Nyári veszélyek

Az úgynevezett szezonális betegségek elsősorban a téli és nyári, extrém időjárási körülmények között jelentkeznek. Ahhoz, hogy nyáron is biztonságban tudhassa kedvencét, érdemes tisztában lenni azzal, milyen veszélyek fenyegetik, és ezeket hogyan előzheti meg.

A nyári napok sok közös programra adnak lehetőséget. Lehet menni kempingezni, túrázni, úszni, evezni, stb. Ugyanakkor ezek az önfeledt és boldog programok egy csomó veszélyt is rejtenek magukban: a kiszáradás, napégés veszélye mellett akár hőgutát is kaphat az állat, vagy szezonális allergia keseríti mindennapjait.

basset hound sétál a folyóparton

A hat leggyakoribb nyári veszély

  1. Kiszáradás
    A meleg nyári napokon kiemelt fontosságú, hogy mindig legyen friss, tiszta víz a kutya előtt. Extrém melegben kínáljon kedvencének jeges finomságokat: fagyasszon le a jégkocka tartóban húslevest vagy finom joghurtot. Kínáljon inkább konzerveledelt kedvencének, annak víztartalma miatt.
     
  2. Talpégés
    A nyári napsütés átforrósítja az aszfaltot, a járda, az utca köve égeti a kutya mancsait. Ha el szeretné kerülni, hogy a talppárnák megperzselődjenek, sétáltassa kedvencét a hűvösebb reggeli és késő esti órákban, amikor már lehűlt a levegő. Amennyiben napközben kell sétára indulniuk, húzzon kutyacipőt az eb lábaira. Mindig tegye a kezét egy fél percre az aszfaltra. Ha úgy érzi, égeti a tenyerét, biztos lehet abban, hogy a kutya lábát is égetni fogja.
     
  3. Élősködők
    A nyár a bolhák és a kullancsok kedvelt időszaka, de ilyenkor érzik jól magukat a szúnyogok is. Ezek az élősködők azonban igencsak zavarják a kutyákat, ráadásul a kellemetlenség mellett akár veszélyes betegség okozói is lehetnek. Érdemes ügyelni arra, hogy a kutya megfelelő, prémium táppal való etetése erősítse immunrendszerét, hiszen már ezáltal is nő ellenálló képessége az élősködőkkel szemben. Mindemellett fontos a megelőző kezelés, akár bolhanyakörvvel, spray használatával, de a legjobb és legsokoldalúbb termék e célra a spot-on készítmények családja.
    vizes kutya rázza magát
  4. Hőguta
    A hőguta bizony igen komoly veszélyt jelent, legrosszabb esetben végzetes kimenetelű. A megelőzés szempontjából nagyon fontos, hogy nagy melegben ne mozgassa a kutyát, azaz a legmelegebb, déli órákban semmiképp se engedje a nagy játékot, a rohangálást. Célszerű a hajnali vagy a késő esti órákat rászánni a szükséges nagy futásokra, hosszabb utakra. Szintén fontos a megfelelő hidratálás és az, hogy mindig legyen elérhető, hűvös hely, ahol el tud pihenni a kutya. Minden évben szükséges hangsúlyozni, hogy a kutyát még akkor sem szabad a lezárt autóban hagyni, ha nem tűnik extrém melegnek a kinti hőmérséklet, ugyanis a kocsi pillanatok alatt képes felforrósodni, még akkor is, ha az ablakok résnyire nyitva vannak hagyva. Ha mégis a kocsiban kell hagynia kedvencét, csak akkor tegye, ha valaki ott tud maradni vele, és folyamatos megy a légkondicionálás.
     
  5. Leptospirosis
    A leptospirosis a testnedvekben és szövetekben koncentrálódik, egyik állatról a másikra direkt úton kerül, azaz akár harapással vagy indirekt módon, például közös vizes tál használatával. Az állóvizek gyakori forrásai a fertőzésnek. Maga a leptospirosis maradandó betegséget, kezelés nélkül pedig akár halált is okozhat. Leggyakoribb tünetei a láz, hányás, remegés, levertség, étvágytalanság, izomgyengeség, fokozott vízivás. A tünetek jelentkezése esetén azonnal állatorvoshoz kell fordulni. Megelőzhető a baj védőoltással, ezért mindenképp beszéljen az állatorvossal.
     
  6. Szezonális allergia
    Lehet, hogy kedvence allergiás egy vagy több szezonális dologra, például bolhacsípésre, fűfélékre, növényekre vagy akár a penészre. Amennyiben úgy gondolja, kutyája allergiától szenved, azt látja, hogy vakaródzik, a szőre kihullott, feltétlenül keresse fel az állatorvost.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n