Mi az az obedience?

A legtöbb kutya számára kifejezetten előnyös az obedience, azaz alapvető engedelmességi képzés, már amennyiben azt jó oktató tanítja nekik és gazdáiknak. A kérdés az, hogy az ön kutyájának vajon jó-e egy ilyen kutyaiskolai képzés? Nem minden kutya képes és alkalmas a csoportos tanulásra.

Nekik az egyéni órák lehetnek eredményesek, feltéve, hogy olyan oktató kezébe kerülnek, aki felismeri, milyen módszerek és eszközök alkalmasak a kutya nevelésére, oktatására. Hogyan tud rátalálni a megfelelő oktatóra, olyanra, aki legalább annyira figyelmet fordít a gazda tanítására, mint amennyire a kutyára? Lényeges a visszajelzés, az a kommunikáció, melynek során az oktató a továbblépéshez ad tanácsokat.

A jó kutyaiskola kiválasztása

Nem elsősorban kutyaiskolát kell választani, sokkal inkább jó oktatót. A jó oktató kiválasztása pedig elég frusztráló lehet. Érdemes a hangsúlyt nem csak a kutyaiskola közelségére és árára helyezni, sokkal inkább az oktató személyére is.

Kutyakiképző elvileg bárki lehet, olyannyira, hogy valaki akár hasra ütve kinyomtat pár névjegyet és szórólapot, majd megkezdi a munkát. El lehet képzelni, mennyi tapasztalat, tudás és gyakorlat állhat egy ilyen ember mögött.

Ám ha arra gondol, hogy a haját is fodrász vágja, a fogát is fogorvos teszi rendbe, ha fáj, akkor rájön, hogy érdemes utánanézni pár dolognak.

Érdeklődjön tehát a környékbeli kutyásoknál, a parkbeli kutyasétáltatóknál, az állatorvosnál, a kutyakozmetikában, és ne féljen elkérni az oktató képzettségét igazoló dokumentumokat.

Az ajánlott kutyaiskolákat hívja fel, és amelyik oktató szimpatikusnak tűnik a telefonban, azzal beszéljen meg személyes találkozót. Nézze meg a kutyaiskolát, lehetőleg olyankor, amikor éppen oktatás folyik. Beszélgessen a gazdákkal, figyelje az oktató viszonyát az emberekhez és a kutyákhoz. Elégedettek, vidámak, örömmel dolgoznak, ragyogó szemmel és farokcsóválva? Ha jó az oktató, mind a kutyák, mind a gazdák élvezik az órákat, és örömmel, jó kedvűen mennek haza.

Obedience kölyköknek

Kölyökkutya számára olyan kutyaiskolai képzési formát kell keresni, mely a szocializációra és a viselkedési problémák megelőzésére helyezi a hangsúlyt. Kölyökkorban ugyanis az elsődleges hangsúly mindig a szocializáción és az interakciós képességek fejlesztésén van, de már ilyenkor célszerű elkezdeni az olyan nem kívánatos viselkedési formák megelőzését, mint a túlzott ugatás, felugrálás, a póráz rángatása, harapdálás, de akár a komolyabb agresszivitási gondok.

kamasz kutya kajla füllel fogyel
A szocializáció fontos eleme a játék, a gyakorlatok játékos elsajátítása, mely kölyökkorban hatásosabb, mint a komolyabb engedelmességi képzés.

Alkalmas-e kutyája az obedience képzésre?

Nem minden kutya alkalmas arra, hogy csoportos képzésben tanulja az alapvető engedelmességet. Ám nekik sem kell kimaradniuk minden jóból, hiszen erre találták ki az egyéni órákat. Ezek közül az ebek közül sokan később nagyszerűen megállják a helyüket a csoportban is.

Kizáró ok lehet olyan viselkedési probléma, mint az agresszivitás, reaktivitás, romboló hajlammal párosuló szeparációs szorongás, extrém félénkség.

Az ilyen problémák jól kezelhetők a személyre szabott figyelemmel, melyeket csak az egyéni órák során kap meg az eb. Az agresszív kutyák néhány privát foglalkozás után nagyszerűen beilleszkedhetnek a csoportba, akárcsak a szeparációs szorongással küzdők, feltéve. hogy gazdájuk a közelükben van.

barna-vörös kutya hátán fetreng a fűben

Ha az állatnak valamilyen betegsége vagy parazitái vannak, akkor kizárhatják a csoportos képzésből addig, amíg állapota nem javul. Ugyanígy kizáró ok lehet minden viselkedésmódosulással járó és pszichés betegség.

Az egyéni képzés során mód van arra, hogy az órákat a kutya egyéni igényeinek megfelelően alakítsák, ugyanígy a gazda tempójához is jobban lehet igazodni.

Amennyiben kedvence valamilyen problémával küzd, még nagyobb körültekintéssel kell oktatót választania. Kérdezzen rá bátran az oktatótól, milyen tapasztalattal bír az adott probléma kezelésében, akár kérjen referenciát is tőle.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban