Miért hagyjuk a kutyát szimatolni a séta során?

A felelős gazdák számára kiemelten fontos, hogy kutyájuk mentálisan és fizikálisan is ép, egészséges legyen, sőt, folyamatosan gazdagodjon. Mindez nem csak az általános egészség szempontjából fontos, de segít a viselkedési problémák csökkentésében és az unalom megelőzésében.

Sokan ennek elősegítésére szuper játékokat vásárolnak, és hosszú órákat játszanak a kutyájukkal, ami nagyon klassz, csak közben elfeledkeznek a legegyszerűbb és legtermészetesebb módszerről, mellyel a mentális kihívások kielégíthetők, ráadásul mozgással jár együtt. Ez nem más, mint a szimatolás.

Ha a kutya számára a gazda biztosítja a séta során az önfeledt szimatolás lehetőségét, akkor garantált, hogy az eb sokkal jobban fogja élvezni a sétát. Nem csak több stimuláció éri őket, de mindez párosul nagyobb szabadságérzettel, a séta végére pedig a kutya jobban elfárad és sokkal nyugodtabb lesz.

kutya békát szimatol

Ne becsülje alá a kutya orrát

Azt tudjuk, hogy a kutyák orra valami csodálatos.Akár százeszerszer is erősebb szaglással bírnak, mint mi, emberek. Egy kutya akár egyetlen csepp vért is fel tud ismerni és meg tud találni akár egy stadion méretű területen is. Nem véletlen, hogy oly sok területen -.rendőrség, katasztrófavédelem, stb. – használják ezt a csodálatos képességüket.

Sétáljanak lassan és hagyja felfedezni!

A gazdák sokszor, puszta jóindulatból, de azt gondolják, hogy a gyors, hosszú séta a legjobb megoldás a kutya felesleges energiáinak levezetésére. Az állat rövid pórázon baktat a gazda mellett az úton, utána esetleg elmennek a parkba, játszani egy kicsit a többi kutyával. Maga a séta nem túl érdekes, a játék a parkban pedig lehet, hogy túlzottan stimuláló, vagy akár stresszes a kutya számára, ha nem kezelik megfelelően a helyzeteket.

Ám egy békésebb, lassabb séta, váltakozó talajokon – járdán, füves vagy földes területen, stb. -, és egy kis szabad, póráz nélküli bóklászás biztonságos helyeken lehetőséget ad arra, hogy az eb szabadon követhesse az orrát. Mindez sokkal több élményt kínál az állat számára, hiszen lehetősége van eldönteni, mennyi időt tölt valaminek a megszaglászásával, egyáltalán mit tart érdemesnek egy kis szimatolásra.

kiskutya lépcsőt szimatol

Szemben a túlzottan stimuláló rohangászással és játékkal, és más hasonló, magas energiaszintű tevékenységekkel a természetes szimatolás nyugtató módon hat a kutyára, nem mellesleg egy 2019-es, az Applied Animal Behavior Science Journal folyóiratban közzétett tanulmány szerint az állat sokkal optimistábbá is válik.

A mentális kihívás, ami egy ilyen lassú, de szimatolási lehetőségekben gazdag séta során éri a kutyát, sokkal nagyobb, mint ami egy gyors, intenzív séta alatt éri. mindez azt jelenti, hogy  egy nyugodt, szimatolós séta alatt sokkal jobban elfáradnak, sokkal nyugodtabbak lesznek, ezáltal kevésbé hajlamosak a rosszalkodásra, vagy akár a destruktív viselkedésre.

A szimatolás, mint kommunikáció

A szaglás, szimatolás a kutyát kommunikációjának is fontos része. Persze, érthető, hogy a gazda frusztált, amikor a kutya minden egyes lámpaoszlopot, kocsikereket meg akar szagolni a séta során, de ő ilyenkor nem tesz mást, mint a szomszéd kutyák szagos üzeneteit ellenőrzi. Pont úgy viselkedik ilyenkor, mint mi, amikor megnyitjuk az e-mail fiókunkat, ellenőrizendő a leveleket. Ahogy számunkra az üzenetek tartalma ad fontos információkat, úgy nekik a szagok mesélnek arról, hogy a másik kutya milyen nemű, mennyire barátságos, közel van-e vagy sem.

Sokan zavarba jönnek, amikor egy kutyával először találkozva kedvencük azonnal a másik fenekét kezdi el szaglászni. Pedig ez a rituálé az ebek számára nem több, mint amikor mi, emberek kezet fogunk egymással.

Sok esetben a szimatolás nyugtatóan hat a kutyára. Megesik, hogy feszült helyzetben az eb elkezdi szimatolni a földet, így tudatva a másik kutyával, hogy nem jelent fenyegetést a számára. Adott helyzetben ez sokkal jobb megoldás, mintha gyorsan elrángatná onnan pórázon, hiszen segít mind a két állatnak megnyugodni.

husky havat szimatol

A szimatolás egyéb okai

Nem csak a séták során megejtett szimatolásból profitálhat a kutya, egyéb módon is ösztönözheti, hogy használja az orrát.

Keresd a falatkákat!

Ha van kertje, szórjon szét finom, az eb által kedvelt jutalomfalatokat, majd hívja ki a kutyát, és ösztönözze, hogy megkeresse azokat. Ez az olcsó módszer kiváló kihívás az állat számára, persze ügyelni kell arra, hogy a kiszórt falatokat a gazda beleszámítsa a napi ételadagba, kerülendő az elhízást.

Egyébként ez a módszer kiváló lehet kevésbé aktív kutyák megmozgatására, de hasznos például ideges, feszült eb lenyugtatására is. Esős napokon, vagy lakásban élő kutyák számára a különféle, jutalomfalatokkal tölthető ügyességi játékok kínálnak kiváló lehetőséget.

Ha többre vágyik…

Ha szeretné jobban kiaknázni kutyája szaglási képességeit, vagy úgy érzi, többre hivatott az eb, érdemes elvinni kutyaiskolába. Ott tudnak ajánlani olyan képzést, ahol az állat megtanulja egy adott szag felismerését, megtalálását, és azt, hogyan figyelmeztesse erre a gazdát.
Addig is, a legközelebbi séta során ne türelmetlenkedjen, hagyja, hadd szimatoljon nyugodtan kedvence, és figyelje meg, milyen boldog és elégedett kutyával tér majd haza.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban