Mi van, ha jön a baba?

Egy kisbaba érkezése a családba igen örömteli esemény. Olyan pillanatok az ember életében, melyek feledtetnek minden mást. Ám ha az embernek kutyája van, és felelős gazdaként viselkedik, nem szabad elfeledkeznie hű társáról sem. Jó eséllyel már a várandósság napjaiban sikerült felkészíteni a kutyát arra, hogy valamiféle változás fog bekövetkezni a család életében. De ahogy a leendő szülők sem tudják elképzelni, milyen is lesz élet az új, apró családtaggal, addig a kutya sem tudja. Az első benyomások mindig fontosak, így lényeges, hogy a kutya számára a csecsemő érkezése is kellemes tapasztalatokkal párosuljon.

várandós kismama hasán kölyökkutyával

Mikor hazaérnek a babával a kórházból, mindenki mást küldjön előre a házba, hogy a kutya a szokásos módon üdvözülhesse őket. Egy- két percig hagyja örülni, és engedje, hogy levezesse energiáit, majd valamelyik családtag vegye pórázra a kutyát.

Ez még akkor is fontos, ha elképzelhetetlennek tartja, hogy rosszul reagálna a kicsire. Az a családtag, aki a pórázt fogja, tartson pár jutalomfalatot is a keze ügyében, készen arra, hogy megkínálja vele a kutyát, amint meglátja a bébit.

Nagyon fontos, hogy mindenki nyugodt és higgadt maradjon a házban, amikor belép a babával. Ha feszült és ideges, azt a kutya megérzi, és ő is ideges lesz, azt gondolva, hogy a karjában levő csomag valami olyan, amitől félni kell. A pórázt tartó családtag kínálja a kutyát a jutalomfalatokkal, így a figyelme megoszlik a baba és a finomságok között.

Érdemes az ebet pár apró parancsszóval irányítani is, például „ül”, „fekszik”, stb. Minden ügyes végrehajtás újabb jutalomfalattal jár. Ha az eb finoman érdeklődik a baba iránt, azt is jutalmazza, de soha ne szidja le a lelkesebb fellépésért, inkább terelje el a figyelmét. Ne feledje: az a cél, hogy a baba érkezését jó dolgokkal kapcsolja össze!

Találkozás a kicsivel

Akár úgy dönt, hogy a kutya azonnal szemügyre veheti a babát, akár vár egy későbbi időpontra, alaposan szervezze meg az eseményt. Válassza ki a lakás vagy ház egy csendes helyiségét, és üljön le, a babával a karjában. Az egyik családtag pórázon vigye be a kutyát. Maradjon nyugodt, ne idegeskedjen! Beszéljen a kutyához nyugodt, csendes hangon, sugározzon vidámságot, és hívja, hogy ismerkedjen meg a kicsivel.  Tegye lehetővé a kutya számára, hogya találkozó új kis barátjával örömteli, és ne stresszes esemény legyen.

Ha a kutya testbeszéde nyugodt és barátságos, akkor hagyják, hogy a kutya a babához közelítésen. A póráz legyen rövid, de laza. Engedje, hogy megszimatolja a csöppséget, eközben beszéljen hozzá kedvesen, majd dicsérje és jutalmazza meg.

Persze előfordulhat, hogy kissé idegesnek érzi magát, amikor a kutya túl közel kerül a csecsemőhöz. Ez a friss szülőknél teljesen normális és elfogadható reakció. Ilyenkor jobb, ha csak rövid időre engedi közel kedvencét, és csak pár másodpercig hagyja a szimatolást, leginkább a baba lábánál. Minden esetben fontos a jutalmazás és a dicséret, erről sose feledkezzen meg!

pici baba fehér labradoron fekszik

Élet a kisbabával

Tanítsa meg az ebnek szeretni a babát

Amint az első, hektikus hetek lezajlottak, folytassa a megkezdett gyakorlatot, hogy a kutya számára a kicsi mindig kellemes dolgokkal kapcsolódjon össze. Lehet, hogy jó ötletnek tűnik több figyelmet fordítani az ebre, amíg a baba alszik, de inkább vegye rá, hogy lefeküdjön és maradjon csendben, és hagyja önt is pihenni, míg a kicsi fel nem kel. Inkább akkor fordítson figyelmet a kutyára, amikor a baba ébren van.

Tanítsa meg neki, hogy olyankor kapja a jutalomfalatokat, olyankor játszanak és akkor simogatja meg, amikor a gyerek is ott van. Amikor a babát eteti, etetheti a kutyát is.

Amikor sétálni mennek a kicsivel, elviheti az ebet is. Persze mindez igényel egy kis multifunkcionalitást, de egyáltalán nem kivitelezhetetlen. Ráadásul így a kutya megtanulja, hogy klassz, amikor a baba ébren van, mert olyankor vele is jó dolgok történnek.

baba mellett fekszik az ágyban a kutya

Persze sokkal könnyebb egyszerre „megkínálni” figyelemmel a babát és a kutyát, ha mind a két szülő ott van. Ám ha ez nem lehetséges, megpróbálhatja, hogy amíg a baba az ölében van, kedvesen beszél a kutyához és ad neki pár szem jutalomfalatot.

Mindez arra is tanítja a kutyát, hogy amikor a baba nincs éppen ott, a dolgok rém unalmasak. Persze ilyenkor is ön mellett lehet az eb, de igyekezzen minél kevesebb figyelmet fordítani rá. Mindez lehetővé teszi, hogy a kutya kötődjön a kicsihez, ön pedig nyugodtan tud pihenni, ha szükségét érzi.

Ne legyen láb alatt!

Egy csecsemőről gondoskodni nem könnyű feladat, különösen akkor, ha közben egy kutya is láb alatt van. Tegye könnyebbé és biztonságosabbá az életet és a mindennapokat!

  • Tanítsa meg neki az „eredj” és a „helyedre” parancsszavakat, és használja is őket.
  • Mutasson a kutyának egy jutalomfalatot.
  • Dobja el a jutalomfalatot, pár méterrel arrébb.
  • Ismételje tízszer a gyakorlatot.
  • Következő lépésként ne dobja el a falatot addig, amíg a kutya a parancsszóra el nem indul.
  • Eközben kezével mutassa a helyet, ahová mennie kell, majd amint a kutya arra mozdul, dobja el a jutalomfalatot.Extend your arm and point, using the same motion that you did when tossing the treat.

A gyakorlás során fokozatosan várjon tovább, mielőtt eldobná a jutalmat, mindig csak egy pár lépéssel többet hagyjon, hogy a kutya megtegyen. Amint minden tökéletesen megy, bármilyen helyzetben tudja használni és alkalmazni a tanultakat.

A nyugalom percei

Az is jó módszer a pár perc nyugalomra, ha megtanítja az ebnek, hogy ilyenkor ő is húzódjon vissza. A baba szobájába tegyen egy párnát vagy kutyaágyat, és amikor eljön az etetés ideje, kínálja meg a helyén pár jutalomfalattal, vagy adjon neki rágócsontot, játékot, ami leköti. Ha ügyesen a helyén marad, néha kínálhatja jutalomfalattal.

kicsi lány baba nagy kutyát simogat

Viselkedés a baba mellett

Minden alkalommal, amikor jól viselkedik az eb a baba közelében, jutalmazza! Higgye el, ez a hetek-hónapok múlásával, ahogy a kicsi egyre nagyobb figyelemmel fordul a kutya felé, kifizetődő lesz. Ha valamelyik családtagnak van ideje, érdemes folytatni a kutyaiskolába járást, mert ez egyrészt leköti energiáit, másrészt az alapvető engedelmességi gyakorlatok nem mennek feledésbe.

Azok a rémisztő hangok!

A baba hangadásai, különösen az éles sírás ijesztő és zavaró lehet a kutya számára. Legtöbbjük egyszerűen megtanulja, hogy ezekről nem kell tudomást vennie, ám némelyikük kétségbe esik, vagy megriad. Próbálja a baba hangadásait a kutya számára valami kellemes dologgal összekapcsolhatóvá tenni. Amint a kicsi sírni kezd, adjon egy jutalomfalatot a kutyának. Néhány alkalom után az eb rájön, hogy a sírás nem valami rosszat jelez, egyszerűen része a mindennapoknak.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban