérgezéssel áll szemben.

Ajánlott cikkek