Miért alszik olyan sokat a kutyám?

A kutyák nem csak éjjel alszanak, de bizony sokszor a nap nagy részét szunyókálással töltik. Az emberek hozzászoktak ahhoz, hogy általában akkor alszanak, amikor kinn sötét van, napközben, világosban pedig aktívak. Ezzel szemben kedvenceink képesek bármikor, akár napközben is egy jót aludni, ez pedig sokak számára furcsa. De vajon miért alszanak ilyen sokat a kutyák?

A National Sleep Foundation szakértői szerint normális, ha a kutyák napjuk körülbelül 50% -át alvással töltik. Sőt, további 30 %-ot pihenéssel ütnek el, tehát a kutyák esetében a nap mindössze 20 %-a telik aktívan. Ez egyébként a húsevő állatok esetében teljesen normálisnak tekinthető, hiszen például az oroszlánok 18 órát, esetenként még többet is töltenek el alvással és pihenéssel.

A legtöbb kutya akkor alszik, amikor éppen nincs mit tennie, nincs más dolga. Mivel az ebeknek nincs munkája (általában), nincs házimunkája, okostelefonja, számítógépe, amivel elütheti az idejét, így számukra az alvás a legjobb mód a hosszú, unalmas órák eltöltésére.

kutya kilógó nyelvvel alszik

Az, hogy egy kutya mennyit alszik, számos tényezőtől függ:

  • a kölyökkutyák és az idősebb ebek általában több időt töltenek alvással
  • a beteg és a túlsúlyos kutyák szintén többet alszanak, mint egészséges társaik
  • bizonyos fajták is hajlamosak több időt alvással tölteni, gondolunk csak a lusta berni pásztor és a mindig aktív border collie közti különbségre

Persze a túlzott alvás utalhat egészségügyi problémára is, hiszen sok betegség és az előrehaladott életkorhoz kapcsolódó probléma egyik tünete lehet az alvási szokások megváltozása. A stressz és a szeparációs szorongás is okozhatja, ha az állat többet szunyókál.

Általában elmondható, hogy ha egy kutya 12 órát alszik egy nap, az nem problémás, sőt, egyszerűen így normális.  Ám ha az állat alvási szokásai megváltoznak, jelentősen többet alszik a megszokottnál, érdemes állatorvossal megvizsgáltatni, hogy kizárják az esetleges betegségek lehetőségét.

Tegye izgalmasabbá a kutya napját

Mivel a kutyák általában nem járnak se munkába, se iskolába, ám a család többi tagja ott tölti ideje nagy részét, az ebek ilyenkor otthon unatkoznak. Ehhez a sok, hosszú órához még hozzáadódik az az idő, amit a család alvással tölt, és máris megvan, miért is alszanak annyit a kutyák. Ha úgy érzi a gazda, hogy kutyája szinte átalussza az életét, akkor ideje tenni valamit.

Kifejezetten jó módszer, ha valamilyen érdekes puzzle játékot, vagy kihívásokat rejtő, finomságokkal töltött Kongot ad a kutyának, amíg a család távol van. Ezekkel a játékokkal hosszú órákat tud játszani az eb, ráadásul mentálisan is biztosan leköti. Ha emellett reggel és este elmennek egy nagy, közös sétára, egy kis kiadós játékra a kutyafuttatóba, biztos sikerül jól át is mozgatni az állatot. Amennyiben mód van rá, érdemes lehet egy napközbeni sétát is beiktatni, akár ismerős segítségét kérve.

kutya a heverőn szunyókál

Ha azonban úgy érzi, hogy kedvence akkor is alszik, amikor lenne számára érdekesebb tennivaló is, ideje segítséget kérni. Egyszóval ha általában sokat alszik a kutya, az nem gond, de a hirtelen túl sok alvás akár egészségügyi probléma tünete is lehet, szóval nem árt odafigyelni,. Hogy mire?

  • A kutya alvási szokásai megváltoztak.
  • A kutya akkor is alszik, ha van sokkal jobb, izgalmasabb dolog, amivel foglalkozhatna, főleg, ha ez valami olyasmi, ami egyébként mindig felkelti a figyelmét.
  • Az alvás már befolyásolja az állat evési és ivási szokásait is.
  • Nehézséget okoz reggel felébreszteni a kutyát.
  • Az eb hirtelen, átmenet nélkül elalszik, akár játék közben is (narkolepszia).
  • A kutya hirtelen vagy stresszesen riad fel.
  • A megnövekedett alvásidő egyéb, fizikai tünetekkel is jár, mint bicegés vagy sántikálás.
  • Nem akar sétálni, futni vagy ugrálni.
  • Megnövekedett vagy csökkent étvágy, vizelet- és székletürítés jelentkezik.
  • A megnövekedett alvásidőhöz viselkedési problémák is társulnak, például a kutya a falakat vagy a sarkokat bámulja.
  • Megnövekedett egresszivitás vagy félelem jellemzi, amikor ébren van.
  • Olyan, szorongásra utaló tünetek jelentkeznek, mint a nyáladzás vagy ingerlékenység.

Persze ezeknek a tüneteknek nem mindegyike feltétlenül ijesztő, különösen, ha a kutya öregszik, vagy ha mindig is kicsit lusta volt, de nem tart semeddig elvinni az orvoshoz, és kizárni azt, hogy komolyabb ok áll a háttérben.

kutya hanyatt fekve alszik

Persze az orvos biztos, hogy sok kérdést fog feltenni, elvégez pár vizsgálatot, esetleg teszteket, ez pedig időt igényel és pénzbe kerül. Ám nem érdemes hagyni, hogy mindez elbátortalanítsa, hiszen akár pajzsmirigy rendellenesség, cukorbetegség, fájdalommal járó ízületi problémák és egyéb betegségek is okozhatnak ilyen tüneteket, márpedig ezek mielőbbi kezelése megkönnyíti a kutya életét és megkíméli a gazdi pénztárcáját is.

Mindig ügyeljen tehát felelős gazdaként arra, mennyit alszik, szunyókál kedvence, és kövesse figyelemmel testsúlya alakulását is. Gondoskodjon arról, hogy az unalmas, magányos időszakokban is legyen az ebnek elfoglaltsága, olyan játéka, amivel szívesen játszik, és kiadós sétákkal biztosítsa számára az elegendő mozgást. Mindezek együttese a legjobb módszer az egészséges, mély, nem túl sok, ám éppen elegendő alvás biztosításához.

Ajánlott cikkek