Milyen a jó kutyaágy?

A megfelelő kutyaágy kiválasztása nem könnyű feladat, ráadásul a bőséges kínálat sem könnyíti meg a döntést. Egyrészt azért nem, mert zavarba ejtően nagy a választék, másrészt pedig mert általában a kutyák is megnőnek. Márpedig ami jó a kölyöknek, már nem jó a felnőtt ebnek és fordítva.

De nézzük először a választék kérdését. Az nem kérdés, hogy mindenki a pénztárcája kereteinek megfelelően választ, de még ha szűkül is így a kör, temérdek lehetőség marad. Van kutyafekhely olcsón és drágán, van műanyag kutyafekhely és textilből készült, vannak nagyon tetszetős kutyaágyak.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint kölyökkutyának nem való a gyékény kosár. Divatos és tetszetős, legalábbis addig, amíg a kölyök meg nem rágcsálja, de nem a legideálisabb kutyafekhely. Márpedig meg fogja rágni, ebben minden gazdi biztos lehet. Ha nem is azonnal, de a fogzás idején garantáltan elkezdi élesíteni fogacskáit és edzeni sajgó ínyét a kis rosszaság. A könnyen lerágható, de éles és kemény darabok felsérthetik a kutya szájpadlását vagy ínyét, lenyelve megakadhatnak a torokban vagy elzárhatják, sőt, át is szúrhatják a beleket. Nem érdemes kockáztatni! Egyszóval: a fonott kosárral tessék várni, amíg fel nem nő a kutya, de persze érdemes a vásárlás előtt a nevelésre is figyelmet fordítani.

Praktikus megoldás a műanyag kutyafekhely. Létezik belőle kerek és ovális, alacsonyabb vagy magasabb peremmel és elképesztő színválasztékban. A műanyag könnyen tisztán tartható és fertőtleníthető, ráadásul akár az udvaron is használható. Persze egy rutinos, éppen fogzó kölyök ezt is megrágcsálhatja, de azért valljuk be, a kemény műanyaggal való küzdelem közel sem olyan egyszerű, mint a gyékény csócsálása. A nevelés ebben az esetben is fontos, hiszen nem cél, hogy a szép bútordarabot a kutyus gyorsan tönkretegye. Nem mellékes kérdés, hogy a műanyag általában olcsó kutyafekhely.

Akár gyékény, akár műanyag kutyafekhelyet vesz a gazdi, tudomásul kell venni, hogy a lakás új bútordarabja lehet, hogy szép és praktikus, de még mindig nem kényelmes az eb számára. Kemény, és ha nem is annyira rideg-hideg, mint a padló, azért puha vacoknak sem mondható. Lehet bele tenni ócska lepedőket, törülközőket, a gyerek elhasznált kis takaróját, de akkor megint nem szép. Nem igazi kutyaágy, csak egy vacok. Nem illik a lakás arculatához. Azért valljuk be, elég kellemetlen a vendégek előtt mentegetőzni, hogy miért is van a szép lakás divatos kutya ágyában, a praktikus játékok között elszürkült lepedődarab. Ugye?

Ezek az elhasznált, kidobásra ítélt rongyok nagyon praktikusak a séta utáni lábtörlésnél, érdemes eltenni őket, de semmiképp sem azért, hogy kutyafekhelyül szolgáljanak. Mindezek mellett a kutya maga alá gyűri őket, ahogy forgolódik és kapar a lefekvéshez készülve, kényelmetlen gombóccá válik az egész, a jó pihenésnek pedig lőttek.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n