Miért szaladnak el a kutyák?

A kutya elvesztése félelmetes élmény. Ennél már csak az ijesztőbb, ha rájön, hogy a kutya szándékosan szökött el. Amennyiben ez többször is előfordul, ha a kutya séta közben gyakran elszalad, érdemes megfejteni, mi lehet az oka.

Mint a legtöbb viselkedési probléma esetében, ez esetben is az a kérdés: mi a fene lehet a háttérben? Miért viselkedik így a kutya? Ha tudunk választ adni erre a kérdésre, akkor megtaláljuk a választ arra, hogyan elégíthetjük ki a kutya igényeit úgy, hogy ne érezzen késztetést a szökésre. Persze, a kutyát nem tudjuk megkérdezni, ugyan, miért is szalad el, szökik el, de a fajtájára jellemző viselkeési jegyek és a kutya karaktere alapján kialakíthatunk lehetőségeket.

Az unatkozó kutya

A képzeletbeli szökési ranglistán az első ok az unalom. A kutya egyedül marad a kertben, az udvaron, és nincs mit csináljon, nincs jobb dolga, hát elszökik. Elmegy egy kicsit világot látni, kalandot keresni, szomszédot látogatni, főleg, ha nem is olyan nehéz számára a kijutás.

Ha a gazda nem köti le a kutyát, nem biztosít számára lehetőséget és módot arra, hogy elfoglalja magát, akkor biztos lehet abban, kedvence talál lehetőséget, hogy elszórakoztassa magát. Márpedig ez általában azt jelenti, hogy keres valami kalandot, valami izgalmasat - a kapun kívül.

Amennyiben az unalom a szökések oka, könnyen orvosolhatja a problémát. Figyeljen a kutyára, adjon neki feladatot, mikor együtt vannak, mozgassa eleget, hogy levezethesse felesleges energiáit, és lássa el rágójátékokkal, vagy valamilyen kreatív játékkal, mint pl. a Kong.

kutya szalad, háttérben kerítés

A párkereső kutya

A nem ivartalanított kanok bizony szerelmes típusok. Ők gyakorta szöknek el, hogy rátaláljanak párjukra a környéken. Ha az ivaros kan kutya egy szuka illatát megérzi a közelben, főleg ha az éppen tüzel, akkor nincs, ami megállítani a szerelmes ebet, az képes kiásni magát a kerítés alatt, átugrani a magas kaput, vagy átmászni rajta. A szukák, de különösen a tüzelő szukák sem szemérmesek, ők is képesek nekiindulni, hogy párt találjanak maguknak. Persze az ivartalanítás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a kutya soha többé nem fog, vagy nem tud elszökni, de tény, hogy ebben az esetben már nem a szerelem lesz a szökés oka.

A vadászó kutya

Az erős vadászösztönnel bíró kutyák képesek egy pillanat alatt átugrani a kerítést, vagy átpréselni magukat a lécek között, hogy üldözőbe vegyenek egy nyulat, de akár egy macskát is. Mindegy, milyen állat, ha potenciális zsákmány az eb számára, már indul is utána. Bár ez kicsit gyakoribb az olyan zsákmányvezérelt fajtáknál, mint a vadászkutyák, szinte minden eb élvezi a kis bolyhos állatok üldözését.

Ha a gazda minden esetben hagyja, hogy kedvence üldözze az apróbb állatokat, akkor egyre jobban rákap majd az ízére, egyre jobban fogja élvezni a dolgot. Még ha nem is mindig ugorja át a kerítést, csak mellette loholva űzi a másik állatot, akkor is túl jó móka ez számára, és bizony, egyre nagyobb az esély, hogy egyszer majd ugrani is fog.

Érdemes figyelni a kutyára, de a kerítésre is, ha szükséges, meg kell erősíteni és javítani, hogy esélye se legyen elszökni az ebnek. Nagyon fontos, hogy találjon olyan elfoglaltságot vagy tennivalót, ami alternatíva lehet a kutya számára az üldözéssel, a vadászat imitálásával szemben.

kutya ugrik

A félős kutya

Még a legjobban nevelt, szépen viselkedő és fegyelmezett kutya is elszökhet, ha megijed vagy fél. Ez a probléma leggyakrabban a nagy nyári zivatarok, az ünnepi tűzijátékok, vagy hangos koncertek idején gyakori, amikor egy-egy nagyobb csattanás még a legkiegyensúlyozottabb kutyát is megijesztheti. Bizony, az a kutya, amelyik megrémül, képes mindenen áttörve szökni, se ajtó, se ablak, se kerítés nem állhat útjába. Ilyenkor addig szaladnak, amíg nyugalomra nem lelnek.

A megoldás az, ha ilyen helyzetekben a kutyát biztonságos, zárt helyen tartja, amíg az ijesztő zajok meg nem szűnnek. Extrém esetben, ha erősen retteg az állat, érdemes egyéb alternatívákkal is próbálkozni (halk zene, nyugtató tabletta, stb.).

Mit tehet, hogy többet ne szökjön el?

A legegyszerűbb: megakadályozni, hoyg el tudjon szökni. Persze ezt mondani könnyebb, mint kivitelezni, de semmi nem lehetetlen. A legjobb, ha soha nem hagyja kinn felügyelet nélkül a kutyát. Ha nincs kerítés, építsen egyet, ha rozoga a kerítés, vagy hibák vannak rajta, javítsa meg, vagy ha alacsonynak bizonyul, építse magasabbra.

Emellett fontos kezelnie a szökést kiváltó okokat is. A biztonságos kerítés és a felügyelet nagyon fontos, és nagy segítség, de ha a kutya valüban unatkozik, netán fél, ijedős, vagy szeret kalandozni, akkor biztos, hogy fog kiutat találni a legnagyobb óvintézkedések mellett is. Szóval ha kész a kerítés és úgy érzi, felügyelet alatt tartja, akkor is érdemes megtalálni az okot, ami szökésre készteti. Ha az ok megvan, már csak orvosolni kell a problémát.

fehér kutya szalad

  • A kutya ivartalanítása mindkét nem esetében segít a szexuálisan motivált szökés megelőzésében. Azonban tény, hogy bár segít a hormonális eredetű szökés kezelésében, ám ha a kutya már évek óta szökik, akkor egyéb óvintézkdésekre is szükség lehet.
  • Ha a kutya unatkozik, és ezért kezd el szökdösni, adjon neki pár rágójátékot, ügyességi játékot, amivel elfoglalhatja magát. Egy megtöltött Kong játékkkal órákig képes eljátszani a kutya, mire kiszedi belőle a finom falatokat.
  • Növelje a kutya mozgással töltött idejét, töltsenek több időt játékkal, gyakorlással, így nem érzi majd szükségét, hogy kóboroljon. Vannak kutyák, melyeknek akár napi egy óra intenzív séta vagy futás szükséges. A zsákmányvezérelt kutyának kínáljon vonzó alternatívát, mondjuk frizbizzenek gyakorta valamilyen biztonságos környezetben.
  • Ha félős, ijedős a kutya, segítsen neki megbirkózni a rémisztő zajokkal.

Amennyiben úgy érzi, mindent megtett, ám a kutya még mindig hajlamos szökni, vagy szükéssel próbálkozni, érdemes felkeresni egy kutyaiskolát, ahol a kiképző segít egy olyan terv kidolgozásában, mely segítségével megtaníthatja a kutyának, hogyan foglalja el magát biztonságban, hogyan küzdje le kóborlási vágyát. Különösen akkor lehet hatékony a kiképzővel való együttműködés, ha a kutya vadászösztönétől vezérelve indul külön utakra.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban