Nem akarja, mégis bántja?

Tudjuk, a legtöbb gazdi  feltétel nélkül szereti kedvencét, gondoskodik róla, megad neki mindent, és még véletlenül sem bántaná. Ám még a legtapasztaltabb tulajdonosok is árthatnak kutyáiknak vagy macskáiknak, ráadásul még csak nem is veszik észre. Egy-egy hibás lépés elég, ami fel sem tűnik a hétköznapok során. De nem kell aggódni, egy kis odafigyeléssel ezek mind elkerülhetők.

Asztali maradékok és apró nasik

A kutya esdeklő szemekkel áll az asztal mellett és nyüszög, hogy kapjon egy falatkát. Ismerős ez a kép? Vagy nem csinál semmit, csak ül és néz, mi pedig úgy gondoljuk, egy iciri-piciri falatból nem lehet baj. Valljuk be, egy-egy apró falat teljes mértékben ártalmatlannak tűnik.

Pedig a sok kis falat mind hozzáadódik a napi kalóriabevitelhez, és igen gyorsan és könnyen túl is lépi az ideális mértéket, ez pedig szépen, lassan elhízáshoz vezet. Ha ez még nem lenne elég elrettentő, akkor abba sem árt belegondolni, hogy a túl sok és esetenként zsíros falat akár hasnyálmirigy gyulladást is okozhat, ami nem csak extrém módon fájdalmas, de sokszor életveszélyes betegség. Sőt, tovább lépve: biztos, hogy a gazdi fejében naprakész és komplett lista van minden egyes, a kutya számára mérgező ételről? Biztos benne, legalább száz százalékig, hogy ezekből semmit nem használt az étel készítése során? Emlékszik arra, hogy a hagyma, a szőlő és a csokoládé hányást, hasmenést, gyomorpanaszokat okozhat?

kutya a széken állva az asztalról lop

Ha pedig mindez nem győzte meg, akkor gondoljon bele abba, hogy az asztalról etetés koldulásra ösztönzi a kutyát, márpedig ennél idegesítőbb rossz szokás kevés akad. És ha még önt nem is zavarja annyira, a vendégeit biztosan fogja.

Nyakörv és póráz hibák

A kutya számára tökéletes nyakörv és póráz mind az eb, mind a gazda számára igen hasznos. A rossz választás kihat a kutya, és ezáltal gazdája komfortérzetére.

Ha olyan kutyája van, amely fajtájából adódóan légzési nehézséggel küzd, vagy hajlamos a légcső kollapszusra, inkább válasszon neki hámot. Azt, reméljük, nem kell hangsúlyozni, hogy a fojtó- és szöges nyakörvek veszélyesek, fájdalmat és sérülést okozhatnak a kutyának. Ezek a termékek nem hétköznapi használatra lettek kialakítva, és nem szakértő kezekben igen károsak. A nyakörv kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy hajlamos-e húzni a kutya, próbál-e szökni, nem érzékeny-e valamilyen anyagra az eb. Ha sikerült kiválasztani a megfelelő típust, akkor jöhet a méret. Kisebb kutyák esetében akkor jó a méret, ha egy ujja befér az eb nyaka és a nyakörv közé, nagyobb kutyáknál pedig két ujja a mérce. Ha túl laza a nyakörv, az eb könnyen kibújik belőle, és elszalad, ha pedig szoros, akkor dörzsöli a bőrét, és akadályozza a légzést.

A pórázt is a célnak megfelelően kell kiválasztani, nem biztos, hogy minden kutya számára és minden helyzetben a divatos automata vagy a strasszköves divat póráz a legmegfelelőbb.

A fogápolás fontossága

Statisztikák szerint a négy évnél idősebb kutyák és macskák 85 százaléka szenved valamilyen szájüregi, fogászati problémától. Ennek oka lehet az, hogy a gazdák nem szívesen, de főleg nem rendszeresen mossák kedvenceik fogát.

Pedig a rendszeres fogmosással és állatorvosi fogászati ellenőrzéssel megelőzhetőek a fogászati betegségek, a fogak állapotának romlása.

A rendszeres fogmosás hiánya periodontitist (foggyökérhártya-gyulladás vagy periodontális betegség) okoz. Ilyenkor a fogakat körülvevő és tartó szövetek és csontok (azaz a gyökérhártya - periodontium) baktériumokkal fertőződik.  A periodontitis a fogínyprobléma második és legsúlyosabb szakasza. A rossz hír az, hogy a kialakult periodontitis visszafordíthatatlan, és végleges fogvesztést eredményezhet.

tacskó fogkefével a szájában

Mindig tele a tál

Sok gazda kényelemből állandóan tele töltött tálat hagy a kutya előtt. Ez veszélyes lehet, mert egy idő után elhízáshoz vezethet, ha mértéktelenül, kénye-kedve szerint ehet az eb. Nem csak a macskák, de gyakran a kutyák is hajlamosak úgy viselkedni, mintha minden percben éppen éhen akarnának halni, és örömmel üdvözölnek bármilyen falatot.

Ne dőljön be a nyafogásnak, az igényeiknek megfelelő, rendszeres etetéssel tökéletesen egészségesen tudnak élni kedvenceink, ám a túletetés egy idő után szó szerint kivégzi őket.

Amerikában, ahol divat a tele tál kutya előtt hagyása és a nasik adagolása, a házi kedvencek – kutyák és macskák – több mint fele túlsúlyos vagy elhízott, ez pedig növeli a cukorbetegség, magas várnyomás, ízületi problémák, egyes daganat típusok, és még sok más betegség kockázatát.

Persze ha eddig mindig tele volt a tálkája, nehéz leszoktatni arról, hogy ezt várja és elvárja az állat. Tehát legközelebb, amikor az üres tál felett állva esdeklő szemekkel néz vagy nyafog, ne töltse neki tele azonnal.

Mindig mérje ki pontosan az ajánlott mennyiséget, vagy állatorvossal konzultálva határozzák meg, mennyi az ideális kedvence számára. Állítson fel egy rendszert, ütemezze be az etetéseket, vagy ha nagyon elfoglalt, és nem biztos, hogy minden nap ugyanabban az időben tálalni tudja az ételt, akkor vegyen programozható önetetőt.

kutya kiömlött vödör tápot szemezget

Talán a Trixie TX5 az egyik legklasszabb találmány az utóbbi időben, ugyanis a tökéletesen kimért adagokat akár öt különálló időpontra is időzíthetjük, így akár a speciális diéta is könnyen beállítható.  Ennél kicsit egyszerűbb megoldásként, kb. azonos áron kapható csak száraztáp etetésére alkalmas automata etetőtál, amibe akár 2,5 kg száraztáp is önthető. A napi háromszori etetés időpontja mellett a kiadagolandó mennyiség is előre beprogramozható.

Akkor se keseredjen el, ha azért választotta a mindig tele tál megoldást, mert kedvence válogatós. A válogatós kutya vagy cica nem eszik kevesebbet, ő is képes túlenni magát, és bizony ő is el tud hízni. A különbség pusztán annyi, hogy míg a többiek számára a kedvelt ételek skálája széles, a válogatós kutyák és cicák esetében ez a lista jóval rövidebb. De hát a szerető gazdi úgyis mindig azt tálalja, amit négylábú barátja szeret, tehát ebből tudnak a kelleténél jóval többet enni.

Amennyiben a válogatósságot rossz étvágy kíséri, meg lehet próbálkozni valamilyen trükkös etető készülékkel vagy tölthető játékokkal, ami plusz mentális kihívás is az étel megszerzésére.

kutya magát szétdobva hanyatt fekszik az ágyon

Kanapé kutyák és lusta macskák

A nem megfelelő táplálás mellett a mozgás hiánya is hozzájárul az elhízáshoz. Ellustulni nagyon könnyű, utána a vissazút már nehéz. Ráadásul az elegendő mozgás nem csak az elhízás elkerülése miatt szükséges, de a mentális egészség számára is elengedhetetlen. Egy kicsit kiadósabb séta, szaladgálás a kutyafuttatóban, néha egy-egy túra, közös futás, sok játék a gazdival – mindezek erősítik a kutya és gazdája közötti kapcsolatot. Egy unatkozó kutya azért is rossz, mert képes unalmában mindenféle dolgot kitalálni a saját maga szórakoztatására, ám ezek a leggyakrabban a lakás szisztematikus amoritzálásával járnak.

Ugyanez a helyzet a macskákkal is. A különbség annyi, hogy mivel őket általában nem viszik le sétálni, kocogni, túrázni, így otthon kell kitalálni, hogyan biztosítható az elegendő mozgás. Macskabútorral, lézerfénnyel, felhúzható egérrel, és sok más kreatív játékkal azonban ez is megoldható, ráadásul ha a gazdi és része a játéknak, az külön öröm az állat számára.

Nem mellékesen, ha az állat aktív és egészséges, az aktívan és egészségesen tartja a gazdit is.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban