Miért döntik oldalra fejüket a kutyák?

Miért döntik oldalra fejüket a kutyák?

A kutyák nagyon sok, valóban cuki és aranyos dolgot csinálnak, de kevés bájosabb látvány van, mint az, amikor oldalra döntik a fejüket. Van, amikor valamilyen új játék láttán teszik ezt, tehát ha a gazdi szeretné elérni ezt a hatást, elég csak egy szokatlan, új játékot felmutatnia.

A gazdák véleménye szerint leginkább olyankor tapasztalható az, hogykedvencük oldalra billenti a fejét, amikor valamilyen érdekes vagy szokatlan dolgot lát, tapasztal. De miért csinálják ezt? Nos, ennek több oka is lehet.

Az empátia

Szakértők szerint a kutyák empatikus képessége a fej oldalra billentésének egyik kiváltó oka. Az ebek az evolució során szakértőivé váltak az emberek megértésének. Tudnak olvasni testbeszédünkből,  arcunk, szemünk rezdüléséből, hangunk tónusából, és az együttérző képességük ezzel együtt fejlődött. Sőt, képesek arra is, hogy bizonyos szavakat és hangtónusokat felismerve azokat összekapcsolják például a játékidővel, az etetéssel vagy a sétával.

Amikor oldalra billentik a fejüket, lehet, hogy megpróbálják kiszűrni a beszédünkből nyelvünk számukra ismerős részeit, legyen szó akár nonverbális jelekről, akár szó szerinti szavakról. Egyszóval ők valóban igyekeznek figyelmesen hallgatni minket, és keresik a felismerhetőt, beazonosíthatót.

fehér kutya oldalra dönti a fejét

A jobb hallás

Tény, hogy a kutyák olyan hangfrekvenciákat is hallanak, amelyeket mi, emberek nem. De abban, hogy megtalálják, honnan is jön a hang, már nem olyan jók. Egyes szakértők szerint, amikor a kutya oldalra billenti a fejét, igyekszik „beállítani” a füleit, hogy jobban be tudja azonosítani a hangok forrásának helyét. Tehát amikor valamilyen zajt csap, akkor az eb azt gondolja: „Ez fura. Jobb, ha kiderítem, biztosan a gazditól jön-e.”

A jobb látás

A fej döntése nem csak a jobb hallást, de a jobb látást is szolgálhatja. Stanley Coren, a Psychology Today munkatársa szerint a kutya pofája „útban lehet”, hogy tökéletesen lássa a hangok forrását. Fejüket billentve viszont jobban látják az arcunkat, olvashatják arckifejezéseinket,

Függetlenül attól, hogy mi az ok, tény, hogy fejbillentés hihetetlenül bájos dolog. Ha szeretné látni, örülni kicsit vagy felvidítani a napját a billenő fejhez társuló cuki arckifejezéssel, elég, ha valamilyen szokatlan hangot ad ki.

Ajánlott cikkek