Miért hány a kölyökkutya?

Némileg másként kell kezelni a kutya hányását, ha az kölyökkel, vagy ha felnőtt kutyával fordul elő. Míg ha felnőtt kutya kezd el hányni, az esetek legnagyobb részében úgy tűnik, mintha nem is lenne oka, éppen ezért a gazda vár és figyelőállásba helyezkedik. A hányás általában ahogy jött, úgy el is múlik, és jó eséllyel más tünet nem kíséri.

Ugyanakkor a kölyökkutyák hányására már jobban oda kell figyelni, ők ugyanis igen gyorsan ki tudnak száradni. Hogy a helyzet még bosszantóbb legyen, a kiskutyák gyakran és gyorsan hánynak, mert hajlamosak felfalni minden szemetet, kavicsokat, megeszik a homokot, a játékokat, a fóliát, de még a zoknit is.

Miért hánynak a kölyökkutyák?

A hányás oka legtöbbször irritáló, nem emészthető tárgyak felfalása, vagy romlott, esetleg túl zsíros, fűszeres étel ellopása. Az sem kizárt, hogy a kiskutya túl gyorsan habzsolta be az ételt. A kölykök gyakran hánynak az autóban is, hiszen annak mozgása még szokatlan a számukra, és bizony sokuk felnőtt korára sem szokik hozzá. Hányhat még a kutya mérgezés miatt, vagy azért, mert veszélyes tárgyat nyelt le.

Különösen kockázatos a kicsi kutya számára, ha valamilyen fertőző betegség okoz hányást, különösen, ha még nem ért az oltási program végére. A hányás lehet a szopornyica vagy a parvovírus jele is, de okozhatják bélférgek. Ez utóbbi bizony elég gyakran előfoduló állapot kölyökkorban. Egyes esetekben a hányás valamilyen szervi rendellenesség tünete, például a máj vagy a vese funkcionális rendellenessége, de okozhatják gyomor-bélrendszeri fekélyek, anatómiai rendellenességek, hasnyálmirigy-gyulladás, és gyulladásos bélbetegségek is.

cuki kölyökkutya kukucskál

Az ismétlődő hányás, a hasmenéssel kísért hányás, az eredménytelen öklendezés, a véres hányás, vagy rendellenes tárgyak felöklendezése, a zavart vagy levert állapot azonnali állatorvosi beavatkozást igényel.

A hányás és az felöklendezés közötti különbség

A hányás és az elfogyasztott étel felöklendése nem ugyanaz. A hányás egy aktív folyamat, amelyet öklendezés és hasi összehúzódások kísérnek, míg a felüklendés passzív folyamat.  A felöklendezés sokszor az étel elfogyasztása után hosszabb idővel következik be, az étel emésztetlenül távozik, és sokszor még a kutya is meglepődik, mi történik vele. A távozó étel gyakorta olyan formájú, mint a nyelőcső.

Tehát amikor orvoshoz viszi a kiskuytát, nagyon fontos, hogy pontosan elmondja, mit tapasztalt, ugyanis a hányás és a felöklendezés okai és kezelése eltérőek.

Megelőzés és kezelés

A  kölyökkori hányás mindig kiemelt figyelmet igényel, ugyanis gyakorta súlyos betegség lehet akár a hátterében, akár a következménye. Még ha maga a kiváltó ok nem is súlyos, a kiszáradás komoly veszélyekkel járhat, és akár végzetes is lehet. Tehát ha a kiskutya a nap folyamán többször hány, a hányás krónikussá válik, vagy egyéb tünetek járulnak hozzá, mint a hasmenés, vagy a levertség, esetleg láz, azonnal állatorvoshoz kell fordulni.

Diétás étrend

A kölyökkutyát nem célszerű koplaltatni, ezért az állatorvos diétát fog javasolni. Az ehhez szükséges gyógytáp akár az állatorvosnál, vagy ajánlása alapján webáruházban is megvásárolható, de otthon is elkészíthető. A házilag készített diétás étel főtt rizsből (kizárólag fehér rizs) és bőrétől, csontjától megfosztott, főtt csirkehúsból áll. Nagyon fontos meggyőződni arról, hogy a kölyök elegendő vizt iszik. Amennyiben a kiskutya a diétás ételt, vagy akár a vizet is kihányja, azonnal hívja az állatorvost.

Amennyiben a hányás hátterében valamilyen betegség áll, az orvos gyógyszerekről is rendelkezhet. Ezeket szájon át kell beadni, így amennyiben a kutya a gyógyszereket is kihányja, szükségessé válhat injekció és/vagy infúzió formájában történő adagolásuk.

barna kölyökkutya bágyadtan fekszik

Lassítsuk az evés ütemét!

Ha a kiskutya egészséges, de nagyon falánk és a behabzsolt ételt azonnal visszahányja, lehet, hogy egyszerűen csak túl gyorsan eszik, és nincs más, aggodalomra okot adó ok a háttérben. Ilyenkor meg kell próbálni valahogy rábírni, hogy lassabban egyen. Amennyiben több állat él a családban együtt, érdemes a kicsit különzárva etetni, így nincs kivel versengenie az ételért. Amennyiben egyedül van állat a családban, akkor egy nagy, ehetetlen tárgyat (például egy bögrét, poharat, stb.) érdemes helyezni a tálka közepére, a kiskutyának körbe kell azt ennie, tehát máris lassul az evés üteme. Megfontolandó esetleg többször, kisebb adagokkal kínálni a kölyköt, azaz a napi ételadagot több részre elosztva tálalni neki.

Ha meg kell hánytatni a kiskutyát

A kölyökkutyák gyakorta falnak fel olyan dolgokat, amit nem kellett volna. Ilyenkor megeshet, hogy hányásra kell őket bírni, hogy a toxinok ne tudjanak felszívódni a szervezetükben. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor semmilyen körülmények között nem szabad hányást kiváltani, például ha a valami éleset, esetleg maró anyagot nyelt le, vagy ha az állat elveszíti az eszméletét.

Akármit is nyelt le a kutya, mindig hívja először az állatorvost, és csak akkor kezdje el hánytatni a kutyát, ha ő ezt kéri. Ugyanígy gyógyszert sem ajánlott orvosi jóváhagyás nélkül adni. Ám ha a doki véleménye szerint a hánytatás jó megoldás a nagyobb baj elkerülésére, a hidrogén-peroxid-oldat a legjobb a vény nélkül kapható opció, hogy a kutya hányjon.

Ajánlott cikkek